Tur ghidat la sala Dalles

Muzeul Național de Artă Contemporană vă invită în mod excepțional în incinta sălii Dalles – marți, 11 februarie 2020, între orele 11:00-13:00 – într-un tur ghidat cu structuristul ing. Dragoș Marcu.

Apoi, din motive de siguranță, incinta Sălii Dalles rămâne închisă publicului, dar își deschide privirea la bulevard într-un exercițiu de memorie comunitar esențial.

Când și de ce Dalles și-a pierdut pulsul cultural al orașului?

Care este povestea de viață a acestei cădiri din 1932, când și-a deschis porțile, până astăzi, când lipsa de claritate a regimului de proprietate împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utilizarea ei în condiții de siguranță.

MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire. Turul ghidat face parte din acest proiect amplu de recuperare a unei istorii ce a marcat viața culturală a Bucureștiului.

Blocul Dalles – câteva repere

1932
Își deschid porțile cele două săli – de expoziții și de concerte – construite pe terenul și din fondurile donate Academiei Române de Elena Dalles în memoria soțului ei, Ioan G. Dalles, și a celor trei copii, cărora le supravețuise.

Clădirea inițială a fost construită în urma unui concurs organizat de Academia Română și câștigat de arhitectul Horia Teodoru, restaurator de monumente și profesor la Catedra de Perspectivă și Principii de Arhitectură a Academiei de Arte. Execuția a fost realizată de antrepriza de construcții a inginerului Emil Prager.

Fundația “Ioan I. Dalles” și-a început activitatea sub conducerea acad. Gheorghe Țițeica, reunind unele dintre cele mai cunoscute nume ale culturii românești interbelice și făcând din acest loc un pol cultural al Capitalei și cel mai important spațiu din București dedicat artelor vizuale contemporane. Pe lângă expoziții, clădirea Fundației a găzduit concerte, precum și conferințele și cursurile Asociațiunii Universității Populare din București, conform unei clauze exprese din testamentul Elenei Dalles.

1948
Imobilul Fundației Dalles este naționalizat și transferat Ministerului Artelor și Informațiilor, intrând în administrarea nou-înființatului Muzeu de Artă al R.P.R.

1977
Ziua de 4 martie i-a marcat nu numai pe cei care și-au pierdut prieteni sau rude în teribilul cutremur, ci pe toți cei care locuiesc în oraș și se preocupă de soarta acestuia, cu clădirile și cu oamenii lui. Bulevardul Magheru, ax fundamental al orașului modern, a fost puternic afectat prin avarierea unor blocuri precum Wilson (Bălcescu 25) și Palladio (Magheru 43) și prin prăbușirea altora construite în anii 1930, precum Dunărea (Bălcescu 3-5), Simu (Magheru 5-7), Casata (Magheru 26) sau Scala (Magheru 2), acesta din urmă avariat deja la cutremurul din 10 noiembrie 1940. Nici imobilul Dalles nu a rămas neafectat.

1998
Blocul Dalles a fost înscris pe lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa a II-a de risc seismic (Clasa RsII), în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă (conform Codului de evaluare antiseismică P100-3/2008).

2014
Expoziția „Vederi Încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60–‘70”, 10 octombrie-23 noiembrie. În timpul amenajării s-a reconfirmat nevoia de a repara luminatorul de deasupra spațiului de expunere, prin care a plouat pe exponate.

2015
Retrospectiva Alexandru Chira, 11.06 – 25.10.2015, expoziție cu prilejul căreia a devenit evident faptul că spațiul nu permite menținerea parametrilor microclimatici în limitele prevăzute de legile și normele de conservare a patrimoniului cultural mobil.

2016
Cu ocazia pregătirii expoziției “Romania Powered by Nature”, 27 mai – 27 iunie, ISU a refuzat acordarea autorizației de funcționare în lipsa unor intervenții majore asupra clădirii. Acest fapt a impus refuzul evenimentelor care presupun prezența simultană a mai mult de 200 de persoane în spațiu.

2017
Clădirea Fundației Dalles a fost înscrisă în lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în clasa I de risc seismic (RsI) în care se încadrează construcțiile care prezintă pericol public prin riscul ridicat de prăbușire la cutremur. Activitățile cu public au fost sistate sub obligația legii 282/2015, care prevede interdicția organizării și desfășurării de activități permanente sau temporare ce implică aglomerări de persoane în spații precum cele de comerț, divertisment sau în restaurante, din interiorul clădirilor cu risc seismic.

2018
MNAC realizează Studiul istorico-arhitectural al Sălii Dalles, prin care se propune clasarea ca monument istoric și înscrierea pe Lista Monumentelor Istorice la categoria valorică A.

2020
Lipsa de claritate a regimului de proprietate, disputat la nivel juridic pânâ în prezent, împiedică clasarea și restaurarea clădirii, respectiv utliizarea ei în condiții de siguranță. MNAC conduce campania DALLES PENTRU BUCUREȘTI prin evenimente punctuale, conforme cadrului fizic oferit în acest stadiu de către clădire, căutând să activeze interesul actorilor privați și publici care ar putea sprijini regenerarea acestui reper urban major.

Sursa: MNAC

1 Trackback / Pingback

  1. TESTAMENT UITAT! MEMORIA FAMILIEI DALLES LA BUCȘANI! | Turnul Cetatii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*