Peste 1.900 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019

În 2019, Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone de deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49,61% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

Această cantitate, colectată prin parteneriatele cu peste 40 de colectori autorizați activi și reciclatori, reprezintă o creștere cu 70 % față de anul 2018.

„Recolamp a reușit să depășească ținta legală de colectare și de reciclare a deșeurilor electrice și electronice impusă la nivel european (de 45 %), prin eforturi considerabile, deoarece, din păcate, în România nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. Pentru a asigura cantitățile de deșeuri colectate, Recolamp a dezvoltat un sistem propriu care și-a dovedit eficiența și care este în continuă dezvoltare.

În ultimii 12 ani, am dezvoltat o rețea de colectare selectivă care a ajuns la 14.370 de puncte de colectare, dintre care 2.500 sunt destinate publicului larg. Vom continua să investim resurse în extinderea acestui sistem, mai ales pentru că din anul 2021 ținta va crește la 65%.

Ne-am dori ca toate părțile implicate să fie conștiente că această țintă nu aparține numai producătorilor, ci și autorităților, și că o mai bună colaborare ne-ar ajuta pe toți. Acest proces nu este despre cine câștigă și cine pierde, ci despre a organiza un sistem funcțional și sustenabil”, a declarat Daniela Brumă, Director General Adjunct al Recolamp.

În anul 2019, Recolamp a reprezentat 262 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață și a depășit ținta legală de colectare impusă de legislația în vigoare, care este de 45%.

„Anual, în România, aproximativ 200 de tone de becuri economice ajung la coșul de gunoi, deși becurile arse sunt deșeuri periculoase și trebuie colectate selectiv, iar acest fapt are implicații grave asupra planetei și a viitorului nostru.

Este necesar ca reciclarea să devină cu adevărat o prioritate în România, nu doar pentru asociațiile din domeniu, dar și pentru autorități și populație. Recolamp și-a asumat constant obiectivul de educare și informare a publicului larg, precum și oferirea de instrumente care să faciliteze procesul de colectare selectivă și de reciclare.

Un exemplu este aplicația ColțVerde, lansată anul trecut, care oferă posibilitatea de a vedea în timp real punctele de colectare selectivă, asigurând accesul mai facil la consumatorii casnici. Sunt încântată să observ cum campaniile dezvoltate de noi, adresate atât profesioniștilor din domeniu, cât și consumatorilor casnici, dau rezultate și ne ajută să ne atingem țintele de la an la an. Dar, pe lângă toate acestea, consider că sunt necesare acțiuni comune ale tuturor actorilor din piața de profil, care să poată susține o rată de colectare atât de ambițioasă, de 65%, începând de anul viitor”, a completat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Așadar… Dacă s-a ars, reciclează-l!

Despre Recolamp

Înființată în 2007 de companiile Tungsram Operations Kft., Ledvance GMBH şi Signify România, în calitate de membri fondatori, Asociația Recolamp este unul dintre primii susținători din România ai colectării selective şi reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simplă și presupune doar semnarea unui protocol în baza căruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectivă speciale, în funcție de cantitatea și de tipul de deșeuri generate. Atunci când recipientele sunt pline, în termen de 10 zile, un colector autorizat ridică deșeurile și le transportă în condiții de maximă siguranță la fabrica de reciclare GreenLamp Buzău, unde substanțele toxice din deșeuri sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintră în circuit pentru a fi valorificate. Până în prezent, Recolamp a colectat și reciclat peste 5.400 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației, www.recolamp.ro, sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau pentru ridicarea deșeurilor colectate. Aplicația ColțVerde poate fi descărcată din App Store și Google Play.

Recolamp este membru al EucoLight

Fondată la mijlocul anului 2015 și cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociaţia europeană a organizaţiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din lămpi şi echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colectează şi reciclează, în total, 79% din deşeurile de lămpi colectate în cele 18 ţări în care îşi desfăşoară activitatea. Mai multe informaţii sunt disponibile la www.eucolight.org

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*