Viitorul va fi verde sau nu va fi deloc

Utilizarea excesivă de resurse și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe consumul de resurse naturale.

Conform unei analize realizate de Global Footprint Network, peste 80% din populația lumii trăiește în țări cu deficit ecologic, consumând mai mult decât ecosistemele lor pot produce în decursul unui an. Însă, dincolo de epuizarea resurselor, viteza accelerată de consum mai are un efect: generarea unor cantități uriașe de deșeuri aruncate la întâmplare pe tot mapamondul.

Din totalitatea deșeurilor municipale solide generate, componenta cu cea mai rapidă creștere o reprezintă deșeurile de echipamente electrice și electronice. Soluțiile inovatoare propuse de dezvoltatorii din domeniul tehnologiei menite să ne ușureze viața si dependența tot mai mare de aparatură electronică, au determinat o adevărată explozie de deșeuri electrice. Se estimează că numai în anul 2019, peste 50 milioane tone de deșeuri electrice și electronice au fost generate în întreaga lume, dintre care doar 20% au fost colectate și reciclate.

,,Tehnologia modernă îi datorează scuze ecologiei” spunea Alan M. Eddison, iar afirmația sa este perfect adevărată dacă luăm în considerare impactul negativ ireversibil pe care depozitarea la groapa de gunoi sau incinerarea deșeurilor electrice îl are asupra mediului înconjurător. Majoritatea aparatelor electrice, indiferent de dimensiune, au în componență pe lângă plastic, substanțe periculoase și metale grele precum plumb, mercur, pulberi, freon, hidrocarburi etc. care au efecte devastatoare atât asupra mediului înconjurător, cât și direct asupra sănătății umane. De pildă, tubul catodic al unui televizor sau monitor vechi poate polua până la 80.000 litri de apă din cauza conținutului de fosfor și cadmiu, iar condensatorii cu PCB pe care îi conțin afectează sistemul imunologic, generează dereglări ale glandei tiroide, sistemului imunitar și tulburări de comportament.

Potrivit legislației naționale și europene, target-ul minim anual de colectare și reciclare a deșeurilor electrice este de 45%, iar din 2021 va crește la 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piață în cei trei ani precedenți. Obiectivele sunt cu atât mai ambițioase și provocatoare cu cât România nu este foarte performantă la capitolul managementul deșeurilor, nivelul de colectare selectivă fiind foarte scăzut, iar puncte municipale de colectare insuficiente.

În acest context, Asociația Environ, unul dintre principalii actori din piața deșeurilor electrice, derulează de peste 13 ani nenumărate proiecte de conștientizare și campanii de educație ecologică pentru a îi convinge pe români să recicleze. Rezultatele campaniei ,,România Reciclează” organizată de Environ începând cu anul 2018 în peste 150 localități confirmă că există speranță ca numele campaniei să devină o realitate dacă se întrunesc 3 condiții cheie : implicarea autorităților, comunicarea conscventă și soluții practice, adică puncte de colectare accesibile pentru toți cetățenii.

Dacă vă aflați în situația în care vreți să reciclați și nu știți unde puteți face acest lucru, răspunsul îl găsiți accesând www.undereciclam.ro sau descărcând aplicația mobilă cu același nume. Aplicația reprezintă un instrument util pentru cei care au nevoie de ajutor în modelarea comportamentului responsabil față de mediu și este de fapt o hartă interactivă care integrează peste 5000 de puncte naționale de colectare pentru deșeurile electrice și bateriile uzate organizate în magazine, lanțuri de retail, benzinării, farmacii, asociații de proprietari sau clădiri de birouri.

Pe măsură ce tendința de a trăi sănătos are din ce în ce mai mulți adepți, sporește și numărul celor care știu că grija față de propria persoană este strâns legată de grija pentru mediul înconjurător, fiind cele două ”case” – corp și planetă – în care trăim cu toții. Așadar, indiferent de parte a baricadei ne-am afla : consumatori, retaileri, companii, organizații de mediu sau autorități, toți ar trebui să facem din alegerile sustenabile un stil de viață și un model de business. (P)

Mai multe despre Environ și proiectele pe care le derulează puteți regăsi www.environ.ro și www.reciclamimpreuna.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*