Artistul Petru Lucaci intră în rolul de curator al studenților săi

Razvan Boar, Little Monster I, 2020. Foto: Galeria Nicodim

După ce a reinterpretat în expoziția sa de la MNAC – Material-Scapes – universul periferic din atelierele UNARTE, artistul Petru Lucaci intră în rolul de curator al studenților săi și îi invită să expună în propria expoziție de la MNAC.

„Întotdeauna mi-am dorit ca studenții mei să se conecteze la tot ce se întâmplă pe plan internațional. Să nu se ancoreze doar la realitatea imediată, locală. Desigur, este foarte importantă oferta educațională din cadrul UNArte, dar este la fel de important exercițiul explorării din afara atelierelor. Aș vrea ca acești tineri artiști să fie produsul unei școli care mizează pe diversitate. Chiar dacă termină Departamentul Pictură, este obligatoriu să exploreze și alte limbaje din sfera vizualului pentru a-și contura un profil profesional complex.

Am urmărit, de asemenea, ca studenții să se diferențieze cât mai mult, să-și particularizeze discursul vizual, să evite pe cât posibil preluarea unor modele. I-am încurajat să se lase contaminați de cercetare și investigare inter- și trans-disciplinară pentru a identifica soluții de înnoire a limbajului vizual.

Mi-am încurajat studenții să facă jocuri de rol. Să vadă cum este să coordonezi și alte proiecte, să facă exerciții de curatoriat în echipe interdisciplinare, să învețe și să cunoască cât mai mult din lumea artistică reală, nu doar ce se întâmplă în atelier. Mi-am dorit ca studenții mei să fie pregătiți să colaboreze, să facă echipă, să cerceteze dincolo de actul artistic. Și mi-a plăcut să-i țin aproape! Să le deschid gustul pentru explorări colective.

Sunt profesor și cred că cea mai bună metodă de a îndruma este prin puterea exemplului. De aceea am făcut loc în cadrul expoziției mele de la MNAC acestui exercițiu de curatoriat. Îmi invit foști și actuali studenți să expună în cadrul expoziției Material-Scapes.

 Toți cei invitați acoperă o plajă generoasă de exprimare, sunt imprevizibili și dispun de o mobilitate exemplară.

Primul invitat este Răzvan Boar, unul dintre cei mai prezenți tineri artiști români pe scena artei contemporane. Cu un profil profesional foarte bine conturat, cu un potențial remarcabil de exprimare artistică, cu lecturi și mare disponibilitate pentru cercetare, Răzvan Boar are o bună vizibilitate în spațiul cultural actual”, spune artistul Petru Lucaci.

Razvan Boar, Symbolic 5, 2020. Foto: Galeria Nicodim

Despre Răzvan Boar

Opera lui Răzvan Boar acoperă o gamă largă de medii, de la pictură la desen, de la colaj la obiecte și instalații. În procesul său de lucru, artistul postulează un dialog autoreflexiv între acestea, fără a favoriza un mediu anume. Lucrările sale evocă o varietate de referințe culturale, printre care Epoca de Aur a benzii desenate, modernismul târziu, sau nașterea fenomenului pop. 

Răzvan Boar (n. 1982, RO) trăiește și activează în București. În 2018 a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Arte din București. Între 2019 – 2020 beneficiază de o rezidență artistică la EESAB Brest, în Franța.

Sursa, foto: MNAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*