Cinci evenimente culturale

Cinci evenimente culturale care destupă minți și vorbesc despre subiecte actuale

 

Expoziția POSTER X POEM aduce poezia mai aproape de oameni, în toate cartierele din București

Începând cu 8 noiembrie, bucureștenii vor putea admira în oraș o nouă serie de postere poem. Proiectul POSTER X POEM a ajuns toamna aceasta la a treia ediție și își extinde prezența în 20 de locații din București. Expoziția principală poate fi citită și văzută pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Amzei, Strada Tache Ionescu 4, și pe gardul Cărturești Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor găzdui un număr din cele 21 de lucrări în ferestre și pe gardurile disponibile, în perioada 8 noiembrie – 16 decembrie.

“Ne-am dorit foarte tare ca expoziția POSTER X POEM cu numărul 3 să se întâmple până la finalul lui 2020, acest an excepțional. Credem că acum, mai mult ca oricând, e nevoie nu doar de poeme pe gardurile, pereții și ferestrele orașului, ci și de energia creativă care se naște când cuvintele întâlnesc imagini și creează ceva cu totul nou. Ne face o deosebită plăcere să invităm pe toată lumea să iasă la o plimbare prin Amzei, Verona sau celelalte locuri din cartierele Bucureștiului pentru a citi posterele și a vedea toate poeziile proiectului”, Dan Stănescu, director de creație la glitch și co-fondatorul proiectul POSTER X POEM alături de Ioana Diaconu.

Bucharest Fashion Film Festival 2020

Cea de-a patra ediție a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din România plasat la intersecția dintre fashion, film și advertising, începe vineri, pe 6 noiembrie 2020. Evenimentul se va desfășura exclusiv online, pe site-ul bucharestfashionfilm.ro și pe platforma TIFF Unlimited.

Alături de documentarele Martin Margiela In His Own Words (r. Reiner Holzemer) și The Disappearance of My Mother (r. Beniamino Barrese), spectatorii vor putea urmări 4 filme cult din anii ‘70 reunite sub tema CAMP. Acestea fac parte din secțiunea lansată anul acesta, Dressing the Cinema, în cadrul căreia vor fi prezentate lungmetrajele Celine and Julie Go Boating (r. Jacques Rivette), Beware of A Holy Whore (r. Rainer Werner Fassbinder), Ticket of No Return (r. Ulrike Ottinger) și Jubilee (r. Derek Jarman). Cele 6 filme vor fi disponibile pe TIFF Unlimited, cu un timp de vizionare de 72 de ore. Pe site-ul festivalului, bucharestfashionfilm.ro, publicul va putea urmări peste 40 de fashion films selectate în competiția oficială.

UrbanEye Film Festival 2020

UrbanEye Film Festival 2020 propune cinci zile de filme documentare, discuții și dezbateri despre orașe, comunități și locuitorii acestora. Festivalul are loc online, dar și în birouri de arhitectură și ateliere din București, Timișoara și Cluj. Prima zi aduce pe ecranele digitale filmul „PUSH” (2019, Fredrik Gertten), care investighează problema creșterii prețurilor locuințelor la nivel mondial, dar și două scurtmetraje și o discuție cu arhitecți și antropologi despre balcoane. Programul complet al filmelor și evenimentelor UrbanEye 2020 se găsește pe www.UrbanEye.ro.

CALEIDO – festival multicultural de arte performative

Caleido, festival multicultural de arte performative care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică, a ajuns la cea de-a patra ediție, care va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Spectacolele pot fi urmărite online, live sau înregistrat, iar accesul este gratuit.

Festivalul Caleido prezintă 20 producții independente de teatru, dans și performance care destupă minți și vorbesc despre subiecte actuale, șapte dintre acestea fiind producții Caleido, din care patru vor fi văzute în premieră. Descoperă programul complet: aici.

„Anul acesta este unul dificil pentru sectorul cultural independent – cel pe care festivalul îl reprezintă prin spectacolele selectate -, instabilitatea și continua reconfigurare sunt semnele marcante al acestor luni, provocări la care încercăm să răspundem creativ și flexibil. Selecția spectacolelor din această ediție Caleido continuă direcțiile dezvoltate în anii precedenți – diversitate culturală și etnică, dialog și dezbatere constructivă – cu accent pe o serie de teme pe care le găsim relevante în contextul actual: stereotipuri, feminism, comunități, istorie recentă. Tema festivalului – societate – scapă capcanei generalizării prin lupele pe care alegem să i le aplicăm, cu miză în a stimula pluritatea perspectivelor și în a încuraja confruntarea pozitivă de idei.” – Andreea Novac, director artistic Caleido. (anulat)

Queer Archive Institute

În perioada 22 octombrie – 19 noiembrie MNAC București găzduiește expoziția QUEER ARCHIVE INSTITUTE/RO, a artistului și activistului polonez Karol Radziszewski, în Centrul de documentare și cercetare a culturii vizuale Mihai Oroveanu.

Queer Archive Institute este o instituție imaginară înființată de artistul polonez Karol Radziszewski în 2015, un demers firesc care continuă practica sa artistică bazată pe cercetare și arhivare a istoriei LGBT, dintr-un unghi de vedere subiectiv și personal. În 2015, după 10 ani de cercetare, artistul a devenit o instituție, Queer Archive Institute. Colecția Queer Archive Institute cuprinde materiale documentare în original sau copii, care atesta existenta unei culturi LGBT în Europa Certrală și de Est. Expoziția organizată la MNAC este al treilea proiect Radziszewski în România. În 2007 Karol a participat la o rezidență la Sibiu, coordonată de Anca Mihuleț. În urma acestui proiect a fost produs primul număr internațional al publicației DIK fagazine, dedicat masculinității în România, proiect revizitat în cadrul expozitiei de la București printr-o reeditare revizuită a publicației DIK fagazine.

”QAI este un proiect artistic de arhivare subiectivă a istoriei queer, o ficțiune instituțională personalizată de Karol Radziszewski în 2015. Instituția adusă la scara practicii personale poate fi o poziționare subversivă la instituționalizarea culturii. Artistul operează în registrul realului cu instrumentele istoricului, cercetătorului și arhivarului. Performează în realitate posibilitățile instituției, devine instituția, își însușește puterea instituționalizării propriei practici găsind astfel o alternativă echitabilă de a se prezenta în spațiul public dincolo de particularitatea propriei identități.” declară Valentina Iancu, curatoarea expoziției.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*