Sibiu – Casa Artelor

Foto: 123rf

Casa Artelor din Sibiu va fi primul centru din oraș unde își vor da întâlnire învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească, se arată într-un comunicat de presă.

O casă de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului urmează să fie renovată și transformată în spațiu cultural.

La parter va fi deschisă o Galerie de Artă Populară, unde meșteșugarii din țară își vor putea expune și vinde lucrările și tot aici, la parter vor fi organizate ateliere de meșteșugărit și va fi deschisă o cafenea.

La etajul 1, vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. Iar la mansardă, proiectul include o expoziție idespre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

,,Ne aflăm într-un moment în care suntem nevoiți să insistăm pe fapte concrete și să ducem mai departe puterea exemplului. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Totodată trebuie menționată aici și importanța economică pe care o va avea un astfel de spațiu. Perioada grea a pandemiei ne-a afectat pe toți, implicit și pe meșterii tradiționali.

Așadar, Casa Artelor va fi cu siguranță un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradițiile mai departe, dar și o sursă de obiecte utile și de calitate pentru localnici și turiști deopotrivă. Implementarea unui astfel de proiect major, cu sprijinul UMP, este un real exemplu de bune practici în managementul cultural. In același timp, proiectul va genera o serie de resurse pentru județul Sibiu, acoperind cu succes nevoile identificate în dezvoltarea unui turism cultural de calitate, plasarea pe piața muncii a resursei umane cu competențe certificate pentru interventiile specifice in arhitextura vernaculară și urbană, istorică, și probabil o șansă a ruralității. Colaborarea cu partenerul din Norvegia va genera, sperăm noi, o strategie asumată la nivelul autorității, iar la nivel național, un exemplu de bună practică. Imi asum astfel o nouă etapă în misiunea pe termen lung a Muzeului ASTRA.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Investiția totală va fi de 2,5 milioane euro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*