Jurnalul cinefilului călător. România, simfonie istorică și culturală

Credit foto: Festivalul Internațional Film O’Clock

România are un trecut istoric și cultural extrem de bogat.

De: Sabina Scarlat
Foto: sursele citate

Într-o încercare continuă din partea creatorilor de artă, și nu numai, de a îmbunătăți țara în care trăiesc, aceștia au reușit adesea să aducă la viață proiecte care au consolidat această dorință pas cu pas. Istoria bogată, plină de evenimente, face România un loc minunat pentru o călătorie în căutarea inspirației pentru specialiști din toate domeniile, dar îndeosebi cineaștilor.

Credit foto: Ionuț Maga

Râșnov – Cold Mountain

Cold Mountain (2003, regia Anthony Minghella) prezintă povestea unui soldat rănit în Războiul Civil american, ce pornește într-o călătorie spre casă pentru a se întâlni cu iubita sa. Distribuția sa este cu adevărat grozavă: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman și Donald Sutherland.

Pentru a nuanța călătoria soldatului și evenimentele prin care trece pentru a ajunge acasă, creatorii filmului au ales mai multe locuri splendide din România, printre care și Râșnov, din apropierea Brașovului. Construită în secolul al XIV-lea, cetatea a servit drept loc de refugiu și adăpost din calea armatelor ce doreau să cucerească zona. Interiorul poate fi vizitat de turiștii care doresc să vadă cum trăiau strămoșii noștri. Aici se află și un muzeu de artă feudală unde sunt expuse arme folosite de-a rândul anilor de ostașii ce o apărau. Alături de arme se găsesc și piese de mobilier specifice diferitelor secole, haine ale nobililor și țăranilor, documente, dar și obiecte mai neobișnuite, precum o mască de tortură și un obiect folosit pentru transportul deținuților.

Credit foto: Dariusz Grosa / Pexels

Transfăgărășan – Ghost Rider: The Spirit of Vengeance

Ghost Rider este un antierou din benzile desenate de la Marvel care apare pe marile ecrane interpretat de celebrul actor american Nicolas Cage. Creatorii filmului au ales România pentru minunatele sale obiective turistice, dar și pentru unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume – Transfăgărășanul. Cu o lungime de aproximativ 91 de kilometri, drumul a fost creat pentru a ajunge mai ușor din Muntenia în Transilvania. Priveliștea de pe acest drum este spectaculoasă.

Pe lângă priveliștea oferită de simpla traversare a acestui drum, lacul de acumulare Vidraru – creat pe râul Argeș – este un loc special în care să-ți petreci câteva ore în care să te plimbi și să te bucuri de frumusețile dealurilor de smarald ce îl înconjoară. În continuarea drumului pe Transfăgărășan vei ajunge la minunatul Lac Bâlea, unul dintre cele mai frumoase din țară – cu o apă azurie superbă. Cu puțin noroc vei zări o familie de animale sălbatice ce-și croiește drumul prin natură. Pentru a completa experiența de serenitate specifică locurilor de pe faimosul drum românesc, o vizită la Cascada Capra este absolut necesară. Adesea te vei afla pierdut în gânduri, dar apoi acestea vor deveni mai limpezi și chiar mai optimiste.

Credit foto: Ionuț Maga

Constanța – Youth Without Youth

Nuvela fantastică Tinerețe fără tinerețe (Mircea Eliade) a captat atenția celebrului regizor Francis Ford Coppola – cunoscut mai ales pentru trilogia The Godfather și Apocalypse Now, care a realizat în 2007 un film cu același nume, filmat majoritar în România. Acesta urmărește povestea lui Dominic, un profesor aflat la pensie, care este lovit de fulger. După lovitură acesta se trezește mult mai tânăr, primind o nouă șansă la viață.

O parte importantă a acțiunii se petrece în Constanța, minunatul oraș de la malul Mării Negre. Unul dintre cele mai atractive puncte pentru turiști ani de-a rândul a fost și este Cazinoul din Constanța. A fost construit la începutul secolului al XX-lea în stilul Art Nouveau, asemănător marilor cazinouri europene din epocă. Deși la început locuitorii zonei nu îi vedeau practicalitatea, cu timpul și cu câteva modificări acesta a ajuns să fie o emblemă a orașului. Aici au fost susținute spectacole, baluri de „binefacere” și multe alte evenimente demne de frumusețea stilului său. Momentan acesta este în renovare și nu poate fi vizitat, însă îndată ce porțile i se vor deschide pentru publicul larg, o vizită în acest spațiu spectaculos ar merita planificată. Stilul în care a fost construit și decorat te vor duce cu gândul la preaiubita Belle Époque.

Credit foto: Flavia Jinga


Mănăstirile ortodoxe – După dealuri

După dealuri este un film românesc regizat de Cristian Mungiu inspirat din fapte reale, premiat la Cannes în 2012, film ce a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013. Lungmetrajul spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Una din ele însă și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată.

Deși a fost turnat în Câmpina, județul Prahova, nu putem să nu amintim prin corespondența locației principale de desfășurare a filmului – splendidele mănăstiri ortodoxe din Nordul Moldovei. Unele dintre cele mai frumoase lăcașuri sfinte în care îți poți găsi liniștea și alinarea se află aici. Una dintre acestea este Voroneț, faimoasă pentru culoarea sa specifică albastrul de Voroneț, și pentru scenele biblice pictate cu măiestrie și migală pe pereții acesteia. Aceasta este supranumită și „Capela Sixtină a Estului” pentru superba reprezentare a Judecății de Apoi. Mănăstirea Putna, supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” de către Mihai Eminescu, locul în care este înmormântat domnitorul și ctitorul Ștefan cel Mare, iese în evidență prin zidurile și turnurile ce o înconjoară. Important centru cultural – aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase.

Credit foto: Ionuț Maga
Credit foto: Ionuț Maga

București – Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul Internațional de Film de la Jihlava (Cehia), prezintă povestea vieții dictatorului român din a doua jumătate a secolului al XX-lea, documentarul făcând parte din trilogia dedicată sfârșitului perioadei comuniste ce îi aparține regizorului Andrei Ujică.

„La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-și pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, daca el se numește Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceaușescu.” Andrei Ujică
În București poți vizita mai multe locuri ce prin arhitectură amintesc de comunism. Cea mai importantă clădire de acest tip este cu siguranță Palatul Parlamentului – a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. În interior sunt prezente stiluri arhitecturale îmbinate, precum cubism și art deco. După oprirea la Palatul Parlamentului poți vizita Muzeul Național de Artă, unde poți intra în camerele unde locuia familia regală, sau te poți bucura de o plimbare pe cea mai veche stradă din București – Calea Victoriei.

România uimește aproape orice vizitator prin frumusețea locurilor sale, dar și prin stilul eclectic al clădirilor, care stă mărturie pentru schimbările survenite de-a lungul istoriei bogate. Pentru cinefili, Film O’Clock International Festival desfășurat anul acesta între 27 februarie – 3 martie 2021 simultan în cinci țări – România, Lituania, Grecia, Egipt și Africa de Sud, reprezintă o opțiune anuală pentru o călătorie prin intermediul filmelor în locuri uimitoare, evenimentul oferind șansa de a intra într-un dialog real cu o parte din artiștii ce au fost inspirați de aceste meleaguri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*