Reviving Origins, programul Nespresso prin intermediul căruia povestea regiunilor cultivatoare de cafea afectate de conflicte este rescrisă

Nespresso sprijină fermierii de cafea, oferindu-le cursuri de formare privind noi tehnici de agricultură sustenabilă, care să asigure recolte de cafea de cea mai bună calitate.

Reviving Origins – programul Nespresso pe termen lung, ce contribuie la restaurarea stabilității în regiunile producătoare de cafea afectate de-a lungul timpului de conflicte și îi ajută pe fermieri să își readucă la viață culturile de cafea.

Lansat oficial în 2019, Reviving Origins este programul Nespresso, unic în lume, dedicat restabilirii culturilor de cafea în regiunile în care se cultivau odinoară cafele excepţionale, dar care sunt în prezent amenințate de extincţie. Astfel, Nespresso introduce practicile din Programul AAA Sustainable Quality™ şi în aceste ţări, colaborând cu fermierii din regiunile devastate de conflicte, probleme economice sau dezastre ecologice. Programul oferă sprijin pentru reconstruirea mijloacelor de trai într-un mod sustenabil pentru fermieri și comunitățile acestora, protejând, în același timp, viitorul unora dintre cele mai bune și exclusive boabe de cafea din lume. Nespresso investește 10M CHF în programul Reviving Origins, pe o perioadă de cinci ani (2019-2023), pentru a restabili industriile cafelei din regiuni selectate.

Fermieri din țări cultivatoare de cafea, precum Colombia, Republica Democratică Congo, Uganda, Zimbabwe beneficiază deja de acest program. Ei au parte de cursuri de formare privind noi tehnici sustenabile pentru cultivarea cafelei de cea mai bună calitate, învață cum să crească producția și sunt răsplătiți cu prețuri mai mari pentru cafeaua lor de calitate. În același timp, programul urmărește să soluționeze unele dintre provocările specifice prezente în aceste zone, prin construirea infrastructurii locale sau prin contribuirea la înființarea cooperativelor de cafea.

Astfel, Nespresso contribuie la continuitatea tradiției de cultivare a cafelei în regiuni în care aceasta era amenințată cu dispariția datorită conflictelor sociale, economice sau politice. În urma programului Reviving Origins s-au obținut sortimente de cafea deosebite, de care acum se bucură iubitori ai cafelei din toată lumea.

Criza conflictelor interne i-a afectat pe cultivatorii de cafea din Colombia

Nespresso lucrează cu fermierii pentru a revitaliza industria cafelei în Caquetá și El Rosario, sperând să aducă stabilitate în comunitățile locale și să ofere noi oportunități pentru ca fermierii să revină la culturile de cafea, prin cursuri de formare privind producția sustenabilă a cafelei de calitate și implementând infrastructuri locale pentru prelucrarea și uscarea boabelor de cafea.
Nespresso lucrează cu fermierii pentru a revitaliza industria cafelei în Caquetá și El Rosario, sperând să aducă stabilitate în comunitățile locale și să ofere noi oportunități pentru ca fermierii să revină la culturile de cafea, prin cursuri de formare privind producția sustenabilă a cafelei de calitate și implementând infrastructuri locale pentru prelucrarea și uscarea boabelor de cafea.

Ascunsă în îndepărtata zonă amazoniană columbiană, regiunea Caquetá este, de peste 50 de ani, afectată de criza conflictelor interne. Forțele Armate Revoluționare din Colombia (FARC) și-au găsit adăpost în pădurile întinse și în mare măsură nelocuite ale regiunii, iar cultivatorii au fost forțați să-și abandoneze plantațiile de cafea, în timp ce alții au trecut la alte culturi. Cafeaua aproape a dispărut.

În 2016, odată cu semnarea acordului de pace, plantațiile de cafea au revenit la condițiile prospere de altădată cu ajutorul Programului Nespresso Reviving Origins. Două regiuni beneficiază de acest program: Caquetá și El Rosario. Concret, Nespresso lucrează cu 980 de mici plantații, susținute de nouă agronomi Nespresso. Fermierii locali participă la cursuri de formare în agronomie privind noi tehnici pentru a învăța cum să obțină recolte de cea mai bună calitate posibilă, își pot prelucra boabele de cafea la noile mori cu măcinare umedă sau pot face parte dintr-o cooperativă de cafea. Toate aceste inițiative îi ajută pe cultivatori să mărească volumul de cafea AAA de înaltă calitate, să primească prime mai mari și să-și sporească veniturile.

Sondajele sociale efectuate în regiunea Caldas din Colombia au evidențiat, de asemenea, faptul că fermierii nu aveau acces la un fond de pensii. Prin urmare, Nespresso a contribuit, în 2014, la dezvoltarea primului plan de economii pentru pensii pentru micii cultivatori de cafea, care a dus la lansarea unei inițiative dedicate, numită Programul AAA Farmer Future.

ESPERANZA de COLOMBIA, o cafea delicată, cu note de fructe galbene

ESPERANZA de COLOMBIA este o cafea delicată, cu o aciditate foarte ușoară. Este echilibrată, cu un profil aromatic cu note de fructe galbene. Revine în fiecare an ca o cafea de sezon, alături de gama de sortimente Reviving Origins. Prin programul Reviving Origins, obiectivul pe termen lung al Nespresso este de a stabili acest sortiment ca unul permanent, disponibil tot timpul anului pentru consumatori, ajutând fermierii să crească calitatea și randamentul culturilor de cafea, aducând beneficii economice esențiale pentru regiunile implicate.

Instabilitatea economică și conflictele, pericole pentru cafeaua din Republica Democratică Congo

În anii ’80, Republica Democratică Congo (DRC) producea și exporta una dintre cele mai bune cafele din lume. De la începutul anilor 2000, însă, conflictele și instabilitatea economică au afectat puternic industria, iar volumele de cafea au scăzut de 10 ori.

Prin programul Reviving Origins, Nespresso le oferă sprijin fermierilor congolezi. Alături de TechnoServe, o organizație globală non-profit, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și comerciantul de cafea Virunga Coffee/Olam International, Nespresso colaborează cu 2.500 de fermieri din regiunea sudică Kivu pentru a îmbunătăți calitatea și recolta de cafea și pentru a introduce practici agricole sustenabile, crescând, în același timp, veniturile obținute de fermieri. De asemenea, Nespresso este în curs de extindere a programului în regiunea nordică din Kivu pentru a putea include până la 1.700 de fermieri certificați ecologic.

Dar Nespresso merge dincolo de cursurile de formare și practicile agricole. În parteneriat cu Eastern Congo Initiative (ECI), compania investește 1 milion CHF pentru a susține stabilirea a 23 de puncte de acces la apă în întreaga regiune, pe lângă o unitate sanitară principală și cinci unități sanitare mobile, contribuind astfel la lupta împotriva răspândirii malariei și a bolilor transmise prin apă, ce reprezintă o problemă majoră în materie de sănătate în țară. Introducerea Programului Reviving Origins în DRC contribuie și la combaterea problemei inegalității de gen în cultivarea cafelei. Femeile și bărbații înțeleg că împreună pot aduce contribuții și prosperitate pe plantațiile de cafea. În plus, programul facilitează oportunitățile pentru femei în roluri de conducere.

KAHAWA ya CONGO, prima cafea certificată organic din gama Reviving Origins

În urma implementării programului Nespresso Reviving Origins în Republica Democratică Congo, consumatorii din întreaga lume pot savura acum primul sortiment organic de cafea din gama Nespresso Reviving Origins, KAHAWA ya CONGO – o cafea rafinată, cu note delicate, fructate și arome încântătoare de cereale dulci și nuci. În combinație cu lapte, aceasta își relevă aromele de cereale într-o cafea dulce și cremoasă, cu note de biscuiți, nuci și o textură catifelată.

„Viitorul meu mi se pare mai bun decât trecutul, pentru că mă duc la muncă, am asigurat un venit regulat și un bonus de fiecare dată după vânzarea cafelei. Nu am primit niciodată, în toată viața mea, un astfel de bonus Îl pot folosi pentru alte lucruri, cum ar fi creșterea animalelor sau sprijinirea soției mele în a-și deschide o mică afacere. Încep să văd rezultatele muncii mele”, spune Turanyi Kabasura, cultivator de cafea din Kivu.

Practicile agricole necorespunzătoare și schimbările climatice au redus calitatea culturilor de cafea din Uganda

Nespresso s-a angajat să revitalizeze cafeaua excepțională pentru care regiunea era renumită odinioară, dezvăluind adevăratul potențial al boabelor de cafea Arabica, elaborând noi lanțuri de aprovizionare și crescând producția, promovând, în același timp, bunăstarea socială și economică.
Nespresso s-a angajat să revitalizeze cafeaua excepțională pentru care regiunea era renumită odinioară, dezvăluind adevăratul potențial al boabelor de cafea Arabica, elaborând noi lanțuri de aprovizionare și crescând producția, promovând, în același timp, bunăstarea socială și economică.

Altitudinea și solurile fertile ale munților Rwenzori din Uganda oferă condiții ideale pentru cultivarea cafelei. La peste 1200 m pe vârfurile munților, bananierii plini de frunze asigură umbră și substanțe nutritive din belșug, creând un terroir deosebit de prielnic pentru cultivarea unora dintre cele mai bune boabe de cafea din lume. Totuși, arborii îmbătrâniți și practicile agricole necorespunzătoare, la care se adaugă seceta și schimbările climatice, au slăbit recoltele, le-au redus calitatea și randamentul.

Cafeaua excepțională pentru care regiunea era cunoscută cândva este restabilită în Uganda cu ajutorul programului Reviving Origins.

Nespresso a oferit o nouă abordare a procesului tradițional de prelucrare a boabelor de cafea Arabica, fără ca acestea să fie spălate, cunoscut ca DRUGAR (Dried Uganda Arabica). În mod tradițional, cafeaua DRUGAR era de cea mai slabă calitate. Fermierii culegeau și amestecau atât cireșele de cafea verzi – necoapte, cât și pe cele roșii – coapte, care erau apoi vândute cumpărătorilor intermediari din regiune pentru un preț mic.

În colaborare cu partenerii Agri Evolve, Kyagalanyi și Inițiativa pentru Comerț Durabil (IDH), Nespresso a dezvoltat un proiect care include amenajarea unei stații de cafea în zonă, oferind fermierilor o capacitate îmbunătățită de uscare și prelucrare a boabelor și crearea unei pepiniere pentru a redistribui fermierilor puieți de arbori de cafea și puieți de copaci, ajutându-i să sporească calitatea culturilor, biodiversitatea și să combată eroziunea solului.

Colaborând cu partenerii săi, Nespresso a reușit să elaboreze noi lanțuri de aprovizionare în regiunile Busongore North și Bukonzo East din țară. Astfel, plantațiile de cafea au putut crește productivitatea și calitatea cafelei.

AMAHA awe UGANDA, un espresso bogat, cu un caracter deosebit

AMAHA awe UGANDA, adică „Speranța din Uganda” este sortimentul de cafea creat de Nespresso în urma colaborării cu fermierii locali. AMAHA awe UGANDA este un espresso bogat , cu un caracter extraordinar, cu note rare de lemn de santal și note florale elegante. Servit ca un Latte Macchiato, notele de biscuiți și delicat fructate prind viață într-o ceașcă echilibrată și dulce.

„Am ales să cultiv cafea pentru că este o practică durabilă. Pot asigura un viitor copiilor mei. Cultiv cafeaua mai repede decât tatăl meu. După cursurile de formare oferite de Nespresso, am schimbat modul în care culeg boabele de cafea, adică produc o cafea de o calitate mai bună și primesc mai mulți bani. Acest mod mai bun de a lucra culturile de cafea înseamnă că pot câștiga mai mulți bani pentru a-mi construi o casă. Înainte, nu mai cultivam cafea pentru că nu aveam câștiguri suficiente. Astfel cafeaua a fost neglijată, puțin câte puțin. Până când am învățat cum poate fi profitabilă din nou. Sunt foarte mândru atunci când aud că oameni din jurul lumii beau cafeaua mea. Mă motivează să continui.”, spune Joseph Kirimbwa, un cultivator de cafea din Munții Rwenzori.

Cafeaua în Zimbabwe: de la cultură neprofitabilă, la venituri sporite pentru fermieri

Nespresso s-a angajat să ajute fermierii de azi din regiunea văii Honde din Zimbabwe și apreciază că mândria față obiceiul cultivării cafelei va fi transmisă din generație în generație. În acest sens, Nespresso pregătește terenul pentru viitorii cultivatori de cafea, colaborând cu fermierii locali pentru a restabili regiunile de cafea, aducându-le la viață, sperând să aducă și stabilitate în comunitățile locale și să ofere noi oportunități viitorilor fermieri.
Nespresso s-a angajat să ajute fermierii de azi din regiunea văii Honde din Zimbabwe și apreciază că mândria față de obiceiul cultivării cafelei va fi transmisă din generație în generație. În acest sens, Nespresso pregătește terenul pentru viitorii cultivatori de cafea, colaborând cu fermierii locali pentru a restabili regiunile de cafea, aducându-le la viață, sperând să aducă și stabilitate în comunitățile locale și să ofere noi oportunități viitorilor fermieri.

În 1988, industria cafelei din Zimbabwe cuprindea peste 100 de proprietăți și în jur de 700 de mici plantații ce acopereau partea de nord și partea de est a statului Zimbabwe. Cu atât de multe plantații în întreg sectorul, producția de cafea a înregistrat un nivel maxim de 15.000 tone metrice (mT) de cafea verde, o cifră ce pare imposibilă în contextul actual în care sectorul a continuat să scadă până la punctul în care aproape a dispărut.

Pe lângă colapsul economiei naționale a statului Zimbabwe, declinul industriei cafelei a fost determinat de o combinație de factori. Cultivatorilor de cafea din Zimbabwe le lipseau cunoștințele de bază privind producția de cafea pentru a realiza un comerț profitabil. Practicile necorespunzătoare de fertilizare și curățare a culturilor însemnau că fermierii nu puteau produce decât cafea de calitate slabă, cu o rentabilitatea financiară scăzută. În 2017, producția de cafea ajunsese la doar 500 t.

În cadrul Programului Reviving Origins, Nespresso a încercat să relanseze cultivarea cafelei în regiunea văii Honde din Zimbabwe, pentru a ajuta regiunea să revitalizeze potențialul cafelei la nivelul pentru care era renumită odinioară. Începând din 2017, Nespresso, în parteneriat cu organizația non-profit TechnoServe, colaborează cu micii agricultori și două proprietăți de cafea pentru a-i ajuta să îmbunătățească atât calitatea cafelei, cât și productivitatea plantațiilor. Nespresso și TechnoServe au oferit cursuri gratuite de formare privind practici sustenabile, inclusive unele ce folosesc tehnologii inteligente, care îi vor ajuta pe fermieri să-și consolideze rezistența la schimbările climatice, sporindu-și, în același timp, veniturile. Pe lângă organizarea unor zile de cursuri de formare pe subiecte importante precum compostarea, irigarea și utilizarea în siguranță a pesticidelor, programul oferă și lecții de afaceri privind ținerea evidențelor, calculul profiturilor și al pierderilor și economisiri pentru a ajuta fermierii să dezvolte competențe antreprenoriale și de gestionare a plantațiilor.

Ajutând fermierii să crească producția și plătindu-le prețuri mai mari pentru cafeaua lor de calitate, Nespresso le-a permis să-și sporească veniturile de la an la an, stimulând, astfel, economia locală. În prezent, Nespresso lucrează cu peste 500 de mici agricultori și două proprietăți de cafea. Mai mult de 2.900 de copaci au fost distribuiți către plantațiile AAA, iar Nespresso a prefinanțat 20 de instalații de pulpare manuale pentru fermieri selectați. Lipsa de acces la instalații de pulpare a cireșelor de cafea este o provocare majoră cu care se confruntă fermierii din Zimbabwe, aceștia folosind preponderent instalații improvizate, ce afectează negativ calitatea boabelor de cafea.

TAMUKA mu ZIMBABWE, un espresso floral din renumita vale Honde

TAMUKA mu ZIMBABWE, adică „Trezirea Zimbabwe” este sortimentul de cafea rezultat în urma programului Nespresso Reviving Origins. Este un espresso floral, care relevă o explozie de note fructate complexe, de la merișoare la fructe de pădure roșii și de la coacăze la struguri. TAMUKA mu ZIMBABWE revine în fiecare an ca o cafea de sezon, alături de gama de sortimente Reviving Origins. Aprovizionarea cu această cafea AAA este încă limitată, însă producția de cafea din Zimbabwe s-a relansat și este un semn că această tradiție revine la viață. Prin programul Reviving Origins, obiectivul pe termen lung al Nespresso este de a stabili acest sortiment ca unul permanent, disponibil tot timpul anului pentru iubitorii de cafea.

„Observăm încredere și speranță mai mare printre fermierii care depun eforturi în vederea îmbunătățirii cafelei, pentru a spori veniturile familiilor lor și oportunitățile pentru viitor,” spune Midway Bhunu, coordonatorul programului pentru cafea pentru partenerul Nespresso în regiune, TechnoServe. „Văd cum viețile acestor fermieri se schimbă.”

*Articol sponsorizat realizat în parteneriat cu Nespresso*

1 Trackback / Pingback

  1. Coffee news 37 | THE CAFE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*