România văzută cu alți ochi

Realitatea a 36% dintre românii care se află în risc de sărăcie și excluziune socială, conform Eurostat, 2020.

România autentică

În ultimii ani, turismul local s-a dezvoltat exponențial prin apariția platformelor de rezervări online care au propulsat experiențe diverse, autentic românești. Din dorința de a fugi din urbanul cotidian, tot mai mulți români au apelat la astfel de servicii pentru a găsi o vacanță de vis: cazări inedite, peisaje diverse și experiențe cât mai memorabile. Însă peste 36% dintre români nu își permit o escapadă, fie ea și de un weekend, din cotidian.

Pentru cei vulnerabili, casa în care trăiesc este în sine o experiență autentică, cât se poate de dramatică. Pentru ei, o noapte petrecută în propria locuință este, de cele mai multe ori un coșmar.

Casa Niță este un simbol. Dar, din păcate, asta nu o face mai puțin reală… Este casa a sute de mii de familii care au nevoie de o locuință decentă. O perspectivă care te lasă fără cuvinte. Aceasta se întinde pe 11mp, acomodează 5 persoane și, din păcate, arată realitatea multor români. Locuința sărăcăcioasă are o singură cameră în care dorm toți membrii familiei, iar bucătăria este improvizată. Pereții sunt din chirpici sau chiar lemn, iar izolația este precară, realizată din hârtie și pături. Din această cauză, Casa Niță este o locuință 100% vulnerabilă în fața vremii, în care este frig iarna și cald vara. O fațetă dureroasă a realității țării noastre, aceasta este întruchiparea fricilor celor care o numesc „acasă”: frica să nu se prăbușească pereții peste copii în somn, frica de frig, de ploaie sau frica de imprevizibil.

O experiență autentică sau realitate cruntă

Casa Niță are un decor sărăcăcios, cu jucării folosite de copiii familiei. Așa cum se poate vedea în imagini, bucătăria este echipată cu electrocasnice, dar acestea sunt vechi, deci s-ar putea să nu mai funcționeze. Sistemul de încălzire este autentic românesc. Ar putea fi considerat o facilitate turistică deosebită, dar problema este că proprietarii nu au lemne pe care să le ardă în sobă.

Traiește o experiență DRAMAtică

Habitat for Humanity România, ONG-ul care construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse a decis să reconstituie în București una dintre casele beneficiarilor organizației. Casa Niță ilustrează realitatea neștiută a construcțiilor improprii în care trăiesc o treime dintre români. În cadrul campaniei Trăiește o experiență DRAMAtică, asociația pune pe harta turistică a țării povestea a milioane de persoane vulnerabile. Casa Niță va putea fi vizitată în parcarea exterioară a București Mall – Vitan până pe 16 decembrie 2021, în intervalul 10:00 – 20:00. Mai mult decât atât, doritorii se pot implica în campanie trimițând un SMS cu textul „HABITAT” la numărul 8845 pentru a dona 2 EUR lunar.

Misiunea Habitat for Humanity România

Beneficiarii organizației provin din medii defavorizate, au în grijă unul sau mai mulți copii, iar casele în care trăiesc necesită reparații urgente. Cu ajutorul asociației, aceștia au șansa să-și recapete demnitatea, stabilitatea și să-și clădească un viitor mai bun pentru familiile lor.

Din 1996 până în prezent, ONG-ul a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor, construind sau reabilitând peste 5.000 de locuințe. La proiectele organizației au fost mobilizați peste 42.000 de voluntari români și străini care au muncit pe șantierele din țară. În contextul pandemiei, deși proiectele au continuat, activitățile de voluntariat au fost întrerupte.

Astfel, Habitat for Humanity România a decis să lanseze campania Trăiește o experiență DRAMAtică, pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește condițiile de trai a sute de mii de familii din România, subliniind totodată importanța unei locuințe decente și accentuând nevoia de implicare în astfel de cauze. Mai ales acum când am înțeles cu toții cât de important este cuvântul „acasă”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*