Muzeul Plutitor din Delta Dunării

Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării

Un proiect despre tradiția pescărească documentată în imagini și bărci de lemn vechi în mărime naturală expuse în aer liber, însoțite de o serie de povești de succes ale campionilor olimpici la caiac și canoe născuți în Delta Dunării.

Acestea sunt coordonatele proiectului de artă publică „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării”, care va avea deschiderea începând de miercuri, 28 august, în localitate Mila 23. Acest proiect este rezultatul unei cercetări şi al unor ateliere interdisciplinare desfăşurate în cursul lunii iulie 2013, la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi se constituie ca un spaţiu în care sunt puse în valoare tradiţii şi istorii orale din arealul cuprins între satele Mila 23, Crişan si Caraorman.

Conceptul în jurul căruia „Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este construit este cel al unui obiect autentic local – „lotca dunăreană”, barca pescărească tradiţională, ce reprezintă atât mijloc de transport, cât şi modalitate de comunicare tipică pentru satele de pe apă. Totodată, prin intervenția temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidențiază locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în imaginarul, relațiile sociale și economice ale localnicilor.

Proiectul îşi propune să valorifice patrimoniul material și imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiție și cultură locală, evidențiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi entice şi culturale care alcătuiesc spațiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi.

„Muzeul plutitor – Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării” este o avanpremieră a deschiderii Festivalul Bărcilor cu Vâsle Rowmania de la Tulcea (30 august – 1 septembrie), organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*