WANTED: Cel mai bun comunicator de ştiinţă din România

Tinerii români pasionați de știință sunt invitați să se înscrie în cea mai importantă competiţie internațională de comunicare a științei – FameLab.

Proiectul se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care studiază sau lucrează în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii. Participanţii trebuie să aibă abilităţi deosebite de comunicare şi de prezentare, precum şi un nivel avansat de limba engleză. FameLab este o competiție organizată de British Council în asociere cu The Times Cheltenham Science Festival din Marea Britanie şi se desfăşoară simultan în 24 de ţări din întreaga lume. Concursul, ajuns la a opta ediție în România, a fost conceput pentru a promova tinerii care au talentul şi abilităţile necesare comunicării ştiintei către publicul larg. Concurenții au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina audiența cu o prezentare a unui subiect științific.

Câștigătorii din fiecare țară vor concura în finala internațională ce se desfășoară în Marea Britanie, în luna iunie, în cadrul Festivalului de Știință Cheltenham.

Selecţia concurenților care vor participa în finala naţională din România se desfăşoară în cadrul preselecţiilor regionale ce vor avea loc în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași şi Timișoara, în perioada 2-25 aprilie 2015, astfel:

§ 2 Aprilie, ora 16:00: Universitatea de Medicina „Carol Davila”; data limită pentru înscrieri este 1 aprilie. La această preselecţie se pot înscrie doar concurenți care prezintă teme din domeniul medicinei.

§ 6 aprilie, ora 14:00: British Council, Calea Dorobanților, nr. 14; data limită pentru înscrieri este duminică, 5 aprilie, ora 13:00.

§ 7 aprilie, ora 12:00: Universitatea Politehnica București (în cadrul POLIFEST); data limită pentru înscrieri este 6 aprilie. La această preselecţie se pot înscrie doar studenții și personalul didactic de la Universitatea Politehnica București.

§ 9 aprilie, ora 11:00: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; data limită pentru înscrieri este 8 aprilie.

§ 24 aprilie, ora 11:00: Universitatea Politehnica Timișoara; data limită pentru înscrieri este 23 aprilie.

§ 25 aprilie, ora 11:00: Universitatea „Babeș-Bolyai”; data limită pentru înscrieri este 24 aprilie.

Înscrierea se face prin completarea unui formular disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro).

Fiecare participant la preselecții poate prezenta, la alegere, în maxim 3 minute, o tema legată de ştiinţele naturii, matematică, fizică, tehnologie, medicină şi altele, iar prezentarea va trebui să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate ştiinţifică şi să capteze atenţia publicului neavizat.

În urma selecţiilor realizate de un juriu de specialitate format din personalităţi din lumea ştiinţei şi din media, vor fi aleşi 12 finalişti care vor concura în etapa naţională ce va avea loc la București, în data de 22 mai. Înainte de finala națională, cei 12 candidaţi selectaţi vor participa la un training susţinut de o echipă de specialişti de top în comunicarea ştiinţifică din Marea Britanie şi România. Participanţii vor avea astfel ocazia de a-și perfecţiona aptitudinile de comunicare, prezenţa scenică şi prezenţa în faţa camerei de filmat.

Câștigătorul FameLab România va primi un premiu de 500 euro oferit de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, precum și un Scanner mobil (Travel Scanner) oferit de XEROX România. În același timp, British Council va acoperi toate cheltuielile legate de participarea finalistului din România la competiția internatională din Marea Britanie.

Peste 7000 de tineri ingineri și oameni de știință din universități și instituții științifice din întreaga lume au participat în competiția FameLab până în prezent. Printre partenerii internaționali se numără NASA și CERN.

În România, proiectul FameLab este sprijinit de partenerii Xerox, Organizaţia Studenţilor Medicinişti cu Activitate Ştiinţifică, Universitatea de Medicina „Carol Davila”, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea Politehnica Timișoara.

FameLab este, de asemenea, susținut de Editura Humanitas, Librăriile Humanitas, Ziarul Ştiinţelor, Fundația Comunitară București și Universitatea București.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*