(P) Spellground Festival – Constanța

Foto: Spellground Festival

Constanța, locul în care viitorul și trecutul se iau de mână

Constanța este de multe ori confundată cu o simplă destinatie turistică estivală, iar bijuteriile istorice ale acestui oraș port sunt uitate.Orice turist poate, atunci când nu este la plajă, să se piardă din clasicul peisaj și să se regăsească în cu totul altă perioadă, descoperind arhitectura romantică, neoclasică, neoromânească, Art Nouveau a orașului sau să trăiască prezentul sub o formă necunoscută până acum pe litoral, în cadrul primei editii a celui mai mare festival de la mare, Spellground Festival, 12-14 august. Străzile înguste ale orasului, presărate cu clădiri de toate dimensiunile, îți fură privirea cu un iz oriental, iar micile detalii ale Tomisului întregesc povestea cetății maritime, conturând un farmec aparte. În Constanța istoria se îmbină cu noutatea, distracția se îmbină cu relaxarea. Dacă la mare știi că de fiecare data trebuie să  bifezi o vizită la cherhana, mai trebuie sa știi că în acest an trebuie să vezi:

 

  • Spellground Festival, între 12 – 14 August, care se se întinde din Constanța pana în Năvodari cu 3 scene, 17 artiști internaționali, 53 artiști români și activități din cele mai diverse. Dacă în UK industriile creative înseamnă o creștere financiară  semnificativă ( din 10,4 milioane de turiști “muzicali”, ce umplu festivalurile din insula britanică, aproape un milion vin anual din străinătate, cumpărând bilete de 38 milioane de lire sterline și creând astfel aproape 40 000 de locuri de muncă), ei bine, litoralul românesc își ascute toate armele să facă același lucru, și să înceapă să câștige puncte în lupta cot la cot cu Bulgaria, Turcia și Grecia. Spellground, cu headlineri precum Editors, The Kooks, Biffy Clyro, Amber Run, pune înca un pin pe harta de dezvoltare turistică a zonei la nivel internațional. 3 zile de cinema în aer liber, camping la malul mării, competiții sportive, sporturi nautice, plimbări cu balonul cu are cald, mâncare gourmet asezonate cu briză marină vor consemna un du-te-vino al festivalierilor ce vor înlocui, de această dată, tradiționalele cizme de cauciuc cu papucii de plajă. Brățara de festival le va permite posesorilor de abonamente să circule gratuit pe perioada festivalului pe traseul Parcul Tăbăcăriei – Camping Năvodari, cu autobuze double-decker asigurate de Primăria Constanța. Biletelepornesc de la 160 de lei/zi.

  • Strada Diana adăpostește Casa cu Lei, probabil cel mai cunoscut monument din Constanța, ce a fost înălțată la inițiativa armeanului Dicran Emirzian. Stilurile arhitecturale se infiripă, descoperind un stil eclectic, un stil preromantic și un stil genovez. Această bijuterie arhitecturală a trecut de reședință, la hotel și mai apoi restaurant. Leii ce tronează pe cele patru coloane de pe fațada principală a clădirii se impun epocii moderne, totuși, păstrând misterul oferit de detaliile prezente în fiecare unghi al casei.
Foto: Spellground Festival
  • Grandiosul Cazino ridicat de Daniel Renard în 1910, cu accente pe volume asimetrice, este un simbol al falezei înfiripat cu nenumarate legende. Pentru restaurarea monumentului se fac eforturi consistente de strangere de fonduri.
  • Cea mai ingustă stradă din port – Strada Vântului – cu aproximativ 2 m latime si încărcată de clădiri parcă desprinse din altă epocă. Directia este binînțeles una sigură:  spre mare.
  • Geamia Regelui ascunde povești musulmane și un faimos covor oriental de peste 200 de ani, alături de 140 de trepte (din Minaret) ce conduc spre o priveliste de neuitat a portului Tomis.

Toate drumurile duc la mare, toate străzile din Constanța duc la mare, Spellground Festival pune stapanire pe mare, marea are istorie, unde adaugăm și Ziua Marinei sau Sfânta Maria, care celebrează marea, asadar daca e vara mergem pe litoralul românesc să ne descoperim si să îl redescoperim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*