(A) Salvarea plantei de cafea

Este începutul unei zile noi în Alto Mira County, Columbia.

Dimineața îl surprinde pe Romel Francisco Castaño Santiago, un cultivator de cafea, bucurându-se de razele de soare timide, care se ivesc de după dealuri. |n jurul lui, arborii de cafea au început să rodească. Este momentul să înceapă munca.

Este o viață grea, pentru că îngrijirea plantei de cafea este o muncă laborioasă, care necesită multă atenție, însă este recunoscător că le poate oferi

soției și fiului său de trei ani un viitor mai bun. Plantarea cafelei este o afacere sustenabilă, iar Romel este dedicat în totalitate procesului de producție a cafelei, din momentul în care sădește planta de cafea, până când boabele de cafea sunt gata pentru a fi vândute.

Arborele de cafea este o plantă sensibilă la dăunători și schimbări de climă, cu o diversitate genetică redusă. De altfel, potrivit unui studiu recent1, specialiștii

estimează că până în 2050, producția de cafea Arabica va scădea cu 25%, în condițiile în care din boabele de cafea Arabica se produce aproximativ 75% din

cafeaua comercializată în toată lumea. Astfel, și Romel se confruntă cu multe provocări în creșterea arborilor de cafea.

Varietatea de arbore Caturra, pe care încă o are pe 1,99 ha din cele 4,45 ha ale fermei, este predispusă la „rugina frunzelor“, o ciupercă parazită, care

afectează productivitatea plantațiilor.

Nu este ușor, însă nu este singur, pentru că el este unul dintre fermierii cultivatori de cafea ajutați de NESCAFÉ prin inițiativa lansată global în 2010. Cu ajutorul

NESCAFÉ, prin experții agronomi, a învățat cum să aibă mai multă grijă de cultura sa și cum să îmbunătățească mereu procesul cultivării cafelei. A reușit să crească productivitatea plantației folosind răsadurile cu rezistență crescută la rugina plantei de cafea oferite de NESCAFÉ.

Prin această inițiativă, în fiecare an, experții NESCAFÉ lucrează cu peste 10.000 de fermieri. De altfel, NESCAFÉ ajută la îmbunătățirea durabilității

culturilor, având obiectivul ca, până în 2020, să distribuie în întreaga lume 220 de milioane de plante de cafea cu rezistență crescută la rugină și cu productivitate crescută. Aceste varietăți pot crește cu până la 50% producția, ajutând cutilvatorii să aibă o afacere profitabilăși sustenabilă.

|n Columbia, cultivarea cafelei este un simbol național și o tradiție, pe care fermierii luptă să o transmită mai departe viitoarelor generații. NESCAFÉ contribuie

la durabilitatea culturilor de cafea și la menținerea calității cafelei și, astfel, le oferă familiilor cultivatorilor de cafea posibilitatea de a avea o viață mai bună.

Când soarele se pregătește să apună peste frumoasa vale din Columbia,

Romel se retrage împreună cu familia, așteptând o nouă zi în care să aibă grijă de afacerea sa.

1) ORIANA OVALLE-RIVERA, PETER LÄDERACH, CHRISTIAN BUNN, MICHAEL OBERSTEINER, GÖTZ SCHROTH, 14.04.2015 PROJECTED

SHIFTS IN COFFEA ARABICA SUITABILITY AMONG MAJOR GLOBAL PRODUCING REGIONS DUE TO CLIMATE CHANGE, IN PLOS ONE



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*