Luna FELINE pe NAT GEO WILD

Foto: Nat Geo Wild

CELE MAI FEROCE FELINE REVIN PE NAT GEO WILD ÎN MARTIE, ÎN CEA DE-A ȘAPTEA EDIȚIE ANUALĂ A LUNII FELINE

Lei maiestuoși, gheparzi agili și leoparzi puternici; felinele mari sunt printre cele mai impresionante creaturi din regnul animal, dar, cu toate acestea, populația lor se află în declin rapid. LUNA FELINE de pe Nat Geo WILD omagiază aceste extraordinare animale și ne reamintește tuturor importanța felinelor pe planetă.

Din 5 martie, Nat Geo WILD prezintă a șaptea ediție anuală a LUNII FELINE, aducând din nou în prim-plan cele mai emblematice specii de feline. Documentarele propuse pentru această ediție includ Lupta regelui, povestea unei familii de lei din Botswana, țara unde se găsesc unii dintre cei mai mari lei de pe planetă, și lupta ei pentru supraviețuire. Pentru a atinge vârsta adultă, micuții pui trebuie să depășească multe pericole, de la bivoli la porci mistreți sau alți lei. Află din acest film prin ce trebuie să treacă un pui de leu pentru a ajunge rege.

Foto: Nat Geo Wild

Anul acesta, în LUNA FELINE, exploratorii rezidenți National Geographic și renumiții realizatori de documentare Beverly și Dereck Joubert ne dezvăluie secretele unui Suflet felin, un documentar în care explorează conexiunile profunde și asemănările dintre pisicile domestice și felinele mari. De la pisicuțele de companie la măreții lei, felinele de toate mărimile sunt vânători înnăscuți.

Între celelalte premiere se numără Rivali pe viață: Câinele și pisica, care dezvăluie relația tumultuoasă dintre felinele mari și câinii sălbatici din Africa, în competiția pentru teritoriu și hrană. Furtună între feline urmărește viețile a două generații de feline mari – leii și gheparzii – în timpul efemerului sezon ploios din arida Botswana. Apoi, Întoarcerea leului ne poartă într-o călătorie prin Parcul Național Akagera din Rwanda, unde primii lei sunt reintroduși în parc după ce populația acestor feline a fost nimicită de războiul civil din anii 1990.

Mai mult decât un eveniment de televiziune, LUNA FELINE vine în completarea proiectului Big Cats Initiative, prin care Societatea National Geographic face eforturi încă din 2009 de a opri braconajul, a salva habitatele naturale și a avertiza asupra necesității unor măsuri semnificative pentru salvarea felinelor mari ale planetei. Această inițiativă globală sprijină activ proiecte locale de conservare și educare pentru a contribui la oprirea sau inversarea efectelor dispariției rapide a populațiilor de feline mari. Pentru mai multe informații despre Big Cats Initiative și despre cum te poți implica, vizitează causeanuproar.com.

Documentare:

Suflet felin – premiera duminică, 5 martie, la 19.00
Soul of the Cat
Produs de exploratorii rezidenți ai National Geographic și renumiții realizatori de documentare, Beverly și Dereck Jouvert, acest film examinează asemănările dintre pisicile domestice și verii lor sălbatici. De la pisicuțe cu stăpân la lei impunători, felinele de toate mărimile sunt vânători înnăscuți. Atunci când observă prada, aceiași mușchi se activează și aceiași ochi și instincte se aprind în majoritatea speciilor de feline, fie că sunt mari sau mici. Suflet felin explorează originile și conexiunile profunde ale felinelor de toate mărimile, cu speranța că, prin lărgirea înțelegerii acestor mari animale de pradă, vom avea o mai mare apreciere față de rolul lor în lumea noastră.

Foto: Nat Geo Wild

Rivali pe viață: Câinele și pisica – premiera duminică, 5 martie, de la 20.00
Ultimate Rivals: Cat v. Dog
Competiția pentru supraviețuire, în vremuri bune sau rele, se dezlănțuie în câmpiile din sudul Africii. Atât felinele cât și câinii își aduc propriul arsenal de arme și tactici pe terenul de luptă, deși nu este vorba exclusiv de o luptă ”pisici contra câini” pe pășunile de aici. Leii luptă cu gheparzii; șacalii atacă puii de leu; hienele atacă tot ce prind. În acest mediu competitiv, confruntările pot fi fatale, însă fiecare specie a reușit să-și construiască propria existență unică. Eschiva pare să fie singura modalitate de a rămâne în viață pentru feline, câini și hiene, toți concurând fără reguli pentru a câștiga supraviețuirea. Indiferent de strategia folosită, felinele și câinii vor rămâne mereu dușmani implacabili în Africa.

Foto: Nat Geo Wild

Furtună între feline – premiera duminică, 12 martie, la 19.00
Storm Cats
Într-un teritoriu unde ploile sunt rare, violente și de scurtă durată, marile feline ale Africii duc o existență previzibilă, ca maeștri ai zonelor uscate la care s-au adaptat. Cu toate acestea, timp de opt săptămâni intense, furtuni violente le transformă universul și le dezechilibrează rutina. Pericolele ce le amenință viețile sunt la fel de mari ca întotdeauna, dar oportunitățile și mai mari. Vegetația bine udată de ploi atrage turmele de migratori în teritoriul lor, ceea ce înseamnă hrană din belșug pentru lei, dacă știu să profite de aceste momente. Furtună între feline urmărește viețile a două generații de feline mari în timpul sezonului ploios din arida Botswana. Filmul este o portretizare detaliată a haitelor de lei și de gheparzi, împinse către limite de forța pură a naturii. Doar cei ce se pot adapta supraviețuiesc.

Întoarcerea leului – premiera duminică, 12 martie, de la 20.00
Return of the Lion
În urmă cu două decenii, un brutal război civil a destrămat Rwanda, ucigând un număr estimat la un milion de oameni și nimicind emblematica faună sălbatică a regiunii. Țara a făcut mari eforturi de a-și reveni după atrocitățile războiului, iar astăzi, câmpiile sălbatice revin la viață, deși încă lipsește ceva: leii. Rwanda așteaptă cu nerăbdare primii lei ce vor fi reintroduși aici: șapte lei sunt aduși din Africa de Sud pentru a fi plasați în Parcul Național Akagera. Pentru a supraviețui în acest teritoriu străin, leii vor trebui să învețe să vâneze în echipă și să se sprijine reciproc. Urmărește acești lei în încercările lor de adaptare și supraviețuire în acest documentar ce dezvăluie o poveste despre speranță, curaj, eșec și renaștere.

Lupta regelui – premiera duminică, 19 martie, la 19.00
Battle for the Pride
În acest documentar, urmărim o familie de lei din Botswana, locul unde se găsesc unii dintre cei mai mari masculi ai acestei specii de pe planetă, și lupta ei pentru supraviețuire. Este greu să te naști leu și să crești mare, puii fiind vulnerabili și neputincioși la începutul vieții, amenințați din toate direcțiile. Doar unul din cinci pui de leu trăiește până la doi ani și este nevoie de ani de zile pentru a deprinde abilitățile necesare unui vânător desăvârșit. Urmărește cum puii învață de la familia lor să stăpânească trucurile ce-i vor ajuta să-și domine adversarii și să vâneze cu eficiență prada. În doi ani de zile, tinerii masculi vor trebui să se apere singuri și să-și găsească o haită a lor. Află cine va fi următorul rege.

București, 15 martie 2017      

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*