Sâmbătă, 25 martie, sărbătorim Ora Pământului

Ora Pământului începe în București pe 25 martie, de la 17.00, când în Parcul Izvor vor fi organizate o serie de activități pentru copii. Foto: 123rf

De 10 ani, în ultima sâmbătă din martie, milioane de oameni de pe tot globul, dar și organizații sau instituții și clădiri emblematice, sting lumina pentru o oră pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Ora Pământului a fost inițiată de WWF, în 2007, în Sidney, iar în prezent a ajuns să fie recunoscută drept cea mai mare mișcare de mediu.

Voluntarii din Ho Chi Minh, Vietnam susțin Ora Pământului afară. Foto: 123rf

Ora Pământului, 25 martie 2017, 20.30 – 21.30

Ora Pământului reușește să mobilizeze milioane de oameni pentru același scop: #changeclimatechange.

Am început Earth Hour în 2017, pentru a le arăta liderilor că schimbările climatice reprezintă o problemă de care oamenilor le pasă. Acel moment simbolic, ajuns o mișcare globală azi vorbește despre rolul enorm pe care îl au oamenii atunci când vine vorba de problemele care le afectează viețile,” spune Siddarth Dac, Executive Director, Earth Hour Global.

Ora Pământului în România

De 10 ani Earth Hour mobilizează milioane de oameni ca să atragă atenția asupra impactului pe care noi oamenii îl avem asupra mediului. Am reușit să creăm o mișcare globală la care anual participă peste 1,5 miliarde de oameni, însă n-am reușit încă să generăm acel impact dincolo de Ora Pământului. Degradarea ecosistemelor se întâmplă într-un ritm din ce în ce mai accelerat, iar procesul poate fi oprit doar printr-o schimbare radicală a tendințelor de consum și de comportament din partea oamenilor și mult mai puțin prin intervenții de la nivel înalt, prin reguli și legi noi.

Românii sting lumina de peste 7 ani și se vede clar o schimbare de comportament în ultimii ani. Au devenit mult mai conștienți de valorile naturale din jur, de pericolele la adresa lor și nu ezită să devină activi de fiecare dată când e nevoie de implicarea lor. Dacă reușim să transformăm acest interes dintr-unul reactiv, într-o atitudine proactivă, cu toții vom avea de câștigat, a declarat Magor Csibi, Director WWF România.

În centrul istoric al Brașovului vor fi stinse luminile pe 25 martie, între 20.30 – 21.30. Foto: 123rf

Și în orașele mari din România vor fi stinse luminile și organizate o serie de activități

În București, WWF va organiza un eveniment în Parcul Izvor, în zona alveolei dinspre Bd. Națiunile Unite, pe 25 martie 2017, de la 17:00. Aici vor avea loc activități pentru copii prin care aceștia pot învăța despre natură. Iar între 20.30 – 21:30, doritorii pot alege o tură cu bicicleta alături de Adevărații VeloPrieteni pe traseul: Parc Izvor (alveola Națiunile Unite) – str. B.P. Hașdeu – Splaiul Independenței – Știrbei Vodă – Berzei – Calea Griviței – Dacia – Romană – Universitate – Unirii – Splaiul Independenței – Națiunile Unite – Izvor.

La Bârlad, în intervalul 20.30 – 21.30 vor avea loc observații astronomice în zona parcului “Victor Ion Popa” organizate de Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan.

În același interval orar, la Brașov iluminatul public din centrul istoric va fi oprit, în timp ce la Oradea luminile din centrul orașului for fi stinse parțial. La Roman, iluminatul public se întrerupe de la Hotel Roman Plaza până la Giratoriul Florilor, iar pe toată durata nopţii dintre 25 şi 26 martie 2017 se va întrerupe şi iluminatul ornamental al clădirilor aparţinând administraţiei publice locale.

La Constanța, de la 20.30 vor avea loc activități în Parcul Tăbăcăriei, iar la Sighișoara, de la 20.00, Fanfara Sighișoara va susține un recital în Piața Cetății.

„Am aflat despre Ora Pământului de la televizor, acum trei sau patru ani. Recunosc că nu reușesc să sting lumina sau să scot din priză electrocasnicele la oră fixă. Anul trecut, spre exemplu, am stins luminile în toată casa pentru că toată lumea vorbea despre asta pe Facebook. Am închis și telefonul, ulterior. Mi-aș fi dorit, totuși, să văd mai multe ferestre de pe strada mea cu lumina stinsă,” ne-a spus Dragoș Margu.

Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)

Momentul în care te hotărăști să reciclezi, să mergi cu bicicleta, să îți schimbi obiceurile de consum sau să faci dușuri mai scurte și să iei în calcul o sursă de energie regenerabilă înseamnă mai mult decât o oră pentru planetă. Acțiunile tale de azi pot contribui la viitorul durabil al planetei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*