Cine ne protejează ariile protejate

„România este un caz unic în Europa, pentru că statul român a delegat managementul și administrarea ariilor protejate către terți, instituții private și societatea civilă. În acest caz putem spune că rolul societății civile este vital în privința ariilor protejate.”- și de aici a început interviul cu Liviu Cioineag, directorul Federației Coaliția Natura2000.

Proiectul „Capacitate și implicare pentru ariile naturale protejate din România”, în afara faptului că a stabilit Coaliției Natura2000 România rolul de stakeholder în procesul decizional pentru rețeaua Natura2000 din România, a contribuit și la conservarea biodiversității. Dezvoltat și implementat într-o perioadă în care cele mai mari amenințări, la nivelul cadrului legislativ pentru statusul de conservare favorabilă a ariilor protejate, erau considerate a fi proiectele de energie verde (microhidrocentrale), “am reușit să întărim și să dezvoltam cadrul legislativ pentru Directivele Europene Habitate și Păsări în România și pentru menținerea statusului favorabil de conservare în ariile protejate.”

În acest proiect, unul dintre rolurile Coaliției a fost acela de a iniția un dialog cu instituțiile publice centrale în ceea ce privește biodiversitatea. “Am încercat să întărim cadrul legal, prin diferite documente și luări de poziție. Poate cel mai interesant și important punct a fost modificarea inițiativei legislative care privea legea vânătorii prin care am reușit să înjumătățim cota de vânătoare pentru ciocârlie, iar alte specii de păsări cântătoare au chiar fost scoase de pe lista speciilor care pot fi vânate în România. Campania pe care am derulat-o fost un mare succes, “Opreşte barbaria salvează ciocârlia”, derulată între 2015-2016, fiind declarată cea mai bună campanie de mediu din 2015, spotul video câștigând 5 premii naționale și 5 internaționale, inclusiv premiul la Cannes, situându-se pe locul 11 al topului reclamelor din întreaga lume. Pentru că există o presiune din exterior, mai ales în ceea ce privește vânătoarea de păsări cântătoare, în mod special din partea vânătorilor italieni care sunt mari consumatori de limbi de ciocârlie, am încercat să stopăm faptul că statul român încearcă să satisfacă niște nevoi comerciale.”

Printre reușitele acestui proiect s-au mai numărat și elaborarea legii și a deciziei guvernamentale pentru Agenția Națională Pentru Arii Naturale Protejate – veriga lipsă în coordonarea parcurilor naţionale, parcurilor naturale, situri Natura2000, Delta Dunării și alte arii protejate, primul proces în instanță câștigat de un ONG în ceea ce privește proiectele de construcție ilegală a microhidrocentralelor, cel puțin două arii protejate salvate de la distrugere prin procese în instanță.

Coaliția a avut 2 cazuri câștigate în instanță contra instituțiilor statului prin care au fost respinse mai multe proiecte de microhidrocentrale care urmau să fie construite în arii protejate. Practic au fost salvate 2 râuri din România și au reușit să tragă un semnal de alarmă pentru a nu se mai aviza proiecte care să pericliteze aceste arii. Putem spune că rolul societății civile e de necontestat. Din păcate implicarea societății, a oamenilor e destul de mică și din cauza faptului că mediul politic nu susține protecția ariilor protejate, din contră, e pus accentul pe dezvoltare, pe industrie, nici oamenii nu conștientizează cât de importante sunt aceste situri pentru țara noastră și pentru Europa. Există o nevoie de implicare constantă și profesionistă a rețelei de ONG-uri care să funcționeze ca o voce comună de exprimare și de acțiune prin care să fie sprijinite activitățile de conservare a naturii și de combatere a practicilor ilegale în zonele protejate din țară.

Text:  Stela Giurgeanu

Proiect finanțat prin Fondul ONG, parte a granturilor Spațiului Economic European 2009 – 2014. Mai multe detalii despre cele 390 de proiecte finanțate prin program se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*