Festival în Țara Ovăzului

Festivalul „Săptămâna Haferland”, cel mai important eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, aflat deja la a cincea ediție, s-a desfășurat anul acesta în perioada 9-14 august și a atras participanți de toate vârstele, datorită programului variat de activități din Criț, Viscri, Roadeș, Meșendorf, Saschiz, Rupea, Cloașterf, Homorod, Bunești și Archita.

Având ca slogan „Tradiții săsești în bucate de poveste!”, ediția din 2017 a Săptămânii Haferland și-a propus să le deschidă apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească, dar și pentru alte preparate locale pregătite atât de localnici din zonă, cât și de chefi experimentați.

Bucate tradiționale săsești 

Peste 5.500 de turiști și sași întorși acasă au participat anul acesta la festival, care a inclus, pe lângă brunch-urile cu preparate săsești, și concerte în bisericile fortificate, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare, precum și un bal săsesc.

Cetatea Rupea a găzduit proiecția în aer liber a filmului Pașaport de Germania, regizor Răzvan Georgescu

 

În ziua satului Criț, celor peste 1.500 de turiști li s-au alăturat la festivitățile organizate în biserica fortificată o serie de oficialități de rang înalt, în frunte cu Președintele României, Klaus Werner Iohannis. La invitația lui Michael Schmidt, unul dintre inițiatorii festivalului și președintele fundației care îi poartă numele, au mai fost prezenți Barbara Stamm – Președintele Parlamentului Landului Bavaria, Dr. Bernd Fabritius – Președintele Asociației Mondiale a Sașilor Transilvăneni, Emil Hurezeanu – Ambasadorul României la Berlin, Cord Meier-Klodt – Ambasadorul Germaniei la București și Peter Maffay – Președintele Fundației Tabaluga.

În biserica fortificată din Criț, recitalul de pian susținut de Ștefan Prețuleac și Andrei Preda, doi tineri talentați pianiști, și prezentarea audiovizuală „Pe urmele copilului genial din Ardeal, Carl Filtsch”, a Brigittei Drodtllof, le-au făcut cunoștință celor prezenți cu o somitate a sec. al XIX-lea, prematur dispărut și prea puțin cunoscut la noi.

 

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust și asociații ale sașilor din Transilvania, își propun să impulsioneze turismul în zonă, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel că inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activități care oferă participanților experiențe autentice în satele săsești din Haferland. (Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită Haferland sau „Țara Ovăzului”, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.)

Începând din acest an, Fundația Michael Schmidt acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea, prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*