O hartă viticolă pentru România

Foto: Alina Iancu

Harta viticolă a României a fost lansată de curând de echipa CrameRomania.ro, singura bază de date bilingvă online a cramelor de la noi, și își propune să fie un instrument la îndemână și util pentru toți cei care doresc să descopere România ca destinație viticolă. 

“Lansăm o nouă hartă viticolă din dorința de a promova România ca destinație viticolă și de a susține cramele locale. Avem un potențial uriaș care trebuie valorificat, iar noi prin proiectele noastre, CrameRomania.ro și ReVino.ro, prin tururile la crame și evenimentele pe care le organizăm contribuim semnificativ la dezvoltarea turismului viticol”, spune Alina Iancu, project manager.

Harta viticolă a României are rolul a identifica zonele distincte din România, dar și de a-i ghida pe turiști să găsească mai ușor crama pe care doresc să o viziteze. Harta conține o listă actualizată cu podgoriile și cramele locale, fie că sunt mai mari sau mai mici, și nu funcționează neapărat ca un ghid turistic, ci are mai degrabă un scop educativ, fiind un instrument prin care iubitorii vinului pot descoperi cramele și zonele viticole din România.

O Românie a vinului și a viei

În ultimii ani, asistăm la o adevărată renaștere a vinului românesc, despre care puteți citi aici, într-un reportaj amplu realizat de echipa National Geographic România. Harta viticolă a României reprezintă o inițiativă lăudabilă în contextul în care țara noastră are o bogată tradiție în acest domeniu. După o lungă perioadă în care domeniul viti-vinicol din România a fost lăsat în umbră, reamenajarea vechilor crame, dar și construirea altora noi în ultimii ani, au condus la o adevărată renaștere a vinului românesc. De aceea, harta propusă de CrameRomania.ro aduce în atenția consumatorilor de vin atât cramele vechi, clasice cât și pe cele nou apărute, constituind o sursă de informare rapidă, eficientă și completă. Aș putea compara această hartă viticolă cu un meniu à la carte din care, dintr-o singură privire, iubitorii de vin dar și cei interesați de oenoturism pot selecta următoarea destinație pentru o degustare de vin sau următoarea destinație de vacanță. Din perspectiva internațională, harta viticolă a României este un instrument foarte util pentru târgurile de profil, reprezentaând o dovadă vie a faptului că România este o țară cu tradiție viticolă care și-a deschis recent porțile și către zona oenoturistică. Sperăm ca această hartă să fie precum un cârlig pentru turiștii străini, care vor veni în țara noastră pentru a descoperi o Românie a vinului și a viei”, spune Andreea Micu, proprietar crama AVINCIS.

Oenologul Oliver Bauer vorbind turiștilor despre specificul soiurilor de viță-de-vie din Drăgășani. Foto: Alina Iancu

Accent pe cramele care fac turism viticol

Accentul este pus pe cramele care fac turism viticol: peste 70 de crame din cele prezente pe hartă își deschid porțile pentru turiști, 14 dintre ele oferă inclusiv locuri de cazare, iar pentru restul se poate găsi cazare în vecinătate. Harta va fi actualizată în mod constant.

„România este de multă vreme pe harta viticolă a lumii, dar, cu toate acestea, este prea puțin cunoscută. Deși apărem pe locuri fruntașe în statisticile lumii și ale Europei la cultura viței-de-vie și producerea vinurilor, sunt încă destui consumatori care nu au auzit măcar de România viticolă și de regiunile sale. Noi predăm la universitate studenților despre regiunile viticole, soiuri, tehnologii de vinificație. Dar ne axăm, de regulă, pe informații tehnice. Rolul oenturismului este mai puțin subliniat la cursurile noastre de la Facultatea de Horticultură, dar, tot la USAMVB, la Facultatea de Management – specializarea Agroturism, se ține însă și un curs de Trasee oenologice. Această hartă cu cramele din România este esențială. O hartă completă, cu informații aduse la nivelul anului 2017, este un mare beneficiu pentru studenții noștri. Mai ales ținând cont de evoluția puternică din ultimii ani a investițiilor din sectorul viti-vinicol, vechile hărți nu mai reflectă realitatea din teritoriu. Era mare nevoie de aducerea la zi a informațiilor, scrise într-un mod atractiv și coerent pe harta României. Ținând cont de lacunele în promovarea turismului românesc, un material de promovare a turismului viti-vinicol este de natură să stimuleze interesul pentru România și regiunile sale, fiind poate un port-drapel al turismului nostru în general. În lumea modernă, consumatorul este în căutare de experiențe noi, iar oenoturismul aduce din acest punct de vedere multe satisfacții. Inclusiv turiștii români au început să facă opriri tot mai dese pe Drumul Vinului și să caute să-și îmbogățească cunoștintele despre vin, soiuri, tehnici de vinificare. Desigur, nici bogăția experiențelor oeno-gastronomice nu este de neglijat, aceasta stimulând atât corpul, cât mai ales mintea celor care le încearcă”, spune Arina Oana Antoce, Prof. Dr. la Facultatea de Horticultură, Departamentul de Bioingineria Sistemelor Horti-viticole din cadrul USAMVB.
Fetească neagră este considerat un soi local și este sinonim cu Poamă fetei neagră, Păsărească neagră sau Coadă rândunicii. Foto: Alina Iancu

Harta conține și un mic ghid al soiurilor locale de viță-de-vie

Harta conține și un mic ghid al soiurilor locale de viță-de-vie reprezentative pentru România. Astfel, posesorii ei vor avea ocazia să afle istoria și particularitățile unor soiuri precum: Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Crâmpoșie selecționată, Negru de Drăgășani, Șarbă, Busuioacă de Bohotin sau Băbească neagră.

Harta are un tiraj inițial de 1500 de exemplare și este disponibilă în română și engleză. Aceasta poate fi achiziționată online sau de la crame, dar și din wine baruri sau magazinele specializate la prețul recomandat de 14 lei.

Sursa: CrameRomania.ro
Foto: Alina Iancu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*