Educația prin știință, niciodată un subiect epuizat

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat științei, începe a cincea ediție în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017 în București. Festivalul este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei. Timp de cinci zile, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții.

Toma Pătrașcu, directorul festivalului.

”În acest an, tema principală a festivalului o reprezintă ‘Exploratorii științei’, iar pentru fiecare dintre noi aceasta reprezintă o ocazie de a ne aminti de oamenii de știință care au inventat vaccinurile, au descoperit antibioticele, au crescut fantastic productivitatea agricolă. Gândiți-vă, în urmă cu doar două secole, un copil din doi murea înainte de a împlini 5 ani, iar majoritatea oamenilor trăiau sub spectrul foametei. Astăzi, speranța de viață s-a dublat, iar un om obișnuit are un standard de trai care îl depășește cu mult pe cel al unui rege din perioada preindustrială. Progresul științific crește exponențial, iar inteligența artificială, genetica, medicina, astronautica, exobiologia sunt doar câteva dintre domeniile care vor revoluționa lumea în care trăim. Vă așteptăm la Bucharest Science Festival pentru a discuta despre aceste revoluții și pentru a ne gândi, împreună, la viitor!” a declarat Toma Pătrașcu, directorul festivalului.

Educația prin știință nu este niciodată un subiect epuizat și cu siguranță sunt multe aspecte de îmbunătățit în anii următori. De aceea, contribuția festivalului este să reunească oameni de știință extrem de valoroși în domeniile lor, să aducă în discuție subiecte științifice de actualitate și să ofere un cadru interactiv în care elevii să experimenteze și să își dezvolte pasiunea pentru știință. Bucharest Science Festival crede în necesitatea gândirii științifice, care trebuie cultivată de la vârste fragede. Vom aprofunda acest argument împreună cu psihologul Daniel David, cu care vom dezbate gândirea științifică susținută de psihologia poporului român.

Evenimentele ediției de anul acesta se adresează unui public cu interese diverse, dar toate vor fi valoroase din punct de vedere al conținutului

Printre evenimentele din ediția BSF 2017:

 • Exploratorii frontierelor Cosmice – Conferința susținută de Prof. Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, 

Când: Miercuri, 27 septembrie, ora 19.00 – la Cărturești Verona

 • Food Evolution – Cum decidem cum să ne hrănim? – cu ocazia European Biotech Week, participanții au posibilitatea de a vedea documentarul Food Evolution şi discuta via Skype cu scenaristul şi producătorul lui, Trace Sheehan. Proiecţia filmului va fi urmată de o dezbatere la care va participa Dr. Frank Shotkoski, specializat în managementul proiectelor de biotehnologie, invitat al Ambasadei Statelor Unite la București. Eveniment realizat în parteneriat cu AgroBiotechRom

Când: joi 28 septembrie, ora 19:00 – la Humanitas Cișmigiu

 • Ştiinţa Banilor – program educaţional, interactiv, dezvoltat cu sprijinul BCR. Pentru a putea să ne luăm corect deciziile financiare trebuie să înţelegem ştiinţa banilor. Cum ne gestionăm resursele? Cum ne planificăm cheltuielile? Cum gestionăm riscurile?

Când: 27-29 septembrie, în școli și licee din București

 • Atelierele de chimie Kids’ Lab – program educaţional, interactiv, dezvoltat cu sprijinul BASF România, care urmăreşte să atragă interesul copiilor asupra ştiinţelor naturale. „An de an venim în întâmpinarea copiilor cu experimente simple dar spectaculoase care le stârnesc interesul faţă de ştiinţele naturale iar rezultatele sunt grăitoare: dacă la început copiii nu par foarte interesaţi de ştiinţe, la finalul experimentelor aproape toţi vor să se facă cercetători! Mai mult, între participanţi se află adesea şi copii cu nevoi speciale iar feedback-ul lor ne-a confirmat că limbajul ştiinţei este universal şi uşor de înţeles atât timp cât se bazează pe experimente care stârnesc curiozitatea copiilor” subliniază Diana Neacșu, BASF.

Când: 29-30 septembrie, Facultatea de Chimie Aplicată din cadrul UPB

 • Atelierele GeneEd – ateliere practice de extragere a ADN-ului, însoţite de scurte prelegeri despre bazele geneticii, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Biotehnologii a USAMV

Când: 27-29 septembrie, în școli și licee din București

 • Educaţia în perspectiva celei de-a patra revoluţii industriale – dezbatere. Fiecare nou val al inovaţiei tehnologice a determinat schimbări dramatice în societate, modificând radical modul de viaţă al oamenilor, relaţiile dintre ei, structurile de putere. Chiar şi răspîndirea unor tehnologii pe care azi le-am considera primitive ca cioplirea pietrei sau aprinderea focului au fost de natură să propulseze întreaga omenire pe cu totul alte coordonate. Invitați: Doru Valentin Căstăian, Ciprian Fartușnic, Mihai Maci, Bogdan Murgescu, Varujan Pambuccian, Cosima Rughiniş. Discutie moderata de Marilena Andrei

Când: Vineri 29 Sept ora 18:00 la Institutul Francez.

 • Urzeala vaccinurilor: Războaiele imunității în România de azi (dezbatere)

Participanți: Moderatoare: Corina Negrea, jurnalistă la Radio România Cultural, Ovidiu Covaciu, autorul blog-ului Insula îndoielii, Sorina Vasile, medic rezident și jurnalistă la Casa Jurnalistului, Cosima Rughiniș, profesoară de sociologie la Universitatea din București, Cosmin Toth, lector în sociologie la Universitatea din București.

Când: Duminică, 1 octombrie, ora 17:00 – Humanitas Kretzulescu

 • Evenimentele din Noaptea Cercetătorilor de la Muzeul Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” si de la Muzeul National de Geologie

În Noaptea Cercetătorilor intrarea la Muzeul Grigore Antipa și Muzeul Național de Geologie va fi gratuită. Intrarea în Muzeul de Geologie va fi gratuită pentru grupuri organizate pe toată durata Bucharest Science Festival. Cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, anul acesta va participa la eveniment şi o echipă de animatori de la Centrul de Ştiinţă Experyment din Gdynia, Polonia, specializaţi în comunicarea conceptelor ştiinţifice prin intermediul demonstraţiilor practice.

Când: Vineri, 29 septembrie, începând cu ora 18:00

 • Educația științifică și profilul psihologic al românilor – Psihologul Daniel David, autorul studiului „Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor”, va dialoga cu Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural, despre modul în care trăsăturile psihologice ale românilor încurajează sau, dimpotrivă, se opun unei educaţii ştiinţifice adecvate.

Când: Sâmbătă, 30 septembrie, ora 17:00, librăria Humanitas Cișmigiu

 • Institutul Francez găzduiește 2 expoziţii Agriculture: le numérique est dans le pré (Agricultura: Digitalul este pe ogoare) și l’ISS: quel bilan scientifique? (Stația Spațială Internațională: care e bilanțul ei științific?) oferite special pentru acest eveniment de către Cité des Sciences et de l’Industrie de Paris. Expoziţiile pot fi vizitate în cadrul Institutului pe toată durata festivalului.
 • O serie de companii de tehnologie, laboratoare de cercetare, etc. și-au deschis porţile pentru vizitare (IFIN-HH, Grupul Dacia Renault, Valrom Industrie, Orkla Foods, Romaero, Rock FM etc.)

Pentru detalii despre programul complet al festivalului și rezervări vizitați site-ul www.BucharestScienceFestival.ro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*