130 de ani cu revista National Geographic

În acest an, revista National Geographic aniversează 130 de ani de la apariție. Publicată începând cu octombrie 1888, ca jurnal oficial al National Geographic Society, o organizație nonprofit dedicată finanțării științei și explorării planetei noastre, revista a devenit unul dintre cele mai iconice branduri din lume.

De-a lungul timpului, jurnaliști și fotografi au documentat pentru revistă minunile planetei noastre și au atras atenția asupra problemelor de mediu sau asupra celor legate de drepturile omului.

Interesant este că revista a putut fi cumpărată de la standurile de presă abia din 1998 – până atunci fusese disponibilă doar pentru membrii National Geographic Society. Asta deși, National Geographic Travel era deja la chioșcuri din 1991.

Număr de număr, revista celebrează puterea fotografiei de a schimba lumea

Dacă inițial în revistă nu existau ilustrații, iar articolele erau scrise într-un stil academic, greu de digerat, începând cu 1899, conținutul se schimbă. Gilbert H. Grosvenor, un profesor de 23 de ani și nou-numit editor al revistei, a fost cel care a realizat că ar exista o variantă prin care articolele ar putea fi mai ușor de citit, fără să își piardă valoarea educațională. Astfel, au fost introduse modificări stiliste în revistă, precum eliminarea jargonului academic, utilizarea unor propoziții simple și dinamice sau narațiunea la persoana întâi.

Tot Grosvenor a introdus fotografiile în revistă, pentru că era conștient de impactul pe care îl vor avea. Toate aceste schimbări nu au fost privite cu ochi buni de membrii National Geographic Society, dar timpul a demonstrat că Grosvenor avea dreptate.

Proiect editorial aniversar

Pentru a celebra cei 130 de ani de la apariție, ediția din UK, care are cel mai mare tiraj din afara Americii de Nord, lansează un proiect editorial prin care 12 personalități britanice remarcabile, fiecare lider respectat în domeniul său, vor explora în revistă subiecte precum durabilitatea, tehnologia, ecologia și ingeniozitatea umană. Fiecare va lucra alături de redactorul-șef Susan Goldberg și de echipa editorială.

Numărul din ianuarie 2018 îl are ca invitat pe Sir Ranulph Fiennes, cel mai mare explorator în viață din lume. Alți opt editori-invitați au mai fost anunțați: Dame Ellen MacArthur, Sir Mo Farah, Lily Cole, Archie Panjabi, Dr Maria Balshaw, Katie Piper și Brian Cox. Următorii vor fi anunțați pe parcursul acestui an.

„Este pentru prima dată pentru oricare din cele 35 de ediții din întreaga lume când avem un proiect cu editori invitați  și sunt încântată să colaborez cu cei mai buni”, spune redactorul-șef Susan Goldberg.

Primul articol despre România în National Geographic

Primul articol despre țara noastră a apărut în revista National Geographic în 1913: România și ambițiile ei. În articol, descoperim o țară europeană, dinamică, în plină emancipare, prosperă, cu petrol, grâu și femei foarte frumoase. Au mai urmat articole precum: România, statul pivotant (octombrie 1915) sau România și Rubiconul său (septembrie 1916), Americanii pășesc din nou în România (1969), România, un rebel mergând pe sârmă, (noiembrie 1975).

În prezent, revista este publicată în 35 de ediții în toată lumea și continuă să fie un reper pentru milioane de cititori din toată lumea când vine vorba de jurnalism și de fotografie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*