(P) Necesitatea dotării stadioanelor cu camere de supraveghere

Camere supraveghere stadioane - Seku.ro

Stadioanele și împrejurimile acestora sunt unele dintre cele mai periculoase zone din orașe, în ceea ce privește riscul producerii de incidente. Acest lucru se întâmplă deoarece, în decurs de doar câteva ore, zeci de mii de oameni se îndreaptă spre același obiectiv, paralizând aproape complet traficul, iar după terminarea evenimentului, aceiași oameni ies din arenă. Riscurile sunt cu atât mai mari în interiorul stadionului, mai ales atunci când are loc un meci de fotbal între două echipe rivale, însoțite de două galerii înverșunate.

Din aceste motive, dotarea unui stadion cu camere de supraveghere este absolut obligatorie, iar în continuare vom vedea care sunt avantajele acestei metode de prevenție și monitorizare:

1. Pentru liniștea și siguranța spectatorilor. Orice eveniment care se desfășoară pe un stadion, fie că vorbim despre un meci, un concert sau o manifestație politică, presupune un aflux foarte mare de oameni în zonă, de ordinul zecilor de mii. Aceștia se strâng în jurul arenei și trec prin mai multe puncte de control, ceea ce înseamnă că exista riscul producerii unor busculade. Prezența unor camere de supraveghere atât în exteriorul stadionului, cât și în interiorul său, asigură faptul că spectatorii nu se vor îngrămădi în punctele de control și la porțile de acces și că, odată ajunși în arenă, vor ocupa locul sau sectorul de pe bilet, fără probleme.

2. Pentru fluidizarea traficului. Este lesne de înțeles că prezența a zeci de mii de oameni într-un loc relativ restrâns, cum este un stadion, paralizează aproape complet traficul rutier din imprejurimi. Camerele de supraveghere amplasate pe bulevardele din jurul arenei îi ajută pe oamenii legii să dirijeze traficul, astfel încât spectatorii care vin pe jos către stadion, cei care vin cu mașina personală și ceilalți șoferi care nu participă la eveniment sș circule în condiții de siguranță.

3. Pentru prevenirea unor fapte reprobabile. Ca în orice mulțime, în jurul stadioanelor pot apărea hoții de buzunare. De asemenea, răufăcătorii se pot număra și printre cei care participă la eveniment, fie că vorbim despre suporteri care doresc să intre în incinta stadionului cu materiale pirotehnice, explozive ori ascuțite sau despre spectatori care devin recalcitranți în urma consumului de alcool sau al altor substanțe.

4. Pentru prevenirea tragediilor. Stadioanele sunt uneori alese drept ținte de către teroriști, iar exemplele în acest sens nu sunt deloc puține, în ultimii ani. Camerele de supraveghere îi pot ajuta pe cei însărcinați cu asigurarea liniștii publice să observe orice comportament suspect, orice vehicul care nu își are locul într-o anumită zona sau alt eveniment neprevăzut.

Având în vedere magnitudinea organizării unui meci de fotbal sau a unui concert, este nevoie de sute de camere de supraveghere, care să monitorizeze orice punct din arenă și din jurul ei. Spre exemplu, pentru un stadion de 55.600 de locuri din București sunt folosite 120 de camere de supraveghere numai în afara arenei, la care se adaugă cele din interior, la fel de numeroase. Acestea au funcții dintre cele mai moderne, precum cea de recunoașterea facială, care permite identificarea rapidă a răufăcătorilor și interzicerea accesului acestora la următoarele evenimente din respectiva incintă.

Împreună cu măsurile de siguranță impuse de jandarmi și cu alte măsuri, printre care interzicerea consumului de alcool la anumite evenimente de pe stadion, camerele de supraveghere au rolul de a asigura liniștea și siguranța tuturor participanților și faptul că aceștia vor rămâne numai cu amintiri plăcute, fie că participă la un meci sau un concert.

Sursa, foto: Agentia Adserving Iagency

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*