Jane – în premieră pe National Geographic și Nat Geo Wild

Jane Goodall s-a născut pe 3 aprilie 1934, în Londra, Anglia. La vârsta de doar 26 de ani, ea și-a urmat pasiunea pentru animale și pentru Africa ajungând în Gombe, Tanzania, unde și-a început studiile asupra cimpanzeilor în sălbăticie, pătrunzând în habitatul lor mai degrabă ca un vecin decât ca un observator distant. Foto: PR

Descris de critici ca fiind ”surprinzător”, ”fascinant”, ”spectaculos” și ”cel mai bun documentar din 2017”, JANE va fi transmis în premieră pe National Geographic și Nat Geo Wild pe 18 martie, de la ora 21:00 și va fi urmărit în 172 de țări și în 43 de limbi.

Filmul, nominalizat la premiile BAFTA, numit cel mai bun documentar din 2017 de 18 grupuri de critici din Statele Unite, de Producers Guild of America, American Cinema Editors, Broadcast Film Association și US National Board of Review, este cel mai apreciat documentar al anului și considerat ”un triumf al cinematografiei”.

Constituit din peste 100 de ore de înregistrări nevăzute anterior, realizate în Parcul Național Gombe din Tanzania în anii 1960, filmul regizorului Brett Morgen (Kurt Cobain: Montage of Heck, The Kid Stays in the Picture) spune povestea lui Jane Goodall, o tânără fără studii de specialitate a cărei cercetare asupra cimpanzeilor a pus la îndoială teoriile comunității științifice majoritar masculine din vremea ei și a revoluționat înțelegerea noastră asupra lumii naturale.

În 1960, Jane Goodall descoperă că cimpanzeii creează și folosesc unelte, lucru care a zguduit lumea științifică și a redefinit relația dintre oameni și animale. Foto: PR

Acțiunea filmului începe cu anul 1960 în Gombe, unde Goodall, o tânără britanică de 26 de ani, motivată doar de dragostea sa pentru animale, pornește în prima sa expediție de cercetare a cimpanzeilor. Câștigând cu răbdare încrederea animalelor, ajunge curând în paginile ziarelor datorită descoperirii că cimpanzeii sunt creaturi extrem de inteligente și sociale ce folosesc unelte pentru a aduna hrană. Când, în 1964, fermecătorul regizor Hugo van Lawick este trimis de National Geographic să realizeze un material despre munca lui Goodall, cei doi ajung în scurt timp să se îndrăgostească, însă obligațiile profesionale, îmbolnăvirile de poliomielită și violența dintre cimpanzei pun în pericol existența idilică a cuplului.

Deși s-au relatat multe lucruri în filme și cărți despre munca lui Goodall cu cimpanzeii, mult mai puține se cunosc despre omul Jane Goodall. În acest documentar, în timp ce Jane studiază cimpanzeii, noi o studiem pe Jane, descoperind-o atunci când se îndrăgostește și face eforturi pentru a împăca cerințele căsniciei și ale maternității cu visul său de-o viață.

Regizorul Brett Morgen, Jane Goodall, compozitorul Philip Glass. Foto: PR

”Vizionarea filmului pentru prima oară mi-a trezit multă nostalgie; am trăit sentimentul a ceva imediat, real și neconstrâns”, afirmă Jane Goodall, deținătoare a titlului Dame Commander a Ordinului Imperiului Britanic, fondatoare a Institutului Jane Goodall și Mesager al Păcii pentru Națiunile Unite. ”JANE prezintă lucrurile așa cum sunt, dezvăluind caracterele protagoniștilor, în special al meu și al lui Hugo, într-o manieră atât de intimă. Am fost transportată înapoi către cele mai bune zile din viața mea într-un mod în care niciun alt documentar nu a făcut-o.”

”Am fost interesat în primul rând de povestea femeii emancipate, mai ales în epoca în care Jane a lucrat”, spune regizorul Brett Morgen. ”Filmul este o poveste de dragoste, doar că povestea de dragoste nu implică un bărbat și o femeie. Dragostea aceasta este a unei femei pentru munca sa.”

Materialul original, filmat cu mult talent de van Lawick, a fost redescoperit în arhiva National Geographic și, deși neatins, a pus o serie de probleme. Bobinele de film de 16 mm nu erau în ordine și nu aveau note sau audio, astfel că Morgen și echipa sa au avut sarcina copleșitoare de a organiza vasta arhivă, identificând 160 de cimpanzei și recreând sunetele din pădurea Gombe. Rezultatul este un succes de editare ce aduce la viață o filmare uitată, oferind un portret inedit al personalității inovatoare ce a sfidat orice obstacol pentru a deveni unul dintre cei mai admirați ecologiști ai lumii.

”S-au realizat o mulțime de documentare grozave despre cercetarea și viața lui Jane Goodall, dar acest material redescoperit dezvăluie o latură a acesteia pe care nu am văzut-o înainte”, spune producătorul Bryan Burk. ”Arătând primele sale călătorii în Africa și interacțiunile inițiale cu cimpanzeii, dar și aspecte ale vieții sale private, filmarea ne face cunoștință cu o viitoare legendă aflată la începuturile carierei sale.”

Foto: PR
Foto: PR

JANE a debutat la Festivalul Internațional de Film din Toronto cu aprecieri elogioase și a fost prezentat la peste 25 de festivaluri de film din lume, între care Festivalul Internațional de Film de la Londra, Festivalul de Film de la New York, Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam, Festivalul de Film din Savannah și Festivalul de Film Documentar din New York. Filmul a fost proiectat cu casa plină la Hollywood Bowl în octombrie anul trecut, acompaniat de o orchestră live, devenind primul documentar prezentat vreodată în emblematica sală de concerte din Los Angeles.

# # #

Despre Brett Morgen

Brett Morgen a creat unele dintre cele mai inovatoare și apreciate documentare din ultimii 15 ani, între care On the Ropes (1999), The Kid Stays in the Picture (2002), Crossfire Hurricane (2012) și Kurt Cobain: Montage of Heck (2015). Absolvent al colegiului Hampshire și al Programului de Masterat de Film din New York, Morgen a primit, pentru munca sa, nominalizări la premiile Oscar și Emmy și a câștigat mai multe premii IDA și un premiu DGA. Cel mai recent proiect al său, JANE, ce relatează despre viața lui Jane Goodall, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în 2017 și a fost lansat în cinematografe de National Geographic în octombrie 2017.

Despre National Geographic Partners

National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre National Geographic și 21st Century Fox, își propune să ofere publicului internațional conținut premium din domeniile știință, aventură și explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune globale National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) cu instrumentele media și cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platormele digitale și social media, cărți, hărți, media pentru copii, activități auxiliare ce includ călătorii, experiențe globale și evenimente, vânzări, licențe și activități e-commerce. Lărgirea cunoașterii și înțelegerii lumii noastre au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 130 de ani, iar acum ne angajăm să aprofundăm și mai mult, să depășim frontiere, să mergem mai departe pentru consumatorii noștri… și ajungem la peste 730 de milioane de oameni din toată lumea, în 172 de țări, în 43 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câștigurile sale Societății nonprofit National Geographic pentru a finanța proiecte de știință, explorare, conservare și educare. Pentru mai multe informații, vizitează www.natgeotv.com sau www.nationalgrographic.com.

Despre Jane Goodall și Institutul Jane Goodall

Jane Goodall s-a născut pe 3 aprilie 1934, în Londra, Anglia. La vârsta de doar 26 de ani, ea și-a urmat pasiunea pentru animale și pentru Africa ajungând în Gombe, Tanzania, unde și-a început binecunoscutele studii asupra cimpanzeilor în sălbăticie, pătrunzând în habitatul lor mai degrabă ca un vecin decât ca un observator distant. Descoperirea sa, în 1960, că cimpanzeii creează și folosesc unelte a zguduit lumea științifică și a redefinit relația dintre oameni și animale. În 1977, ea a fondat Institutul Jane Goodall pentru a face cunoscută munca sa în lume și generațiilor viitoare. Institutul Jane Goodall continuă cercetările de teren în Gombe și promovează în continuare abordarea inovatoare a dr. Goodall față de conservare, prin care este recunoscut rolul central pe care oamenii îl joacă în starea de bine a animalelor și a mediului. În 1991, ea a fondat Roots & Shoots, un program global care conectează tineri din aproape 100 de țări pentru a deveni activiști ecologiști în viețile lor de zi cu zi. În prezent, dr. Goodall călătorește în toată lumea, vorbind despre pericolele cu care se confruntă cimpanzeii, despre alte crize ecologice și motivele sale de speranță. În cărțile și discursurile sale, ea pune accent pe interconectivitatea dintre toate ființele vii și forța colectivă a acțiunii individuale. Dr. Goodall este Mesager al Păcii pentru Națiunile Unite. Pentru mai multe informații despre Jane Goodall și Institutul Jane Goodall, vizitează janegoodall.org.

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*