O nouă piesă, în patrimoniul MNIR

Foto: 123rf

Planșa reprezentând Columna lui Traian, realizată prin tehnica gravurii, în atelierul marelui arhitect și gravor italian Giovanni Battista Piranesi intră în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Odată intrată în colecțiile MNIR, gravura, aflată într-o excelentă stare de conservare, urmează să fie cercetată de specialiștii muzeului pentru a fi valorificată și prezentată publicului, în expoziția permanentă Copia Columnei lui Traian.

Una dintre cele mai cunoscute reprezentări moderne ale columnei

Foto: MNIR

Planșa cu vedere frontală a Columnei lui Traian reprezintă planșa cu numărul III din albumul realizat în atelierul marelui arhitect și gravor italian, Giovanni Battista Piranesi (Mogliano Veneto 1720–1778 Roma) cu participarea artiștilor Francesco Piranesi (Roma 1758–1810 Paris) și Domenico Cunego (Verona 1727–1803 Roma), în acvaforte și intitulat: Trofeo O Sia Magnifica Colonna Coclide Di Marmo Composta Di Grossi Macigni Ove Si Veggono Scolpite Le Due Guerre Daciche Fatte Da Traiano, Inalzata Nel Mezzo Del Gran Foro Eretto Al Medesimo Imperadore Per Ordine Del Senato E Popolo Romano Doppo I Suoi Trionfi · Il Tutto Architettato Da Apollodoro· L’Iscrizione Che Nel Piedestallo Di Essa Colonna Leggesi Addita Il Taglio Dei Monti Quirinale E Capitolino Fatto Per Introdurui Molte Fabbriche Che Circondavano Ed Ornavano Quel Gran Foro [Trofeu sau mai bine spus Columna cu scară în spirală din marmură alcătuită din blocuri masive pe care au fost sculptate cele două Războaie Dacice purtate de Traian, înălțată în centrul marelui for ridicat pentru același împărat din ordinul Senatului și al Poporului Roman după triumfurile sale – Complexul fiind conceput de arhitectul Apolodor – Inscripția, pe care o poți citi pe baza columnei, indică locul unde au fost secționate colinele Quirinală și Capitolină pentru a face loc numeroaselor edificii care înconjurau și ornau acel mare for.].

A fost realizată spre finalul secolului al XVIII-lea, cu ediții succesive începând din anul 1770. Planșa, care măsoară aproape 3 metri lungime, este realizată din 6 plăci distincte de gravură, unite între ele.

Este un martor deosebit de important pentru trecutul celebrului monument roman, fiind totodată una dintre cele mai cunoscute reprezentări moderne ale columnei, pentru publicul larg. Vizitatorii muzeului, care sunt familiarizați cu această reprezentare din reproducea expusă alături de Copia Columnei lui Traian, vor putea admira de acum înainte și originalul.

Cui a aparținut gravura

Gravura a aparținut lui Claude G. Matasă (Petroşani, 1 aprilie 1930 – Fort Lauderdale, Florida, SUA, 24 martie 2011) etnic român și cetățean american, Consul general onorific al României în Florida și este donată muzeului de către soția sa, doamna Netuța Matasă.

Claude G. Matasă, un prosper om de afaceri, a fost martor și totodată actor în prefacerile și transformările prin care a trecut România în secolul trecut. Născut într-o familie cu tradiție intelectuală, ilustrativă pentru climatul cosmopolit al interbelicului românesc, cu tatăl procuror general şi mama de origine franceză, Claude G. Matasă a trecut apoi prin traumatizanta experiență a închisorilor comuniste.

A fost deportat la Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru doi ani ca deținut politic în colonia penitenciară „Castelu”. Odată eliberat, a urmat cursurile Facultății de Chimie Industrială în cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, studii încheiate cu un doctorat.

În anii 1970 părăsește România pentru a se stabili în Statele Unite unde primește azil politic. Aici continuă activitatea de cercetare îmbinând-o cu o remarcabilă intuiție și mult simț practic care asigură succesul întreprinderii pentru reciclarea și recondiționarea aparatelor ortodontice pe care o înființează alături de soția sa, de asemenea inginer chimist.

Anul 1989 și Revoluția din decembrie marchează momentul implicării active în promovarea relațiilor diplomatice cu România pe care le va continua până la sfârșitul vieții. Pentru activitatea sa, Claude G. Matasă a obținut numeroase diplome și distincții fiind recompensat în anul 2004 cu Medalia de Aur „Ronald Reagan” decernată de Comitetul Naţional Republican şi cu Ordinul Meritului conferit de Congresul american, iar în ţară a devenit membru de onoare al Academiei de Medicină, după 1989.

Sursa, foto: MNIR, 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*