Ora Pământului în România

Foto: 123rf

Sâmbătă, 24 martie oameni din peste 7000 de orașe, din 180 de țări, vor stinge simbolic lumina pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Ora Pământului a fost inițiată de WWF, în 2007, în Sidney, iar în prezent este recunoscută drept cea mai mare mișcare de mediu. Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour). Astfel, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina, oamenii au început să se implice în acțiuni de mediu în fiecare zi, să-și schimbe comportamentul, pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

 

„Tot ce facem în prezent nu este de ajuns, având în vedere starea actuală de degradare a Planetei. Biodiversitatea și atenuarea efectelor schimbărilor climatice sunt condiții esențiale dezvoltării umane, succesului civilizației noastre. Este timpul să luam în serios relația noastră cu natura și să facem mai multe eforturi pentru a menține această relație. Este timpul să ascultăm mesajul Naturii. Noi suntem cei care avem puterea de a crea o lume mai bună sau de a epuiza planeta. Ora Pământului este momentul în care ne angajăm că vom începe să acționăm, mai mulți, mai responsabili, pentru protejarea Pamântului. Pentru că nu există o altă planetă pe care să plecăm”, spune Dr. Orieta Hulea, Director WWF România.

Ora Pământului în România

În mai multe orașe din țară vor avea loc evenimente pentru a marca Ora Pământului.

Arad: Centrul Municipal de Cultură Arad organizează, sâmbătă un concurs de desen cu tema “Ora Pământului” la Muzeul Preparandiei, un marș cu biciclete în centrul orașului și un concert acustic, pe Platoul Primăriei Municipiului Arad, înainte de ora 20:30.

Ajud, jud Vrancea: Se va opri iluminatul la Casa de cultură “Tudor Vornicu”. În plus, Colegiul Tehnic Gheorghe Balș, Colegiul Național Emil Botta, Școala Gimnazială Principele Radu, Școala Gimnazială Mihail Armencea, Școala Gimnazială Angela Gheorgiu și Școala Gimnazială Mareșal Averescu organizează o serie de activități educative, cu scopul protejării naturii.

Brașov: Iluminatul public va fi întrerupt în tot centrul istoric, între orele 20:30 și 21:30, inclusiv în Piața Sfatului și curtea Bisericii Negre.

Brăila: Pe, pe 24 martie 2018, pe Platoul din fața Palatului Administrativ au loc o serie de activități culturale dedicate acestui eveniment, organizate în parteneriat cu voluntarii  Programului Național Cantus Mundi și cei ai Cercetașilor României – Centrul Local Brăila. De asemenea, iluminatul ambiental la unele cladiri (Palatul Administrativ, Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, Casa de Cultură ”Petre Ștefănescu Goangă”, Teatrul ”Maria Filotti” și Școala Gimnazială ”Sandu Aldea”) și pe una dintre arterele reprezentative ale municipiului (Calea Călărașilor) va fi întrerupt pe 24 martie, în intervalul orar 20.30-21.30.

Bistrița: Voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” amplaseza lampioane luminoase în Zona pietonală „L.Rebreanu”, de la 20:00 la 21 30 – Spectacolul gulguţelor. Participanții la eveniment, indiferent de vârstă, sunt invitați să producă energie verde pedalând pe trei biciclete. Va fi organizată și o tură „Connect2Earth”cu bicicletele pe următorul traseu: Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai – b-dul Independenţei – sens giratoriu Kaufland– b-dul Independenţei – str. Gării – b-dul Republicii – str. B. Şt. Delavrancea – Str. Dornei – Piaţa Centrală. Participă ambasadorii mobilităţii durabile din Bistriţa: Matei Moisil și Levente Ianosi.

Buzău: Primăria Municipiului Buzau va intrerupre iluminatul architectural al Palatului Comunal Buzău – clădirea reprezentativă  a Municipiului Buzău – în seara zilei de 24 martie 2018, în intervalul orar 20.30 – 21.30.

București: Pe 24 martie, începând cu ora 19.00, la Palatul Universul (Beans & Dots și Mezanin) va avea loc proiecția filmului de mediu metraj Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni, urmând ca apoi participanții să își dăruiască energia naturii în pași de dans cu Swing Dance Society. Rockabella și Blue Noise aduc muzică, fără să se folosească de surse de energie electrică.

Constanța: ONG Mare Nostrum organizează, pe 24 martie, orele 20.30-21.30, în Parcul Tăbăcărie, un eveniment pentru a marca Ora Pământului. Printre activități se numără și aprinderea celor peste  2000 de lumânări, simbolul internațional al acestei zile manifest.

Făgăraș: Primăria Municipiului Făgăraș organizează, împreună cu Cercetașii Țării Făgărașului, un eveniment cu tema “Lumină din lumină ieftină”, sâmbătă 24.03.2018, interval orar 20.30-21.30, la terasa Litoral, unde, de-a lungul promenadei se vor aprinde lumânări așezate în golguțe de hârtie.

Oradea: Iluminatul va fi oprit în Parcul 1 Decembrie, între 20:30 și 21:30, precum și la Primăria Municipiului Oradea. Corul Național de Cameră “Madrigal” va susține un recital în Parcul 1 Decembrie, statuia Ostașului Român, între orele 17:00 și 22:00.

Râmnicu Vâlcea: Primăria Râmnicu Vâlcea va întrerupe iluminatul pe 24 martie 2018, în intervalul orar 20.30-21.30 și organizează în centrul orașului, mai multe activități la care vor participa și reprezentanți ai Asociației Astro Club și ai Palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea, iar corul ”Cantus” al Liceului de Arte Victor Giuleanu va susține un recital coral.

Reșița: Clubul „Activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpați” , sprijinit de WWF, va marca Ora Pământului în Centrul Civic. Luminile vor fi stinse în zona centrului in intervalul 20:30-21-30.

Roman: Primăria Municipiului Roman va intrerupe iluminatul stradal pe principala artera de circulatie si iluminatul ornamental al tuturor cladirilor publice subordonate primariei.

Satu Mare: Primăria Municipiului Satu Mare va întrerupe funcţionarea iluminatului public în Piața  25 Octombrie- platou, Pietonalul Coposu precum şi iluminatul arhitectural pe clădirea Palatului Administrativ, sâmbătă 24.03.2018 între orele 20.30 – 21.30.

Sighișoara: Activitățile organizate cu scopul de a marca Ora Pământului se vor desfășura pe parcursul a două zile, după următorul program: 23.03.2018, între orele 10.00 și 13.00 – Acțiune de ecologizare în zona unităților de învățământ și Cetatea medievală; Sâmbătă, 24.03.2018, ora 19:30, Piața Cetății: Fanfara Sighișoara – Recital; Clubul Copiilor Sighișoara – Piesa de teatru ”Revolta poveștilor”.

Tulcea: Pe 24.03.2018, între orele 20:30- 21:30 se va stinge lumina în următoarele instituții publice: Primăria municipiului Tulcea, Prefectura județului  Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea, ARBDD, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, ICEM, Inspectoratul Şcolar al judeţului Tulcea. Primăria va organiza împreună cu elevii tulceni un spectacol tematic de muzică și dans pe scena din Piața Civică, folosind ca surse de lumină lanternele și felinarele.

Sursa: WWF
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*