Competiție pentru Capitala europeană a turismului inteligent 2019

Foto: 123rf

Noua inițiativă urmărește să recompenseze inovarea și să stimuleze dezvoltarea inteligentă a turismului în orașele europene, arată un comunicat de presă al UE.

La inițiativa Parlamentului European, Comisia Europeană lansează o competiție pentru desemnarea Capitalei europene a turismului inteligent 2019 și pentru a recunoaște realizările remarcabile ale turismului inteligent, inovator și durabil.

Turismul este cea de-a treia activitate socio-economică cea mai mare a UE – reprezintă aproape 10% din PIB-ul UE și susține 25 de milioane de locuri de muncă. Prin recompensarea practicilor exemplificatoare de turism inteligent, Uniunea Europeană urmărește să încurajeze inovarea la nivelul destinațiilor turistice, oferta turistică diversă și culturală și să evidențieze contribuția multilaterală a turismului la dezvoltarea durabilă.

Două orașe europene care demonstrează inovație, creativitate și excelență la patru categorii – accesibilitate, durabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural și creativitate – vor avea titlul de Capitală europeană a turismului inteligent 2019.

Câștigătorii capitalei europene a turismului inteligent 2019 vor primi sprijin privind comunicarea și brandingul pentru un an, un film de marketing, o sculptură pentru centrul orașului și acțiuni promoționale personalizate.

În plus, patru orașe europene vor primi premii tematice europene Smart Tourism Awards pentru realizările lor remarcabile din categoriile enumerate mai sus.

Realizările premiate vor fi prezentate într-o expoziție specială cu ocazia unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles pe 7 noiembrie 2018, organizată în cadrul Zilei europene a turismului.

Despre turismul inteligent

Turismul inteligent răspunde noilor provocări și cerințe într-un sector în continuă schimbare. Turismul inteligetn se referă la egalitatea de șanse și accesul tuturor vizitatorilor; dezvoltarea durabilă a zonei locale, și la sprijinul pentru industriile creative și talentele locale.

Detalii despre competiție

Competiția se deschide pe 11 aprilie 2018. Detalii privind modul de aplicare și termenii și condițiile pot fi găsite pe: www.SmartTourismCapital.eu. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2018, ora 16:00 CET. Finaliștii vor fi anunțați la mijlocul lunii august 2018, iar câștigătorii, în a doua jumătate a lunii septembrie.

Concursul este se adresează oricărui oraș din UE cu o populație de peste 100.000 de locuitori. În țările în care nici un oraș nu are mai mult de 100.000 de locuitori, cel mai mare oraș este eligibil să aplice. Consultați Ghidul pentru solicitanți pentru mai multe informații.

Cererile eligibile vor fi evaluate pe baza unui set de criterii de evaluare stabilite de un grup de experți independenți. În septembrie 2018, 10 orașe vor fi invitate la Bruxelles pentru a-și prezenta candidatura pentru titlul de Capitală europeană a turismului inteligent 2019 în fața juriului. Juriul va selecta două capitale europene ale turismului inteligent 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*