Exploatările forestiere din pădurea Białowieża, ilegale

Pădurea Białowieża din Polonia, sit UNESCO și Natura 2000. Foto: © WWF-Poland / Adam Lawnik

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre definitivă prin care confirmă faptul că extinderea exploatării forestiere în pădurea Białowieża din Polonia, sit UNESCO al Patrimoniului Mondial și Natura 2000, a fost ilegală, arată un comunicat al WWF.

Pădurea Białowieża este protejată de legile de mediu ale UE și a fost clasificată atât ca patrimoniu mondial UNESCO, cât și ca sit Natura 2000. Această recunoaștere se datorează proceselor naturale în curs de desfășurare, bogăției lemnului mort și a biodiversității uimitoare. Fiind una din ultimele păduri cu structuri primare din Europa, acest ecosistem adăpostește cea mai mare populație europeană de zimbri și găzduiește râși, lupi și arbori bătrâni. În ciuda acestui fapt, Jan Szyszko (fost ministru polonez al Mediului) a decis să permită exploatarea lemnului la scară industrială și să tripleze cantitatea de lemn recoltat din cantonul silvic Białowieża, în 2016 – o decizie care a fost considerată o încălcare a legilor de mediu ale UE.

În februarie 2018, avocatul general al CJUE a emis un aviz prin care a confirmat că exploatarea forestieră de aici a fost ilegală.

Aceasta este o victorie clară pentru viața sălbatică din Europa. Natura și legislația UE nu pot fi ignorate. Ministrul Mediului Kowalczyk din Polonia trebuie să retragă deciziile care permit această exploatare intensivă. Sarcina lui este să protejeze, să asigure și să garanteze viața sălbatică din Białowieża, pentru generațiile viitoare, spune Andreas Baumueller, director al Departamentului pentru Resurse Naturale în cadrul Biroului de Politici Europene al WWF.

Hotărârea de astăzi este un semn clar pentru toți factorii de decizie că deschiderea siturilor patrimoniului mondial pentru activități distructive și nesustenabile nu poate fi acceptată de oameni, instituții ori planetă; mai mult de atât, legile UE care protejează aceste situri nu pot fi ignorate.

Păduri virgine de fag din România

Anul trecut, cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara.

Pădurile seculare cu structuri primare (pădurile virgine și cvasivirgine) sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, care s-au format fără o influență umană semnificativă, ci ca rezultat al unei îndelungate evoluții naturale de mii de ani. Astăzi, aceste păduri reprezintă adevărate laboratoare științifice care ne vor ajuta să înțelegem printr-o lecție vie și să păstrăm tainele universului pădurii.

Sursa: WWF România
Foto: © WWF-Poland / Adam Lawnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*