Însemnele Premiului Nobel aparținând doctorului George Emil Palade, singurul român care a primit această distincție, intră în patrimoniul MNIR

Foto: 123rf

Însemnele Premiului Nobel aparținând doctorului George Emil Palade, singurul român care a primit această distincție, intră în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. MNIR  primește, în cadrul unei ceremonii, diploma și medalia de acordare a Premiului Nobel cu care a fost distins profesorul în 1974.

Însemnele Premiului Nobel intră în patrimoniul muzeului și sunt expuse în Sala Tezaurului Istoric începând cu 8 mai 2018. Acest lucru se va întâmpla în cadrul unei ceremonii care va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, în prezența domnului Profesor Philip Palade – fiul doctorului George Emil Palade -, și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României. 
Evenimentul are loc într-o zi specială pentru Muzeul Național de Istorie a României, pe 8 mai când se împlinesc 46 de ani de la inaugurare.

Cine a fost George Emil Palade

Omul de știință George Emil Palade s-a născut în Iaşi, la 19 noiembrie 1912. În 1930 devine student al Facultății de Medicină a Universității din București. În 1940 a obținut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946 devine cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961 este ales membru al Academiei de Știinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale și Universitatea din San Diego.
Primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.
Este ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, primește de la preşedintele SUA, Ronald Reagan, Medalia Națională pentru Știință. În 1989 este ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În 2007 este decorat Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan. A încetat din viaţă pe 8 octombrie 2008, în statul California.
Sursa: MNIR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*