Unde semnalezi probleme de mediu

Imaginile cu Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița au făcut înconjurul lumii. Foto: 123rf

Dacă ai informații despre cazuri de braconaj, pescuit ilegal, poluare sau alte situații în care natura suferă un abuz, acum ai la dispoziție un instrument sigur, care îți protejează identitatea, prin care poți te poți adresa instituțiilor relevante. Este vorba despre platforma actionez.ro, pusă la dispoziție de WWF România.

Această platformă funcționează ca un formular online interactiv. Îl poți completa cu informațiile pe care le ai, iar apoi ți se va indica fie să trimiți o sesizare la instituția sau instituțiile relevante problemei identificate, fie vei primi o serie de recomandări.

Sesizarea va fi redirecționată automat de către platformă instituției căreia îi este destinată. Domeniile în care problemele sunt împărțite sunt ape, păduri, animale sălbatice, poluare și deșeuri. Odată trimisă sesizarea, aceasta va apărea pe harta sesizărilor trimise de toată lumea. Pe măsură ce instituția răspunde sesizării, platforma va arăta gradul de soluționare, în timp real.

„În decursul implementării celor două proiecte LIFE pentru conservarea sturionilor, am întâlnit adesea cetățeni care ne semnalau existența unor activități ilegale în lungul Dunării. Cum însă lucrurile nu se întâmplau în prezența noastră, era greu să le semnalăm autorităților în timp real. Platforma actionez.ro vine în sprijinul cetățenilor cu spririt civic care iubesc natura și poate contribui la salvarea sturionilor prin semnalerea activităților de braconaj și direcționarea lor cât mai rapidă către organele abilitate să ia măsuri” spune Cristina Munteanu, WWF-România.

Platforma a fost dezvoltată în cadrul unui proiect inițiat de WWF-România co-finanțat printr-un grant al Elevției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. În următorii 3 ani, platforma actionez.ro va fi gestionată de proiectul LIFE+ ”Conservarea sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion”.

Sursa: WWF România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*