
Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, ai Jandarmeriei, persoane fizice, personal TESA din cadrul Administrației Bazinale a Apelor Siret, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, ai Consiliul Județean Neamț, ai Prefecturii Neamț, precum și ai instituțiilor descentralizate și firme private participă la o amplă acțiune de ecologizare a Lacului Bicaz, arată un comunicat de presă al Ministerul Apelor și Pădurilor.
Viiturile provocate de ploile din ultima lună, deșeurile aduse de râul Bistrița, dar și neglijența oamenilor au dus la acumularea unei mari cantități de deșeuri pe Lacul Bicaz, în zona viaductului de la Poiana Largului. Acestea sunt un adevărat pericol pentru mediu și pentru oameni.
Oficialitățile spun că acțiunile de ecologizare vor continua până când zona va fi curățată complet.

Măsuri pentru viitor
Pentru ca astfel de situații să nu mai existe pe viitor, Garda Națională de Mediu a demarat o serie de acțiuni. „Pentru a preîntâmpina acumulările de deșeuri plutitoare pe suprafața lacurilor, Garda Națională de Mediu a demarat o serie de controale în întreg bazinul hidrografic al râului Bistrița care au ca obiectiv verificarea operatorilor economici care desfășoară activități în zona riverană râului Bistrița, precum și a unităților administrativ teritoriale din amonte. Aceste controale vizează atât managementul deșeurilor, respectiv verificarea contractelor de salubritate încheiate de primării și de operatorii economici, cât și identificarea abandonărilor de deșeuri în albiile afluenților râului Bistrița și, pe cât posibil, depistarea persoanelor sau firmelor care aruncă deșeurile ilegal”, spun reprezentanții instituției într-un comunicat de presă.
Până la ora redactării acestui material au fost colectate:
- 30 t de material lemnos
- 5 t de pet-uri
- 10 t de gunoi menajer
Despre Lacul Bicaz
Este un lac de acumulare, aflat pe cursul râului Bistrița, format în perioada anilor ’50 – ’60, după construirea barajului care alimentează hidrocentala. Este cunoscut faptul că la construcția hidrocentralei “Dimitrie Leonida” au participat forțat deținuții politici, iar pentru construcția barajului din beton zeci de sate au fost strămutate din zonă.
Surse: Ministerul Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu
Foto: Ministerul Apelor și Pădurilor
Leave a Reply