Eclipsă totală de Lună

Începând cu ora 22:29, Luna va avea diferite nuanțe de portocaliu sau roșu. Ilustrație: 123rf

În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018, are loc cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. În cazul în care vremea va fi bună și cerul senin, fenomenul va putea fi observat foarte bine de oriunde din țară, în toate fazele sale. 

Eclipsa începe de la ora 20:14, când are loc intrarea în penumbră, continuă cu intrarea în umbră de la 21:24, iar după o oră Luna se va afla în umbra Pământului (22:29), moment în care va avea diferite nuanțe de portocaliu sau roșu. De la 00:13, Luna începe să iasă din umbră, revenind la strălucirea pe care o cunoaștem.

Sursa: Observator Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

Întreg fenomenul va dura 3 ore și 56 de minute, iar în acest timp Marte se va afla sub Lună și îl veți putea observa pentru că va fi foarte strălucitor.

Eclipsa totală din acest final de săptămănă este a doua de acest fel din an și va putea fi văzută din Eurpa, Rusia, Asia, Australia, Africa, dar nu și din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

Fenomenul va putea fi observat fără instrumente astronomice. Dacă vreți să treceți pe la Observatorul din București, acesta va fi deschis pe 27 iulie, între 21:00 – 03:00.

Următoarea eclipsă totală de Lună, vizibilă din România, are loc pe 21 ianuarie 2019.

Sursa: Observator Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*