(P) Mașinăriile lui Leonardo da Vinci, la București

Expoziția „Mașinăriile lui Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii”, care are loc la AFI Cotroceni până pe 15 septembrie, dezvăluie 44 de mașinării inventate sau proiectate de artistul italian, recreate în miniatură.

Cine a fost Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452 – 1519), un geniu creator, multidisciplinar, este probabil cea mai cunoscută figură a Renașterii italiene. Și-a început drumul într-un atelier de desen din Florența, unde a studiat de la tehnicile de bază ale desenului, la mecanică, tâmplărie sau prelucrarea metalelor și a fost unul dintre cei mai apreciați artiști ai vremii sale. 

Este cunoscut publicului mai ales pentru lucrările de pictură precum celebrele Mona Lisa sau Cina cea de Taină, dar în realitate, artistul a fost mult mai prolific când vine vorba de schițe, studii de anatomie (precum Omul vitruvian) și invenții. A imaginat și a proiectat obiecte precum: pompe hidraulice, poduri suspendate, mașini de zburat, parașute sau biciclete. 

Mașinăriile lui Leonardo da Vinci

44 de mașinării inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, din care 15, interactive, sunt expuse în premieră la AFI Cotroceni, până pe 15 septembrie. Acestea sunt realizate de artizanii Muzeului Leonardo da Vinci din Florența, sub supravegherea academică a profesorului Carlo Pedretti, recunoscut pentru studiul manuscriselor lui Leonardo da Vinci.

Un anemometru (instrument pentru măsurarea vântului), un schimbător de viteze, un tun naval și un tanc, diferite lanțuri proiectate pentru transmiterea mișcării, deltaplanul sau o mașină pentru ridicarea obiectelor lungi, cum ar fi coloanele sau prăjinile sunt doar câteva dintre obiectele care pot fi văzute în cadrul expoziției.

Descoperă o parte din mașinăriile lui Leonardo da Vinci din cadrul expoziției într-o prezentare inedită: de pe bicicletă, una dintre invențiile geniului renascentist.


Turul expoziției începe de la etajul 1, din zona cinematografului, iar intrarea este liberă.

Mai multe detalii despre expoziție sunt disponibile pe www.aficotroceni.ro, pe pagina de Facebook AFI Cotroceni.

Despre AFI Cotroceni

Inaugurat în 2009, AFI Cotroceni este cel mai mare mall din România, cu o suprafață comercială închiriabilă de peste 90.000 mp. AFI Cotroceni pune la dispoziția clienților săi zeci de branduri de fashion & accesorii, electronice sau home & deco, dar și o zonă generoasă de entertainment, care cuprinde numeroase oportunități de petrecere a timpului liber.

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*