Ziua de Curățenie Națională

Foto: Let's Do It Romania!

Pe 15 septembrie 2018, planeta se mobilizează pentru World Cleanup Day. Este cea mai mare mișcare civică de pe Glob, la care vor participa 150 de țări, inclusiv România.

Evenimentul este organizat la noi de Let’s Do It Romania! și își propune să mobilizeze pentru curățenie 1 milion de voluntari.

Evenimentul se desfășoară în cinci etape

Până pe 30 august are loc recrutarea voluntarilor, iar începând cu 31 august utilizatorii pot vizualiza Harta Deșeurilor cu ajutorul aplicației World Cleanup. Între 15 mai – 15 iulie are loc mobilizarea partenerilor-cheie, iar de pe 1 iulie se dă startul înscrierilor pentru Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală. Pe 15 septembrie are loc Ziua de Curățenie Globală.

Oricine se poate înscrie în echipa Let’s Do It Romania! ca voluntar pentru domenii precum comunicare, IT, HR, fundraising, logistică, organizator de evenimente sau relația cu autoritățile publice, inclusiv pentru identificarea locurilor unde sunt deșeuri și cartarea lor. 

“Let`s Do It, Romania! este cunoscută în România ca fiind cea mai mare mișcare socială, cu peste 1 400 000 de voluntari mobilizați și 18 000 de tone de deșeuri curățate. Acest nou obiectiv îndrăzneț de a strânge 1 milion de români pentru 15 septembrie înseamnă, pe de o parte, o șansă de a curăța România, iar pe de altă parte, un pas important în coagularea unei comunități de români activi și conectați, viziunea noastră încă din 2009. Noi credem mult în acest spirit de Doer, pe care îl promovăm de la prima acțiune – acționează și contribuie la rezolvarea problemelor care te deranjează, pentru că România ne privește pe toți.” spune Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

Pentru a afla care sunt zonele unde au fost identificate cantități mari de deșeuri care trebuie curățate, trebuie să îți descarci grtuit din AppStore sau GooglePlay aplicația World Cleanup. 1600 de mormane de deșeuri din toată țara au fost identificate pănă acum și introduse în aplicație.

Daca vrei să vezi care este situația la nivel internațional, accesează World Waste Platform, prima bază de date despre deșeuri dezvoltată la scală internațională, care cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

„Haideți să demonstrăm comunității internaționale că România, la 100 de ani de la Marea Unire, are capacitatea să își mobilizeze cetățenii pentru acest obiectiv important, care ne poate marca viitorul și poate arăta lumii întregi în ce fel de țară vrem să trăim,” declară Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului.

Despre World Cleanup Day

În 2008, Estonia organiza prima Zi de Curățenie Națională, mobilizând 50.000 de voluntari într-o singură zi. România s-a alăturat acestei mișcări încă de la început, prin intermediul Let`s Do It World! 1.400.000 de voluntari au fost implicați în acțiunile de curățenie națională și 18.000 de tone de deșeuri au fost curățate până acum prin intermediul Let’s Do It, Romania!

Campaniei de la noi li s-au alăturat atât parteneri instituționali precum Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România, dar și persoane publice precum Cornel Ilie, Adrian Despot sau parteneri nonguvernamentali precum: AIESEC, ANOSR, CNE, CTR, Cercetașii României, Federatia VOLUM, Grup PONT, JCI, UOSMR, FDSC.

Sursa și foto: Let’s Do It Romania!

1 Trackback / Pingback

  1. Aspen 5 Ideas. Week 27 August – 2 September | aspen5ideas

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*