Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Vităneşti-Măgurice

Foto: Muzeul Naţional de Istorie a României

Marți 11 septembrie 2018, de la ora 11:00 Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Judeţean Teleorman organizează Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Vităneşti-Măgurice din județul Teleorman.

Evenimentul are loc pe situl arheologic din comuna Vităneşti şi la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, str. 1848, nr.1, Alexandria.

Ce vei vedea aici

Vei avea ocazia să vizitezi o aşezare eneolitică de tip tell din mileniul V a.Chr. Cu acest prilej va fi prezentat istoricul celor 25 de ani de cercetări arheologice precum şi descoperirile arheologilor. 

Vizita va continua la sediul Muzeului Judeţean Teleorman, unde vor putea fi văzute artefacte vechi de 6000 ani, descoperite de-a lungul timpului în aşezarea aparţinând culturii Gumelniţa de la Vităneşti-Măgurice.

În aşezarea de la Vităneşti-Măgurice cercetările au început în 1993

În acest sit sunt cercetate vestigiile unei aşezări de acum cca. 6.000 de ani. Până acum au fost scoase la lumină resturile unor locuinţe cu un bogat inventar arheologic, printre care piese de excepţie cum ar fi un vas antropomorf şi un mic pandantiv din aur, care reprezintă unul dintre primele obiecte din acest metal descoperit pe teritoriul României.

Cercetările se desfăşoară în cadrul proiectului “Începuturile civilizaţiei europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos” al cărui obiectiv principal este cunoaşterea societăţii umane din sudul României între mileniile VI-IV î. Chr. Proiectul cuprinde mai multe situri arheologice din Sudul României, iar la nivel instituţional reprezintă o colaborare dintre Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean Buzău şi Muzeul Romanaţiului – Caracal.

Sursa, foto: Muzeul Naţional de Istorie a României

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*