Păduri scoase pe raza Parcului Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei. Foto: 123rf

Nemulțumiți că nu primesc despăgubiri de la stat și nici nu pot tăia pădurile pe care le au în proprietate, 22 de primari ai unor comunități care au în proprietate păduri pe raza Parcului Național Munții Rodnei și-au propus să facă în așa fel încât să scoată pădurile din parc. 

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul ALDE din Bistrița, primarul comunei Romuli, Ioan Monița a declarat că el și alți aleși locali, se gândesc să adopte cât mai curând hotărâri de consilii prin care să își scoată din Parcul Național Munții Rodnei pădurile pe care le au în proprietate. “E dreptul nostru să fim depăgubiţi cu contravaloarea masei lemnoase care rămâne pe picior şi nu se exploatează”, a spus acesta.

Chiar dacă Parcul Național Munții Rodnei așa cum îl știm acum, adică o arie naturală protejată, s-ar putea să dispară în urma acestor hotărâri de consilii, primarul din comuna Romuli nu pare să aibă remușcări: “Ce vă imaginați că dispar munții? Dispar pădurile? Nu.” 

Argumentele primarului pro scoaterii pădurilor din Parcul Național Munții Rodnei sunt că: „Parcul Naţional Munţii Rodnei este constituit pe 96% din suprafaţă pe teritoriul şi pe proprietăţile unităţilor administrativ-teritoriale. Acolo nu a existat o pădure virgină, acolo este o pădure cultivată”.

Contactați de redacție, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au declarat următoarele: “Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respectă și aplică legislația în vigoare și nu comentează declarații ale partidelor sau ale oamenilor politici. Parcul Național Munții Rodnei este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cu o suprafață de 46.399 de hectare, din care 29.017 hectare reprezintă fond forestier. Precizăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în calitate de administrator al ariei protejate, asigură toate resursele financiare necesare și sprijinul specialiștilor în arii protejate pentru o bună administrare a Parcului Național Munții Rodnei”.

Despre Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei a fost înființat în 1932 și este al doilea parc național de la noi, după Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Cea mai mare parte a parcului se întinde de-a lungul județelor Bistrița-Năsăud (80%) și Maramureș. În urma retrocedărilor, 22 de comune dețin 53,25%. Importanța lui se referă atât la geologia și geomorfologia munților, la faună și floră, cât și la elementele de etnografie, precum arhitectura tradițională din zonă, arta lemnului și transhumanța care încă se practică. De atunci suprafața parcului a tot crescut, iar în 1979, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţa şi Cultură – Programul Omul şi Biosfera a declarat parcul Rezervaţie a Biosferei la Paris. Din 2007, parcul este Sit Natura 2000.

Surse: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, TimpOnline
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*