Conferință pe tema schimbărilor climatice

Foto: UNFCCC

În perioada 4 – 9 septembrie, în Bangkok a avut loc o conferință pe tema schimbărilor climatice la care au participat reprezentanți ai țărilor care au semnat Acordul de la Paris din 2015. Obiectivul întâlnirii din Bangkok a fost adoptarea unui text complet privind lupta împotriva creșterii emisiilor de carbon, care să poată fi prezentat în luna decembrie la Katowice, Polonia, când va avea loc COP24.

Din păcate, participanții nu au reușit să se pună de acord asupra unor detalii importante cum ar fi: finanțarea necesară pentru punerea în aplicare a normelor Acordului de către țările în curs de dezvoltare sau stabilirea unor detalii tehnice prin intermediul cărora să fie înregistrate progresele.

Patricia Espinosa, expertul pentru climă din cadrul ONU. Foto: ONU

Patricia Espinosa, expertul pentru climă din cadrul ONU, a declarat că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește majoritatea problemelor, însă nu s-a finalizat nimic. „Țările trebuie să facă un pas decisiv în pregătirea rezultatului ambițios și echilibrat de care avem nevoie în Katowice”, spune aceasta.

Un obiectiv important al Acordului de la Paris din 2015, semnat de 190 de state, este menținerea unei creșteri globale a temperaturii în acest secol la mai puțin de 2 grade Celsius, față de nivelurile perioadei preindustriale și limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius, dacă este posibil. Acest lucru este vital pentru supraviețuirea națiunilor insulare amenințate de creșterea nivelului mărilor.

Dar atingerea acestui obiectiv pare tot mai departe și tot mai multe state se tem că nu se iau suficiente măsuri pentru combaterea impactului uman asupra climei, iar țările în curs de dezvoltare nu primesc destul sprijin în acest sens. Sunt necesare și măsuri de natură tehnică, prin intermediul cărora progresele înregistrate de să poată fi monitorizate.

„În fiecare an, impactul schimbărilor climatice se înrăutățește. Acest lucru înseamnă că, în fiecare an, cei mai săraci și cei mai vulnerabili, care nu au contribuit la această problemă, suferă mai mult”, subliniază Espinosa.

“Textele care înregistrează progresul până în prezent nu sunt suficient de precise pentru acest scop”, a spus doamna Espinosa. Acestea sunt esențiale pentru a determina dacă emisiile sunt reduse la o rată optimă pentru a atinge obiectivul principal al Acordului de la Paris.

În lipsa unui text oficial de negociere privind liniile de implementare a obiectivelor Acordului de la Paris, în perioada următoare state din Africa, Asia, America de Nord și de Sud vor găzdui o serie de conferințe pe tema schimbărilor climatice. “Aceste evenimente demonstrează că există un impuls global. Ele arată că lumea este pregătită să pună în aplicare Acordul de la Paris în felul în care a fost gândit de lideri în anul 2015, la Paris”, concluzionează Espinosa.

Sursa: ONU
Foto: UNFCCC

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*