Expoziție: Transfer de memorie

Foto: PR

În perioada  1 octombrie – 15 noiembrie  2018  Galeria Halucinarium găzduiește expoziția Transfer de memorie a artistului Eugen Vuțescu. Există o potrivire perfectă între pictura și instalațiile semnate de Eugen Vuțescu și spațiul galeriei. Acestea creează un tip de dialog vizual care le face aproape inseparabile.

Pictura și instalațiile lui Eugen Vuțescu sunt epidermice, modul în care artistul își construiește compozițiile și registrele cromatice are la bază un proces de solidificare și somatizare corporală a memoriei.

Foto: PR

Lucrările redau straturi suprapuse de materie care se etajează după o geometrie proprie al cărui efect trimite la un tip de liniște compulsivă. Corpurile, fragmente de trupuri și de obiecte se contorsionează continuu sub privirile spectatorului mimând o stare de repaos.

Monocrome sau accidentate de culoare, crudă, violentă – acestea redau un fel de tihnă a suferinței transformându-se parcă în structuri statuare, in personaje osificate care acum, după supliciu, se odihnesc. Epiderma pânzei păstrează memoria lor vitală.

Această expoziție este asemenea unui exercițiu personal de stimulare a empatiei, privitorul în fața lucrării devine un fel de psihanalist, acesta și lucrarea se ascultă, se privesc reciproc. Privitorul va remarca similitudinile cromatice și de atmosferă  prezente în binomul operă – spațiu.

Expoziția a fost astfel concepută încât să urmărească o narațiune vizuală, pânzele, obiectele, instalațiile creează un traseu pe care spectatorul îl parcurge având ca element auxiliar memoria. Memoriile privitorului și ale lucrărilor se amestecă pentru a genera de fiecare dată o poveste nouă.

Despre Galeria Halucinarium

Scopul evenimentelor găzduite de Galeria Halucinarium și de platforma de business afiliată ArtON este acela de a susține și propune proiecte puternice de implicare și responsabilitate socială cu impact comunitar care implică în mod direct artiștii.

Galeria prin programul curatorial propus are ca obiectiv principal promovarea tinerilor artiști din toate zonele țării prin evenimente și proiecte out of the box.

Un aspect important asumat de echipa Halucinarium este acela de educare constantă a publicului atât din punct de vedere artistic cât și dezvoltarea capacitărilor de implicare socială a acestuia prin intermediul proiectelor artistice.

Halucinarium Loft s-a deschis in martie trecut, printr-o expoziție de artă militantă împotriva emisiilor de carbon: “Eu nu emit carbon”.

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*