(P) Aventură extremă

Foto: PR

Plăcerea condusului electric pe şosea, navigaţie în Atlantic, pe schiuri pe gheaţa din Groenlanda – etapa finală a celei mai lungi aventuri a sa de până acum l-a dus pe alpinistul extrem la BMW Welt din München.

Stefan Glowacz a ajuns la destinaţie. După trei luni petrecute pe zăpezile nesfârşite, mări agitate şi versanţi abrupţi, alpinistul extrem şi ambasadorul BMW Outdoor a încheiat cea mai lungă aventură a lui de până acum.

Foto: PR

Expediţia „Coast to Coast” a fost dedicată mobilităţii sustenabile. Glowacz (53 de ani) şi-a unit forţele cu tânărul talent al escaladei Philipp Hans şi cu fotograful Thomas Ulrich pentru a traversa zăpezile nesfârşite ale Groenlandei, călătorind cu o sanie trasă de zmeu. Şi călătoria spre şi dinspre Groenlanda a fost fără emisii: Glowacz a traversat Atlanticul pe un iaht, iar prima şi ultima etapă ale călătoriei între München şi portul scoţian Mallaig au fost parcurse de cei trei cu BMW i3, model cu propulsie electrică.

Foto: PR
Foto: PR
Foto: PR

Glowacz şi partenerii săi au început călătoria la BMW Welt din München, după care nu numai că au traversat apele învolburate ale Atlanticului, ci şi platoul îngheţat al Groenlandei la o altitudine de peste 3.000 de metri. Cu opriri intermediare pentru încărcarea bateriilor de înaltă tensiune, modelul BMW i3 complet echipat a transportat aventurierii şi echipamentul lor fără emisii locale prin Olanda şi Belgia spre Scoţia, unde iahtul de oţel „Santa Maria” – înalt de 14,5 metri – era pregătit şi îi aştepta. Un sistem de presiune scăzută în timpul traversării Islandei şi aisbergurile spre Disko Bay au însemnat că şi trecerea prin Groenlanda a fost o încercare. Căţărarea până la 700 de metri pe versantul de gheaţă din Groenlanda, situat în apropierea coastei, a fost mai laborioasă decât era de aşteptat. Cei trei au avut nevoie de aproape 30 de zile pentru a traversa insula de vest la est, parcurgând o distanţă de peste 1.000 de kilometri. Programul aventurierilor a fost perturbat în repetate rânduri de temperaturile de până la -40 de grade, precum şi de zilele fără vânt care i-au împiedicat să utilizeze zmeul pentru tractarea saniei.

Foto: PR
Foto: PR
Foto: PR
Foto: PR

În cele din urmă, condiţiile meteorologice nefavorabile au stopat prima lor ascensiune a versantului de la Scoresby Sound. Glowacz şi Hans îşi amintesc tentativa lor de escaladare. „Prea frig, prea multă zăpadă şi un vânt îngheţat”, a declarat montaniardul profesionist, „aşa că nu era nici o şansă de a ne căţăra”. Pentru a face faţă acestei situaţii, echipa a putut să se bucure de un alt fel de spectacol natural la drumul de revenire spre Islanda: aurora boreală a oferit o schimbare de bun venit în cartul de noapte de la bordul „Santa Maria”. După aceasta, o altă furtună violentă şi valuri înalte de până la şase metri au demonstrat în mod impresionant forţa naturii în largul coastelor Scoţiei, întârziind odată în plus traversarea. Prin contrast, ultima etapă a călătoriei pe şosea a decurs complet conform planului. Parcurând o distanţă de aproape 2.000 de kilometri de la Mallaig la München, aventurierii au putut privi retrospectiv la ceea ce au experimentat în precedentele săptămâni şi luni.

De ani buni, Stefan Glowacz a efectuat expediţii spectaculoase în care, în mod repetat, s-a confruntat cu forţele naturii – întotdeauna într-un mod care este compatibil cu mediul. La fel cum realizează escaladă liberă fără ajutor tehnic, el îşi foloseşte musculatura şi atunci când călătoreşte pe versanţii pe care se caţără, departe de civilizaţie Aşa că alegerea transportului a fost un aspect important şi în cazul aventurii „Coast to Coast”. „Obiectivul acestei expediţii este acela de a inspira oamenii să gândească şi să urmeze exemplul, precum şi cel de a crea o conştientizare şi mai mare a problemei dezvoltării durabile”, spune Glowacz. „Prin urmare, călătoria dus-întors cu BMW i3 a fost cireaşa de pe tort pentru a asigura o expediţie sustenabilă perfectă.”

Text, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*