(P) Cel mai bun vin dulce conform ghidului Gault & Millau

Peisaj de iarnă la crama Liliac. Foto: PR

Ice Wine-ul produs de Crama Liliac în colaborare cu producătorul Kracher din Austria, a câștigat premiul pentru cel mai bun vin dulce, obținând 93 de puncte.

Vinul a fost inclus și în ghidul de vinuri românești realizat de Gault & Millau, unde puteți găsi și alte trei etichete reper ale Cramei Liliac, Nectar of Transylvania, Liliac Pinot Noir Rose și Liliac Fetească Regală.

Podgoria Lechința întrunește condițiile climatice pentru producția acestui tip de vin.

Strugurii înghețați sunt recoltați manual, la o temperatură de -13°C, la începutul lunii decembrie. Mustul concentrat obținut prin presarea boabelor înghețate dă naștere unui vin în cantitate redusă și foarte dulce. Este fermentat și maturat în tancuri de inox, timp de 9 luni pe drojdie.

Rezultă astfel un vin cu o culoare galben-aurie strălucitoare, care are un buchet de flori de câmp, cu arome de fructe galbene – caise, piersici, dar și lychee. Gustativ, este proaspăt și vibrant, cu nuanțe de ananas și final cu note de fructe tropicale. Se poate servi alături de clătite cu gem de caise, Crème Brûlée, cheesecake, la o temperatură recomandată de 8°C.

Totodată, vinul de desert Nectar of Transylvania, realizat după metodă schilfwein, a fost clasat pe locul al doilea, având astfel șansa de a avea ambele vinuri de desert din portofoliu în top.

„Ice Wine este unul dintre vinurile cele mai greu de produs din lume, dar noi, în Podgoria Lechința la Crama Liliac, suntem binecuvântați cu una dintre regiunile din Europa unde acest lucru este încă posibil. Iarna s-a instalat deja în Transilvania așa că sperăm deja că producția 2018 va fi posibilă foarte curând. Suntem mândri că rezultatul muncii noastre dificile a fost recunoscut și prețuit ca atare de către juriul Gault & Millau, acest lucru ne și obligă ca pe viitor să menținem acest standard ridicat,” a declarat Miron Radic, CEO amb Wine Company. 

Sursa, foto:PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*