Parfum din deșeuri

Foto: 123rf

Etienne de Swardt, un celebru parfumier de origine sud-africană și fondatorul brandului État Libre d’Orange, lansează o provocare pentru industria parfumurilor de lux și creează un parfum din deșeuri. 

 

 

Etienne de Swardt

“Îmi doresc să fiu util, relevant și în același timp munca mea să fie un semn de recunoștință adus naturii și planetei. Cu parfumul I am Trash, ideea a fost să plonjăm direct în gunoi, în resturile alimentare și în loc să le aruncăm, să le filtrăm și să vedem ce rezultă. A fost felul nostru prin care am spus lumii că industria frumuseții se poate reconecta cu natura”, spune Etienne de Swardt.

I am Trash (Les Fleurs du Déchet – varianta în franceză a numelui parfumului) este un parfum creat în totalitate din deșeuri reciclate, un strigăt de ajutor și o blamare a felului în care consumăm, degradăm și aruncăm fără să cunoaștem valoarea reneșterii. 

“Nu este un produs ecologic. Cred că parfumul este o poezie a gunoiului și trebuie să le spunem tuturor că putem găsi mereu valoare chiar și în gunoi. Prin intermediul industriei de parfumuri, oamenii se pot reconecta cu valorile. Acest parfum este un fel de a te uita la viață. Cred că știm cu toții că finalul va fi o tragedie pentru toată lumea, nimeni nu trăiește veșnic”, mai spune de Swardt.

Timp de mai bine de un an, Ettienne De Swardt și parfumierul Daniela Andrier au scotocit prin gunoiul produs chiar de industria de parfumuri, au filtrat și au ajuns la un concept prin care și-au propus să lanseze o contrarevoluție: ceea ce este murdar trebuie să reflecte frumosul. Les Fleurs du Déchet este un omagiu adus lui Charles Baudelaire’s și operei sale Les Fleures du Mal, este un produs care amintește de estetica urâtului, de grotesc și de repulsie. 

I am Trash se găsește în magazinele Obsentum.

Petale ofilite de trandafir, care la o primă vedere nu mai au o utilitate, cojile și sucul de mere, lemnul de santal și cedru sunt ingrediente care distilate dau un parfum de nișă, proaspăt și viu.

Gunoiul nu mai e gunoi, iar parfumeria de nișă condamnă luxul și risipa

“Mergem pe cărările mai puțin bătute ale industriei pentru că atunci reușim să obținem o altă perspectivă frumoasă. Ideea a fost să capitalizăm poezia deșeurilor.

Nu este vorba despre un produs ecologic aici, pentru că, recunosc, poluăm cu ambalajul, cu recipientul. În secolul al XXI-lea este momentul să controlăm deșeurile pe care le producem”, concluzionează Etienne de Swardt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*