Soluții pentru o tranziție justă

În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniază într-un comunicat de presă faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier și energetic pe bază de cărbune salarii și condiții de muncă decente. 

 

 

Tranziția justă este o strategie dezvoltată de sindicate cu scopul de a-i proteja pe cei ale căror slujbe sunt puse în pericol de consecințele politicilor pe mediu. Comunitățile locale nu trebuie să fie afectate de închiderea minelor și a termocentralelor.

Cărbunele nu mai este rentabil economic

Cărbunele va fi curând istorie, declinul său a fost anunțat încă din anii 60’ peste tot în lume, iar numeroase state europene deja prioritizează și folosesc mai ales energie obținută din surse regenerabile (soare, vânt). Pur și simplu cărbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului și cu efecte dezastruoase asupra  sănătății populației, fără a mai menționa și costurile adiționale aferente.

“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziție către noi oportunități de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele și protestele vor continua.

Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autoritățile locale și centrale, mediul economic, sindicatele, comunitățile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur își vor pierde locul de muncă, mediul și noi toți, pentru că respirăm aer toxic”, spune Vlad Cătună, Greenpeace România. 

Urmărește în clipul de mai jos care sunt soluțiile propuse de Greenpeace România pentru o tranziție justă

Sursa: Greenpeace România
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*