Elevi români în finala competiției Zero Robotics

Echipa heRObotics din Timișoara îi are în componență pe elevii: Vlad Mihai Ciuleanu, Andrei Răzvan  Bogdănescu, Daniel Stoica, Pavel Ruben Prodaniuc, Șerban Deaconu, Laura Chirilă și Sebastian Dan Momir. Foto: PR

Competiția internațională Zero Robotics organizată de NASA, MIT și Agenția Spațială Europeană (ESA) recreează etapele prin care este scris un progam pentru configurarea unei nave spațiale reale, se arată într-un comunicat de presă.

 

În acest an, echipa heRObotics din Timișoara, care îi are în componență pe elevii Vlad Mihai Ciuleanu, Andrei Răzvan  Bogdănescu, Daniel Stoica, Pavel Ruben Prodaniuc, Șerban Deaconu, Laura Chirilă și Sebastian Dan Momir beneficiază de susținerea BRD – Groupe Société Générale pentru a participa în finala competiției. La finalul lunii ianuarie, aceștia vor fi la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Boston, Statele Unite ale Americii.

Participanții vor avea ocazia să scrie cel mai bun cod pentru sateliți experimentali. Codurile vor fi testate live, în condiții de microgravitație, pe roboții SPHERES de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Finala competitiției organizate anual de NASA, în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene (ESA) și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA, va avea loc pe 28 ianuarie.

„Pentru al doilea an consecutiv, susținem echipa de robotică heRObotics să aibă acces într-un context pragmatic de învățare, de nivel mondial. BRD investește în educația viitorilor lideri ai României, în tehnologie, în cultură și în alte arii de dezvoltare, iar competiția de robotică organizată de NASA este o experiență incredibilă pentru tinerii roboticieni români, spune  Roxana Miloș, Brand Communication Manager BRD – Groupe Société Générale.

Elevii participanți sunt astfel învățați să scrie codul ce controlează poziția și direcția satelitului, comunică împreună cu alți sateliți și îi interpretează senzorii pentru a determina următoarea mișcare, și multe altele. Asemănător condițiilor de pe un satelit real, codurile dezvoltate sunt trimise și implementate la distanță, roboții fiind conduși de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

În acest an, elevii vor trebui să conecteze în scurt timp doi sateliți, evitând în același timp ciocnirea sateliților de reziduurile spațiale, în condiții de microgravitație din orbita joasă a Pământului. În timpul competiției, roboții SPHERES vor fi configurați cu ajutorul unor clești imprimați 3D chiar la bordul ISS. 

 „Faptul că am fost invitați pentru a doua oară la finala competiției Zero Robotics ne-a făcut să fim atenți și să observăm efectele acestei experiențe. Doi elevi se regăsesc și în echipa actuală, iar ceilalți doi își urmează pasiunile în domeniul roboticii. Spre exemplu, unul dintre foștii membri ai heRObotics, Silaghi Fineas Florin, și-a etalat pasiunea pentru securitate cibernetică făcând parte din echipa care a reprezentat România la Campionatul European de Securitate din 2017, din Malaga și a fost finalist în cadrul celei mai mari competiții internaționale de Securitate Cibernetică: DefCon CTF  Las Vegas, spune Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics.

Competiția Zero Robotics își propune să inspire viitori ingineri și oameni de știință, oferindu-le elevilor ocazia de a-și depăși limitele și de a-și dezvolta abilități noi în știință, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) și ajutându-i să capete abilități esențiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operațiuni, muncă de echipă și abilități de prezentare.

Cinci echipe din România s-au calificat în finala competiției Zero Robotics din acest an. Acestea sunt din orașele Sibiu, Târgoviște și Timișoara, iar în competiția secundară Virtual Finals alte trei echipe din Timișoara, Sibiu și București, în total 8 echipe reprezintă România.

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*