Imagini ale diversităţii noastre

Foto: Christopher Gunson

Forumul Cultural Austriac București în colaborare cu EUNIC România (Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din UE), Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Primăria Sibiu anunță expoziția cu fotografii de mari dimensiuni „Another Europe / O altă Europă”. Evenimentul celebrează Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Această incursiune inedită în diversitatea culturală a continentului nostru este organizată cu ocazia Summitului şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, ce va fi găzduit de Sibiu. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit în perioada 18 aprilie – 16 mai 2019, pe artera pietonală Nicolae Bălcescu din Sibiu. 

„Another Europe / O altă Europă” prezintă 28 de imagini, câte una din fiecare stat membru UE, montate pe bănci de beton special proiectate pentru acest scop. Printre artiştii care expun se află atât nume consacrate, cât și tinere talente ce propun tehnici fotografice inovatoare, se arată în comunicatul de presă al instituției. Împreună, ei aduc în faţa privitorilor teme și situații care fac parte nu numai din identităţile naţionale ale ţărilor membre, ci şi din patrimoniul cultural european comun: de la elemente concrete precum monumente, clădiri și locuri, la aspecte sociale relativ efemere precum copilărie, basm, teatru, peisaj, conflict, muncă, sărbătoare, familie, amintiri, literatură și tradiții. 

„Sibiul este, în sine, o expresie a diversităţii europene. Acest oraş este locul de întâlnire al atâtor comunităţi etnice şi influenţe culturale, un spaţiu în care patrimoniul arhitectural şi istoria dialoghează cu spiritul tânăr, cu ceea ce înseamnă viitor în artă. Nu este, aşadar, întâmplător că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007 şi, cu atât mai puţin, că el va fi gazda Summitului UE din 9 mai. Tocmai această combinaţie între context şi spaţiu adaugă noi sensuri fotografiilor din „Another Europe / O altă Europă”, pe care vă invităm să le vedeţi începând cu data de 18 aprilie. Sibiul este cadrul cel mai nimerit pentru această expoziţie şi suntem onoraţi să o putem prezenta în acest oraş”, afirmă Thomas Kloiber, directorul Forumului Austriac Bucureşti.

Coordonarea expoziţiei „Another Europe / O altă Europă” este realizată în parteneriat cu „Atelier Jungwirth” din Graz (Austria), care a inițiat proiectul băncilor cu fotografii şi pe care l-a prezentat în premieră la Londra, în 2018, cu ocazia Preşedinţiei austriece a Consiliului UE. Custodele expoziției este artistul britanic Hamish Clark. Pe 18 aprilie, câţiva dintre cei 28 de artişti expozanţi se vor afla la Sibiu pentru a întâlni publicul şi pentru a participa la un atelier de fotografie, se mai arată în comunicat.

Foto: Christopher Gunson

Expozanți

Jean Back (Luxemburg), Gerry Balfe Smith (Irlanda), Jelena Blagović (Croația), Paulo Catrica (Portugalia) Emil Danailov (Bulgaria), Joanna Demarco (Malta), Alvaro Deprit (Spania), Tamas Dezso (Ungaria), Jeanette Hagglund (Suedia), Nina Korhonen (Finlanda), Astrid Kruse Jensen (Danemarca), Petra Lajdova (Slovacia), Marketa Luskacova (Republica Cehă), Marlot & Chopard (Franța), Adam Panczuk (Polonia), Klaus Pichler (Austria) Romualdas Požerskis (Lituania), Birgit Püve (Estonia), Simon Roberts (Regatul Unit), Oana Stoian (România), George Tatakis (Grecia), Andrej Tarfila (Slovenia), Andreas Trogisch (Germania), Thodoris Tzalavras (Cipru), Iveta Vaivode (Letonia), Els van den Meersch (Belgia), Massimo Vitali (Italia), Henk Wildschut (Olanda).

Sursa: Forumul Cultural Austriac București
Foto: Christopher Gunson

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*