Soluții antreprenoriale pentru Măgura Zimbrilor

Bison Hillock Community Innovation Lab © WWF

WWF România și Rewilding Europe în parteneriat cu Primăria Armeniș pun bazele unui model de dezvoltare a comunităților locale, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, 22 de studenți și profesori specializați în antreprenoriat social din șapte țări și grupul local de inițiativă din Măgura Zimbrilor, Caraș-Severin au lucrat la conturarea a cinci afaceri care să să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunității.

Concepte propuse în faza de testare

  • Un vlog a localnicilor ar fi menit să atragă mai mulți turiști în zonă.
  • O aplicație care conectează producătorii locali cu turiștii și care recompensează mici acțiuni de ecologizare montană cu reduceri la costurile serviciilor locale sau vouchere.
  • Un camping orientat pe schimburile de experiență între profesioniști din zone urbane și anteprenori locali.
  • Un sistem de signalistică unitar pentru punctele de interes comun din sat (școală, dispensar, magazin, etc) împreună cu gospodării care își deschid porțile pentru oaspeți, producători locali.
  • Realizarea de suveniruri bazate pe producția de lână, pe care oamenii locului le au sau le produc pentru uz propriu (stranii de lână sau împletituri).

Soluțiile formulate de studenți sunt bazate pe valorificarea tradițiilor, dezvoltarea produselor locale, a serviciilor sau infrastructuii de ecoturism care să pună în valoare destinația Măgura Zimbrilor, se mai arată în comunicatul de presă.

„WWF Romania prin noul program internațional Panda Labs foloseste design thinking pentru a crea un cadru de colaborare multi disciplinară. Această metodă aduce o viteză mai mare în livrarea de soluții noi, centrate pe oameni dar și o mentalitate creativă, iterativă și toleranță la eșec. Lucrăm prin excelență cu oameni din alte domenii care își folosesc pregătirea pentru a aborda provocările reale, la firul ierbii”, spune Oana Mondoc, Specialist Dezvoltare Comunitati și Inovație.

„Am văzut cât de puternică poate fi interacțiunea studenților cu localnicii, sunt atât de spontani și deschiși. Am vizitat o școală și am fost primit cu brațe deschise, am primit invitații spontane în case, la masa; ospitalitatea oferită din inimă pe care o ai în această țară stă la baza dezvoltării rurale și prin ea poți construi orice proiect”, continuă Prof. Dan van der Linde, HVHL University of Applied Sciences Holland.

„Am fost surprins să văd câte idei grozave reieșit după ne-am cufudat de-a dreptul în viața și poveștile oamenilor. Este incredibil cum echipele au dezvoltat soluții care se completează și se amplifică reciproc. Am înțeles ce impact poate avea să fi atat de aproape de „beneficiari”. Dacă ajungi aici, e imposibil să nu dorești să dezvolți această zonă și să sărbătorești valorile sale tradiționale” concluzionează Heleen de Lange, VHL University of Applied Sciences Holland.

Citește și

Un observator unic în România de unde puteți admira Măgura Zimbrilor și Munții Țarcu

Program pentru monitorizarea zimbrilor

Prima generație de zimbri sălbatici

Zimbri în libertate

Sursa, foto: WWF România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*