Proprietăți istorice

Casa Alfred Cernea, foto: Gabriel Ghizdavu

Imobile spectaculoase din România sunt reunite în Catalogul Primăvară 2019 al Artmark Historical Estate.

Catalogul, conceput ca un album de artă, cuprinde imobile spectaculoase din România: 22 de proprietăți istorice, 19 proprietăți contemporane și o insulă din Delta Dunării, singura insulă de vânzare din România în acest moment. Patrimoniului construit din România primește astfel o nouă șansă, prin reincluderea proprietăților istorice în circuitul public sau privat.

Casa Alfred Cernea, foto: Gabriel Ghizdavu

Casa Alfred Cernea – Sibiu

Acest imobil interbelic în stil Neoromânesc, care poartă semnătura arh. Alfred Hugo Cernea (1883-1968) se află în Sibiu. Inscripția de pe podeaua porticului și de pe fațadă indică anul de construcție a clădirii de astăzi ca fiind 1929. Conform Catalogului, cel mai probabil, proiectul a fost realizat la comanda doctorului Liviu Turcu.

Imobilul față este emblematic pentru stilul Neoromânesc, de factură Neobrâncovenească. Se disting elementele caracteristice: volumetria masivă, accentuarea corpului central, loggia cu coloane scurte și groase, structurile din lemn cioplit, inspirate din arhitectura vernaculară, arcadele trilobate, deschiderile cu închidere semicirculară și decorațiile bogate, cu motive orientale.

Vila Retezat Sinaia, foto: Gabriel Ghizdavu

Vila Retezat – Sinaia

Ion Mincu, Toma Socolescu, Paul Smărăndescu, Duiliu Marcu sau Grigore Cerchez sunt arhitecți care și-au pus amprentele pe multe imobile din Sinaia.

Casa de față, Anastasie Simu, sau Vila Retezat, a fost proiectată și construită în stilul Renașterii Germane de la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul ceh Karel Liman, bun prieten al regelui Carol I, pentru care proiectează Castelul Pelișor și holul de onoare al castelului Peleș.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-
1935), doctor în științe politice și administrative, mare iubitor de artș și colecționar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la București, în 1910. În 1927, Simu a donat statului român cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecție este expusă astăzi la Muzeul Național de Artă al României.

Casa Ilie Niculescu – Dorobanțu, foto: Gabriel Ghizdavu

Casa Niculescu-Dorobanțu – București

Construcția casei s-a realizat între 1896 – 1911, după planurile arhitectului Grigore Cerchez și la inițiativa Tațianei Niculescu-Dorobanțu, una dintre cele patru fiice ale lui Ion C. Brătianu. Conform Catalouglui, „pe 25 septembrie 1913, Tațiana îi scria din Franța Sabinei Cantacuzino: <<De castelele de pe Loire nu îți mai vorbesc, sunt orbită de atâtea frumuseți și foarte mândră am constatat că, fără comparație posibilă cu acestea, casa mea este foarte frumoasă. Din păcate, din cauza străzii înguste, palatul pare înghesuit>>”.

Clădirea impozantă are alura unei catedrale gotice și se distinge prin elementele constructive și decorative: zidăria de cărămidă aparentă, în nuanțe variate de roșu, siluetele turnurilor, portalul intrării, ferestrele impunătoare cu menouri sculptate în piatră, în stil Neogotic francez.

Casa Radu Stanian, foto: Gabriel Ghizdavu

Casa Radu Stanian – Ploiești

Casa Radu Stanian din Ploiești în stil Neoromânesc a fost reședința privată a trei primari. Primul proprietar al imobilului a fost primarul Radu Stanian, iar după Primul Război Mondial, casa este cumpărată de N. Constantinescu Bordeni, și el viitor primar al Ploieștiului, responsabil de forma actuală a arhitecturii. Proiectul de refacere a fost încredințat arhitectului N.Z. Șmina, ucenic al arhitecților Ion Mincu și Toma Socolescu.

Decorațiile ancadramentelor seamănă foarte bine cu cele de la casa arhitectului și profesorului 
Ion Mincu din str. Pictor Verona din București și reprezintă un omagiu adus mentorului și celui căruia i-a fost ucenic și colaborator. Clădirea a fost naționalizată în anii ’50 și a funcțio
nat între 1955-2008 drept Casă a Căsătoriilor.

Catalogul este disponibil la sediul Artmark din str. C. A. Rosetti nr. 5, București și poate fi descărcat online.

Sursa: Artmark Historical Estate
Foto: Gabriel Ghizdavu 

1 Comment

  1. Este o mare rusine ptr.ploiesteni ca vila Radu Stanian este lasata in Paraginire socialista… Desigur ca propritarul poate fii amendat…,si apoi confiscare,cu plata unei sume fixata de experti…,nu 1milion EURO…,cat cere trogloditul…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*