Halkidiki, cea mai populară destinație din nordul Greciei

Plaja Karidi văzută de sus. Foto: 123rf

Peninsula Halkidiki le are pe toate: munți cu păduri verzi și luxuriante care se întind până la plaje, ape turcoaz, întinderi lungi de coastă și situri arheologice, Muntele Athos, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

Mănăstirea Petra Simonos, Muntele Athos

Kassandra, Sithonia și Athos sunt cele trei peninsule care alcătuiesc împreună Halkidiki. Dacă primele două sunt destinații turistice cunoscute, cea de-a treia este rezervată vieții monahale, unde accesul este permis doar bărbaților.

Popularitatea peninsulei a crescut în anii ’50, când localnicii din Salonic au început să își petreacă vacanțele aici. Apoi, a fost descoperită de austrieci și de germani, iar din anii ’70, turismul pur și simplu a explodat. Lucru firesc având în vedere frumusețile naturale ale regiunii.

Trasee pentru biciclete

Relieful din Halkidiki este perfect pentru cei care iubesc drumețiile. Traseele pe jos sau cu bicicletele traversează păduri de pini, stejari, brazi și castani. Senzația este revigorantă, mai ales când dai din întâmplare pentru un izvor ascuns sau un pârâu.

Muntele Cholomontas, aflat în mijlocul peninsulei este un loc cu o frumusețe naturală extraordinară, unde vei descoperi un amestec de văi și canioane, poiene și poteci montane, ideale pentru o tură cu bicicletele. În zonă, sunt multe pensiuni udne te poți caza și sate tradiționale care merită o vizită.

10 plaje din Halkidiki

Cele mai populare plaje sunt în peninsula Kassandra și între acestea se numără Sani, Kallithea, Paleochori și Hanioti.

Armentisis: este printre cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Situată în peninsula Sithonia, are o plajă lungă cu nisip, iar apa este cristalină.

Kavourotrypes

Kavourotrypes: relieful este ceva mai stâncos aici, iar plajele sunt ideală pentru cei care vor să se relaxeze.

Sani: este situată la 45 km sud de Poligiros și este înconjurată de păduri de pini, iar apusul aici este minunat. Plaja este perfectă pentru cei care preferă sporturile nautice.

Kalamitsi: este o plajă situată în partea de sud a Sithoniei, ideală pentru familii, retrasă, cu nisip fin și apă albastră.

Plaja Vourvourou

Vourvourou: una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Halkidiki, este recunoscută pentru plajele și peisajele pitorești.

Porto Koufo: se află în cel mai sudic punct al Sithoniei și este foarte populară în rândul turiștilor de-a lungul verii

Agios Georgios: plaja sălbatică se află în cel mai sudic punct al Kassandrei și nu este foarte aglomerată.

Kastri: o plajă mică, situată la 40 km sud-este de Poligiros și care nu este încă afectată de turismul de masă.

Akti Aretes: plaja mică din sudul Sithoniei este ideală pentru cei care caută câteva clipe de liniște și relaxare.

Spathies

Spathies: este o altă plajă ideală pentru relaxare, pentru că este destul de retrasă și nu foarte populară în rândul turiștilor.

Cum îți mai petreci timpul în Halkidiki

Descoperă unelte, fosile și urme de foc la Muzeul Antropologic din Petralona sau case tradiționale la Muzeul de Istorie din Arnea și unelte tradiționale (ale vechilor tâmplari, pescari, brutari sau păstori) la Muzeul Popular din Afitos.

Vechiul turn

Vizitează vechiul turn din satul Ouranoupoli, ultima așezare înainte de granița cu statul monahal Muntele Athos. Nu rata nici satul Stagira, locul de naștere al lui Aristotel și intră într-o biserică construită în 1858, biserica Sf. Dumitru.

Plimbă-te în jurul lacului Polychrono și urmărește o specie rară de broaște țestoase, din ordinul Testudinata.

Nu rata sporturile nautice precum: SUP-ul, cursele cu bărci cu motor, caiacul, parasailingul, ski nautic sau wakeboarding.

În final, fă o vizită la cramele din zonă, află despre cultura viței de vie și degustă un vin grecesc.

#VisitGreece

Citește și

Grecia, de pe velier

Explorând insula Kos

Ponturi de la localnici: Ikaria

Sursa: PR
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*