(P) Cum funcționează ochelarii de soare?

Foto: ZEISS

Înțelege în ce fel îți protejează ochii, ca să știi cum să-i alegi pe cei mai buni și mai potriviți.

Nu e doar un moft sau un accesoriu de modă. E din ce în ce mai clar că avem nevoie de ochelari de soare care să ne protejeze complet ochii de radiațiile ultraviolete.

Ultravioletele (UV) sunt prezente permanent, vară și iarnă, pe soare sau pe nor. Expunerea la radiații UV în exces poate afecta fie ochiul (fotokeratită, adică arsură de cornee; sau cataractă, cauza a 48% dintre cazurile de orbire), fie țesuturile din jur (arsura pleoapelor, foto-îmbătrânirea și ridurile, mergând până la cancer de piele).

Iată, în imaginea următoare, cum o cameră UV dezvăluie ce nu se vede cu ochiul liber:

Fotografie făcută cu o cameră foto normală, versus fotografie făcută cu o cameră foto UV, în care se pot vedea leziuni ale pielii cauzate de expunerea la ultraviolete. Foto: ZEISS

Dar în afară de protecție, ochelarii de soare trebuie ă fie adaptați la nevoile tale, fie că înoți, schiezi sau citești pe o bancă, în parc. Trebuie să fii conștient că doar una din cinci lentile blochează complet radiațiile UV până la 400 nm, cele de care trebuie neapărat să te ferești. Ai grijă, atunci când îți alegi ochelarii, ca ei să poarte marca CE, care indică stanadardul de calitate al Uniunii Europene, și eticheta UV400, care îți spune că nivelul de protecție este suficient.

Și, chiar dacă ochelarii te feresc de ultraviolete, adesea tehnologiile folosite sunt inferioare, lentilele fiind nu tăiate, ci presate, ceea ce poate crea bule sau striații care îți obosesc vederea pe termen lung.

De aceea e bine să alegi lentile de calitate superioară. De exemplu, începând din acest an, ZEISS creează un nou standard pentru ochi, integrând protecția totală UV în toate lentilele incolore ZEISS din material plastic.

Camera foto UV arată ce înseamnă asta: lentilele incolore ZEISS cu Tehnologia UVProtect apar întunecate, ca și ochelarii de soare, deoarece acestea blochează complet razele UV.

De acum înainte, chiar și cu ochelari incolori, poți avea acelați standard de protecție pe care îl oferă un ochelar de soare de cea mai bună calitate. Chiar dacă porți ochelari de vedere, și indiferent de dioptrii, se găsesc soluții pentru a asigura confortul anti-UV și  filtrele de polarizare potrivite pentru activitatea pe care o faci. Discută cu specialistul tău pentru a-ți alege tipul cel mai potrivit de lentilă.

Însă Zeiss merge și mai departe, creând lentile de soare inteligente, care se adaptează la lumina în schimbare.

Soluția ZEISS AdaptiveSun este ultima inovație din portofoliul de lentile pentru exterior. Tehnologia se bazează pe proprietățile fotocrome ale materialului: lentila își schimbă culoarea în funcție de nivelul de expunere la radiația UV, astfel încât tu să ai mereu același nivel de confort.

Când pășești din întuneric în cel mai strălucitor soare, lentilele își adaptează nuanța de la o rată de absorbție a luminii de 60% la 97%, în cel mai scurt timp: între 18 și 35 de secunde. Cele patru culori (brun, gri, verde și albastru) pot fi compacte, sau gradate de la 75% la 25%, în funcție de preferințe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*