Știri despre vânătoare, în țara noastră, pentru românii care vor să practice această activitate

Foto: Pxhere.com

Vânătoarea este o ocupație de recreere, pe care unii o practică din dorința de a face un hobby, sau de a primi adrenalină în sânge. Pentru unii oameni, vânătoarea este un mod de existență, mai ales în anumite zone ale globului. Pentru alți vânători, este o modalitate de a petrece timp în natură, de a uita de toate problemele cotidiene, o metodă de relaxare și „încărcare a bateriilor”.

Sunt oameni pasionați de vânătoare, care văd  această activitate ca pe o chemare ancestrală, care o practică într-un mod profesional, cunosc tehnica vânătorii și o aplică într-un mod corect, fără a ține cont de rezultat. Ei nu încalcă regulile de etică vânătorească, cum fac spre exemplu braconierii.

Motivația vânătorilor nu se limitează doar la acea dorință de a urmări prada. Ei vor să obțină și carnea pentru hrană și blana de animale. Unii se distrează alături de prieteni în natură și au ca scop urmărirea de trofee. Obsesia unor vânători pentru trofee însă, poate duce la distrugerea pe scară largă a animalelor de elită, care au cele mai puternice coarne, cranii și colți.

Zonele de vânătoare aparțin structurilor de stat, unor asociații de vânători și pescari, sau organizații vânătorești. Terenurile de vânătoare din România sunt numeroase. Conform legii, se vânează selectiv, în anumite perioade ale anului, pentru menținerea echilibrului agro-silvo-cinegetic și îmbunătățirea calității populațiilor de animale.

În țara noastră, vânătoare se practică doar de vânători care trebuie să îndeplinească anumite condiții, care sunt calificați, au susținut un examen și au anumite acte pentru a practica această activitate.

Regulamentul de vânătoare prevede următoarele documente principale:

Permisul de vânătoare se obține prin înscrierea la stagiatură (se face pentru obținerea permisului). Se depune o cerere (se primește un număr de înregistrare), o copie după actul de identitate, cazierul judiciar în original, plus o recomandare de la un membru al asociației. După aprobarea cererii, se realizează perioada de stagiatură.

Permisul de vânătoare temporar are o valabilitate de 30 de zile de la data când a fost emis.

Cererea de vânătoare (cuprinde numele și prenumele vânătorului, adresa de domiciliu, seria CI sau a pașaportului, numărul permisului, perioada de vânătoare, speciile care se vor vâna și armele folosite).

Permis de armă în scopul folosirii armelor de vânătoare.

Talon de asigurare pentru răspundere civilă sau accidente.

Care sunt activitățile în perioada de stagiatură?

Se învață elementele din cadrul fondului cinegetic – biotopul, limitele, care este fauna, ce construcții sau instalații vânătorești există. Se prezintă îmbrăcămintea și se face o instruire cu privire la folosirea armelor de vânătoare fără folosirea muniției. Sunt prezentate acțiunile din cadrul vânătorii: încărcarea armei, descărcarea acesteia, cum se poartă arma în timpul deplasării, în momentele urmăririi vânatului, în repaus sau atunci când se recuperează vânatul. Se fac minim 3 acțiuni de vânătoare în grup mare, pentru speciile de iepure, mistreț, fazan.

După stagiatură vânătorul va primi o fișă de stagiatură și o recomandare de absolvire

Pentru obținerea permisului de vânătoare permanent se dă un examen teoretic (care cuprinde un număr de 30 întrebări despre biologia speciilor, management, chinologie, realizarea vânătorii, etica vânătorească, în ce constă echipamentul de vânătoare, care sunt bolile vânatului și ce arme de vânătoare se utilizează). Timpul de examinare este de 60 minute.

Pentru examen, fiecare candidat trebuie să plătească un tarif la asociația de vânătoare. Dosarul de examinare cuprinde: cererea, repartizarea cererii din partea conducerii organizației vânătorești, recomandarea de absolvire, fișa de stagiatură, fișa medicală (prin care se atestă că vânătorul este apt fizic și psihic să dețină și să utilizeze arma de foc de vânătoare), cazier judiciar, declarație. Dosarul se depune la organizația vânătorească.

Rasele de câini permise la vânătoare

Foto: Pxhere.com

Mulți vânători folosesc câinii pentru vânarea păsărilor, în pădurile cu vegetație mlăștinoasă sau de-a lungul malurilor apelor. Cu ajutorul câinilor de vânătoare, aceștia pot localiza imediat păsările și în plus activitatea devine și mai frumoasă și mai fascinantă.

Care sunt rasele de câini de vânătoare permise în țara noastră? Potrivit Ordinului nr. 536, emis la 20 august 2009, de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, sunt aprobate următoare rase de câini la vânătoare:

 • Câini prepelicari pontatori – rasa Pointer, Brac, Setter, Pudel Pointer, Vijla, Spinone, Epagneul Breton și Munsterlander
 • Câini prepelicari scotocitori – Wachter Hund, Springer Spaniel și Cocker Spaniel
 • Câini limieri retrieveri cum sunt Blood Hound și Limier
 • Câini gonitori hărțuitori – rasa Beagle, Copoi, Terrier Irlandez, Teckel, Basset Hound, Jagd Terrier, Fox Terrier, Airedale Terrier, Metis (ce provine din rasele de câini gonitori hărțuitori).

Vânătorii experimentați știu cum să-și crească cu atenție câinii de vânătoare, astfel încât aceste animale să fie sănătoase și disciplinate. Ei spun despre câinii de vânătoare că se aleg în funcție de natură și nu după rasă. Ei iubesc aceste animale, le oferă hrană adecvată, au grijă să-i ferească de boli, îi dresează și îi răsfață cu accesorii pentru vânătoare speciale pentru câini (cum este spre exemplu zgarda de piele prin care animalul este mai ușor de observat).

Câinele de vânătoare trebuie să fie dresat corect, să asculte comenzile, intonația vocii, sunetele cheie, să fie atent la stăpânul său. El are nevoie de educație sau antrenament, dar mai ales de comunicare cu stăpânul. Prin educația obținută în dresaj, câinele va ajunge să cunoască care sunt limitele sale, ce are voie să facă și ce nu.

Vânătorii consideră că este necesară înțelegerea inteligenței canine pentru realizarea unui bun antrenament. În timpul vânătorii, trebuie să se realizeze o înțelegere reciprocă între câine și vânător, astfel această activitate se poate desfășura într-un mod adecvat.

Metodele de vânătoare

Vânătorii folosesc anumite metode de vânătoare, care sunt reglementate prin lege și anume:

 • Vânătoarea la pândă – se așteaptă potențialul vânat.
 • Vânătoarea la vizuină – se stârnește vânatul care se află în desișuri sau vizuini prin câinii de vânătoare.
 • Vânătoarea cu atrape și chemători – se folosesc astfel de dispozitive, dar care sunt permise prin lege.
 • Vânătoarea la apropiat sau la dibuit – vânătorul se apropie de vânat.
 • Vânătoarea la sărite – se folosește câinele de vânătoare pentru prinderea mai rapidă a vânatului.
 • Vânătoarea la goană – se urmărește vânatul cu ajutorul câinilor.
 • Vânătoarea la nadă – se ademenește vânatul pentru a-l captura în alte scopuri: educație, cercetare, repopulare, prevenirea pagubelor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*