(P) Cum să fotografiezi animale în sălbăticie

Sursa: Dreamstime

Cu tehnologia actuală, programele de editare și aparatele de ultimă generație, fotografiile wildlife nu au arătat niciodată mai bine. Și totuși, aparatul și programele de editare nu îți dau de unele singure acea poză minunată, așa că dacă doriți să surprindeți viața animalelor sălbatice în toată splendoarea, iată câteva sfaturi de care să țineți seama, de la fotografii și editorii Dreamstime, unul dintre liderii mondiali în fotografie stock.

Pregătiți-vă de aventura în sălbăticie

Pregătirea în avans vă ajută să plecăți în aventura fotografică cu lucrurile eșentiale precum trepiedul. Bateriile sunt suficient încărcate? Aveți baterii de rezervă sau carduri de memorie, în cazul în care rămâneți fără spațiu de stocare? Și nu doar echipamentul foto este de bifat. Luați apă, gustări sau chiar mâncare dacă plănuiți o ieșire mai lungă. Veți vedea că e nevoie de multă răbdare pentru a face pozele potrivite. Fiți însă atenți și la ce fel de mâncare sau gustări luați, nu vreți sa ademeniți animalul nepotrivit. Asigurați-vă că sunteți îmbrăcați potrivit pentru climă, sezon, relief. Este foarte posibil să fiți nevoiți să faceți excursiile în mai multe zile la rând, uneori poza perfectă nu se întâmplă fix în aceeași zi. La final, este important să lăsați totul așa cum ați găsit, să nu rămână nicio urmă a voastră acolo.

Verificați vremea, la apus, la răsărit, fazele lunii, sau chiar fluxul și refluxul, dacă faceți fotografii pe coaste. În funcție de ședința foto, un trepied versatil vă poate ajuta să creați imagini în care apa apare ca fuioarele de ceață, sau pur și simplu veți da stablitate și claritate cât mai mare imaginii. O furtună în zare vă poate ajuta să obțineți imagini cu un cer noros sau vă poate strica poza, altfel perfectă, și veți fi nevoiți să o editați. Răsăritul și apusul aduc pe cer explozie de culoare, și este important să țineți cont și de anotimpuri, pentru că aceste momente, care par ideale pentru fotografie, arată diferit în funcție de anotimp.


Sursa: Dreamstime

2. Familiarizați-vă cu subiectul și habitatul

Preferabil în prealabil. Dacă sunteți în temă obiceiurile și factorii biologici care influențează comportamentul unui animal, veți decide când să faceți fotografia, când este momentul potrivit al zilei, sau al sezonului. Animalele sunt mai active în anumite momente ale zilei sau ale nopții. De exemplu, crabii-potcoavă trăiesc în foarte puține regiuni ale lumii. Ritualul lor anual de împerechere și depunere de ouă este influențat puternic de sezon – primăvara fiind anotimpul în care se întâmplă asta. Ies pe plajă în funcție nu doar de anotimp, ci și de maree și de fazele lunii. În directă legătură cu apariția acestor crabi pe plajă, se mai întâmplă un alt fenomen interesant pe care îl puteți fotografia: milioane de păsări care trăiesc la țărmul mării și care au zburat mii de mile spre nord se opresc pe plajă să se înfrupte din ouăle depuse de crabi. Deci, sincronizarea valorează o mie de fotografii de succes.


Sursa: Dreamstime

Pentru a fotografia animale în sălbăticie, este foarte posibil să fiți nevoiți să folosiți echipament de camuflaj. Obloanele poti fi și ele de mare ajutor și vă permit să vă apropriați mai mult de subiect. Puteți instala parte din echipament cu câteva zile înainte pentru a le permite animalelor să se familiarizeze cu el în acel loc. Deci, este important ca subiecții să se familiarizeze cât de cât cu prezența voastră. Fiți totuși cât se poate de noninvazivi.


Sursa: Dreamstime

3. Alegeți camera și setările potrivite: deschiderea diafragmei, timpul de expunere și adâncimea de câmp precum și ISO (sensibilitatea mediului fotografic la lumină).

Când faceți fotografii în sălbăticie, trebuie să vă cunoașteți foarte bine camera, obiectivul și restul echipamentului.

Diafragma și timpul de expunere:

Diafragma este cea care permite luminii să intre în mediul tău de expunere (senzor digital, film, diapozitiv, etc). În funcție de valoarea aleasă, diafragma va fi mai deschisă (f s, f 2.8) și vă permite mai multă lumină sau mai închisă (f11, f16) unde permite mai puțină lumină. Cu cât numărul este mai mare, cu atât deschiderea diafragmei este mai mică.

Timpul de expunere este timpul în care diafragma va fi deschisă și va permite luminii să expună mediul fotografic. Cu cât timpul este mai lung, lumina va pătrunde mai mult timp. Pentru fotografiile în mediul sălbatic, unde dorim să imortalizăm animale care se pot mișca deosebit de repede, este de preferat ca timpul de expunere să fie cât mai scurt, astfel încât vom evita imaginile neclare rezultate din mișcarea rapidă a subiectului.

Atât diafragma, cât și timpul de expunere ne ajută să obținem expunerea perfectă prin două metode diferite, dar sinergetice. Provocarea este să găsiți deschiderea perfectă pentru timpul de expunere adecvat tipului de fotografie pe care urmează să-l faceți.


Sursa: Dreamstime

Adâncimea de câmp

Adâncimea câmpului este strâns legată de diafragmă și lungimea focală a lentilei folosite precum și distanță față de cameră a subiectului. O diafragmă foarte deschisă (1.4, 1.8) va rezulta într-o plajă de focus foarte îngustă, astfel încât subiectul va apărea clar, iar ceea ce se află în fața sau în spatele său va fi defocusat.

Pentru fotografiile în sălbăticie, este de preferat să păstrați camera în modul prioritate timp de expunere, astfel camera va folosi mereu timpul de expunere indicat de voi și va ajusta diafragma în funcție de acesta.

O lentilă cu focala lungă, de tip telephoto, 100-400mm de exemplu, este ideală pentru fotografia animalelor sălbatice. Timpul de expunere ar trebui setat în acest caz la valoarea de 1/400 sau chiar mai mic, dacă subiectul vostru este genul care aleargă repede.

ISO, sensibilitatea mediului fotografic la lumină

Cu cât valoarea ISO este mai mică cu atât imaginea va conține mai puțin ‘zgomot’ (noise) și va fi mai clară. În fotografia animalelor sălbatice vor exista cazuri în care veți fi nevoiți să folosiți un ISO cu valoare mare pentru a compensa timpii de expunere foarte scurți.

Sursa: Dreamstime

4. Învățați tehnici de fotografiere importante

Folosiți viewfinder-ul în locul live view-ului de pe ecranul digital. Veți reacționa mai rapid atunci când subiectul vostru se mișcă.

Păstrați subiectul în focus cu modul continous focus drive; camera va continua să fotografieze atâta timp cât butonul declanșator este apăsat. Veți obține o serie continuă de imagini cu diferite posturi și încadrări, din care le puteți alege pe cele mai bune.

Pentru tehnica de panning (mișcarea aparatului după subiect în timp ce restul imaginii va apărea blurat), apăsați butonul până la jumătate și așteptați ca subiectul să apară în cadru pentru a obține focusarea, apoi apăsați butonul până la capăt. Executați mișcare din talie și lăsați mai mult loc în cadru în fața animalului.

Timpul de reacție mediu al unei persoane la un eveniment este de 284ms, timpul de reacție mediu al majorității animalelor este 100ms, nu veți fi niciodată destul de rapid pentru a vă declanșa aparatul la timp. Folosiți un dispozitiv care va declanșa aparatul automat când va detecta că animalul a trecut în cadru, cum ar fi un laser.

Sursa: Dreamstime

5. Utile când fotografiezi în sălbăticie

Cea mai importantă este bunăstarea modelelor tale. Niciodată nu face ceva care ar face rău animalelor sau mediului. Dacă un animal nu cooperează, sau nu este fix în poziția de poză reușită, nu prea ai ce să faci decât să aștepți, sau să te întorci cu altă ocazie.

Sursa: Dreamstime

Apoi, dacă ești fotograf de wildlife, e important să ai niște cunoștințe despre sălbăticie și animalele sălbatice.

Al treilea lucru de menționat este răbdarea. Învață să stai la pândă și fii gata să fotografiezi atunci când începe acțiunea. Ajustează-ți câmpul vizual, astfel încât să vezi cât mai mult din zona de interes.
Cunoaște limitările echipamentului tău. Un trepied elimină mișcările nedorite ale camerei, un gimbal îți va permite mișcarea liberă a camerei. Partea negativă a unui trepied este că va deveni restrictiv în anumite situații, în special atunci când lucrurile se precipită și trebuie să te miști rapid. Este de preferat să îți ții camera în mână, în aceste cazuri, și să folosești stabilizarea de imagine, un gimbal, timpi foarte scurți de expunere.

Este de asemenea un fapt cunoscut acela că fotografierea animalelor sălbatice necesită echipament de calitate, echipament care este în general scump și puternic specializat, pentru care există doar câțiva producători de la care poate fi achiziționat. Totuși, nu te baza pe echipament, tehnica este la fel de importantă pentru succesul tău, exersează și învață tehnici noi tot timpul și acordă-ți suficient timp pentru a face asta.

Sursa: Dreamstime

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*