Terapii de relaxare la Băile Felix și la Băile 1 Mai

Băile Felix, foto: 123rf

Băile Felix și Băile 1 Mai, două destinații pentru cei care caută liniștea și terapiile pe bază de apă termală

Text: Florentina Varga

Foto: 123rf

Oricât de mult aș încerca să fac un ”mic” spa și să mă relaxez acasă, nu întotdeauna îmi reușește. Ba sună telefonul, ba trebuie să fac diverse… așa că mi-am luat zborul spre cele mai îndepărtate locații față de capitală, și în același timp, stațiunile unde în ultimii ani s-a investit cel mai mult – Băile 1 Mai și Băile Felix din județul Bihor.

După doar o oră și ceva de zbor, până la Oradea, și încă vreo 20 de minute, cât am făcut până la Băile 1 Mai, iată-mă în prima locație aleasă – Hotel Perla. Acum câțiva ani am mai fost aici, dar numai la bazinul deschis vara, iar hotelul era, pe acea vreme, de 3 stele. Am redescoperit un hotel de 4 stele în care s-a investit în ultimul an masiv și mai ales… bucurie maximă: centrul de spa s-a extins… deci după doar două ore de la plecarea din capitală eram în bazinul mare cu apă termală a complexului. Despre apa termală citisem că este recomandată pentru tratarea reumatismului, a afecțiunilor respiratorii, pentru recuperarea după accidente.

Hotel Perla, Băile 1 Mai

Tratamente pentru afecțiuni și terapii de relaxare

Toate acestea le-am aflat a doua zi, după o consultație medicală realizată de doamna doctor Dumiter Teodora. Domnia sa mi-a explicat că sunt recomandate curele de două ori pe an, cu minim 10 zile de tratament. Baza de tratament este deschisă celor care vin atât pe cont propriu și își plătesc procedurile medicale, cât și celor care vin cu trimitere de la medicul de familie. Doamna doctor mi-a descris și fiecare procedură medicală și recomandările pentru diversele afecțiuni. Așa am aflat că se pot face tratamente, de la masaje medicale, kinetoterapii, drenaj limfatic și multe proceduri pe bază de apă termală. Evident, ajung și la ceea ce îmi doream – procedurile de relaxare și spa: masaje de relaxare și întreținere, refloxoterapie, împachetări cu parafango, împachetări cu ciocolată, vinoterapie, dar și hidroterapie uscată, adică thermo-spa. Deja am făcut urechile și ochii mari. Am început cu vinoterapia, combinată cu thermo spa.

Bazat pe extracte naturale de struguri și alge marine, tratamentul este de ultimă generație și, după primele ședințe, se observă o subțiere vizibilă a picioarelor, precum și o ameliorare a aspectului de coajă de portocală. Evident ajută și la eliminarea apei reținute în corp, dar și la distrugerea nodulilor celulitici în profunzime. Prima etapă este un peeling care are rolul de a îndepărta celulele moarte ale pielii și de a facilita absorbția tratamentului. Apoi se aplică un ser activ și în cele din urmă o cremă bazată pe alge și struguri. Evident am fost înfășurată și am stat pe un pat de apă într-o termocuvertură. ”Patul de apă” a început să vibreze și curenți de apă caldă îmi treceau pe sub corp, în toate direcțiile, și relaxarea începea. Jeturile de apă mi-au masat fiecare mușchi de pe spate, coapse și picioare, cu o legănare ușoară, suficientă cât să mă lase să mă destind total și să îmi imaginez că sunt pe cele mai fascinante plaje ale lumii. Să vă dezvălui că am și ațipit, nu mai are rost, că toată procedura a durat 60 de minute. Am ieșit atât de zen încât m-am retras câteva minute în cameră, să resimt în continuare plutirea apei. Evident că după relaxarea trupului trebuia să îi dau să și muncească, mai precis stomăcelului, care între timp lansase o adevărată simfonie de foame. Am coborât la restaurantul hotelului și, după ce am stat minute bune să aleg ceva, pentru că nu mă puteam decide, am zis să încerc o supă-cremă de morcovi cu mere, țelină și jambon prăjit, știucă file cu salată de varză și, ca răsfățul să fie total, o prăjitură lava cake.

În centrul spa-ului sunt amenajate două saune uscate și una umedă, 6 bazine în interior (chiar și pentru copii) și 4 în exterior. Altă zi, alte terapii. Am ales împachetarea cu ciocolată. Numai mirosul de cacao caldă și gândul că mă voi destinde m-a făcut să grăbesc pași spre zona dedicată. Se știe că polifenolul din cacao are proprietăți anti-îmbătrânire și antioxidante, iar gliceridele sunt folosite pentru hidratarea, hrănirea și tonifierea pielii. Prima etapă a fost cea de peeling corporal, adică exfolierea urmată de aplicarea lichidului miraculos de ciocolată pe picioare și talie. A urmat înfolierea în temocuvertură, la o temperatură ridicată, timp de 50 de minute. M-am simțit de parcă eram într-o păstaie de cacao cu miros și mai-mai că îmi venea să și gust. În tot acest interval de timp am transpirat abundent, semn că tratamentul își făcea efectul. Am primit recomandarea să fac și un masaj după această procedură. Și după relaxarea specifică a urmat alta, aproape o oră de frământare, strângere, dar și apăsare a spatelui, gâtului și picioarelor. Să spun că am ieșit relaxată total? Îmi mai doream o supă cremă de brocoli și, evident, un pește la grătar și, nu în ultimul rând, un somn de amiază bun pentru că urma o sesiune intensă de înot.

Hotel International 4* România Băile Felix.

Spre Băile Felix

Cum doream să mai încerc și alte terapii de relaxare, am plecat spre Băile Felix unde citisem că la Hotelul Internațional sunt peste 35 de proceduri medicale și, de asemenea, 20 de proceduri spa. Am aflat astfel de la dna. dr. Camelia Avăsan, care este și doctor în recuperare, că centrul de tratament pune la dispoziția oaspeților proceduri de la TECAR – Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv – care este unul dintre cele mai moderne tratamente folosite în fiziokinoterapie pentru cei care au afecțiuni ale sistemului musculo-scheletar, reumatologii, afecțiuni circulatorii, dar și cei care suferă de lombosciatică până la TENS – care este un tratament medical care utilizează curentul de joasă frecvență, aplicându-se electrozi pe zona de tratat. Evident, multe terapii pe bază de apă termală – băi stranger, băi galvanice, dușuri subacvatice, duș Vichy, terapii Kneipp, sau duș Caracalla. La servicii spa figurau, evident, masajele, băile de relaxare, dar și tratamentele cu Gerovital, de la hidratare, de regenerare, sau antiaging și iluminator. Mi-a fost foarte greu să aleg, așa că m-am lăsat pe mâna experienței doamnei doctor, care mi-a recomadat un program de gimnastică medicală, atât în sală, cât și în apă. A urmat apoi un program de drenaj limfatic. O proastă funcționare a circulației limfatice duce la edeme gambiere și senzația de picioare grele. Prin intermediul unor manșoane se realizează un masaj ascendent de stimulare a circulației prin oscilarea presiunii în manșoane. Nu doare, iar mușchii picioarelor se relaxează.

A urmat o sesiune de duș Caracalla. Este o baie individuală în care jeturile de apă și curenți de aer au ca rezultat un masaj relaxant. Temperatura apei este de 37 de grade Celsius, suficient cât să ducă la o îmbunătățire a circulației sanguine și să relaxeze musculatura contractată. Și a urmat deliciul, zic eu, baia de relaxare cu flori de lavandă.

Într-o cadă cu apă termală (evident că eram doar la Băile Felix – patria apei termale) se adaugă un sac consistent de flori de lavandă. Dacă nu ați intrat într-un lan de lavandă sau nu ați mirosit vreodată aceste flori, recomandate pentru efectele terapeutice, ați pierdut mult. Deschid o paranteză și vă spun că produsele cu flori de lavandă iau avânt și în țara noastră – de la cosmetice, odorizante de cameră, aranjamente florale, până la brânza cu lavandă sau oțet, sau prăjituri cu flori de lavandă.

Revenind la băile de relaxare, mai sunt disponibile și cele cu flori de mușețel, frunze de mentă, crenguțe de rozmarin sau cu flori de fân. Toate meritau încercate, însă timpul mă presa. Am vrut să încerc și tratamentele cu Gerovital, dar programările se fac din timp, semn că sunt foarte apreciate și, mai ales, utile. Este un indiciu, oare, că trebuie să revin? Evident… toate – oasele, mușchii și celulele corpului – îmi spun același lucru: când vreau să îmi reîncarc bateriile și să obțin și o relaxare totală, și mai ales când vreau să devin, în doar câteva zile, o zeiță a frumuseții, să aleg cu încredere Băile 1 Mai și Băile Felix din județul Bihor!

1 Trackback / Pingback

  1. Terapii De Relaxare La Băile Felix și La Băile 1 Mai » Stiri Pro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*