National Geographic prezintă „Meşteşuguri tradiţionale din România”

National Geographic prezintă „Meşteşuguri tradiţionale din România”. Foto: Andreea Anca

În 2012, revista National Geographic vă prezintă seria de articole „Meşteşuguri tradiţionale din România”. 12 portrete de meşteri, cu descrieri bine documentate ale modului lor de lucru, vor ilustra problematica legată de păstrarea vechilor cunoştinţe şi tehnici de producere a unor bunuri.

UNESCO a inaugurat o listă mondială a valorilor intangibile pe care doreşte să le salveze, printre care şi meşteşugurile. Revine fiecărei ţări datoria de a studia şi lista aceste cunoştinţe unice. În România, Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi-a asumat această sarcină.
„Dacă produsele unui meşteşug nu mai sunt de folos în contextul vieţii contemporane, meseria nu va mai fi transmisă generaţiilor tinere şi se va stinge. Dacă însă cunoştintele legate de practicarea lui sunt culese, păstrate în memoria activă şi adăugate moştenirii culturale a unei comunităţi, atunci pot fi găsite modalităţi de a le pune în valoare ca repere identitare”, spune Ioana Popescu, director de cercetare la Muzeul Ţăranului Român şi membră a Comisiei.

Efortul de a păstra vii vechile meşteşuguri se loveşte de numeroase obstacole, de la dispariţia cererii pentru anumite obiecte legată de schimbarea modului de trai până la eşecul în conservarea peisajului cultural şi la dezbaterea privind acordarea unei mărci tradiţionale. National Geographic va încerca, în fiecare lună, să ridice câte una din probleme şi să caute printre specialişti posibilele soluţii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*